Zo’n twee weken geleden kon je op mijn blog lezen wanneer een product zich biologisch mag noemen. Op uitnodiging van Neolac mochten Scott en ik letterlijk en figuurlijk de boer op om te zien hoe een biologische boer die koemelk aan hen levert te werk gaat. We hebben dubbel en dwars genoten: het verhaal van Boer Brunia was zo inspirerend, authentiek en – eigenlijk ook gewoonweg – simpel dat je niet snapt waarom niet elke boer zo te werk gaat! In dit blog hoop ik dit enthousiasme over te brengen en onderaan vind je de fotospam van deze fijne dag!

Natuur is de basis

Een mooi leven voor zijn gezin, en voor de koeien. Dat is wat Boer Brunia wil bereiken met zijn melkveehouderij. Op het moment dat hij besloot boer te worden, wist hij ook dat hij geen boer wilde zijn zoals je tegenwoordig veel ziet: met grote veestapels en allerhande hulpmiddelen. Een biologische boer wilde hij zijn. Zijn redenatie: de natuur moet de basis zijn van het boerenbedrijf. En als je naar die natuur kijkt, zie je dat koeien kalveren in het voorjaar en dat ze als een kudde rondtrekken. Dat ze nooit langer dan 12 uur op eenzelfde staan te grazen. Dag en nacht zijn ze buiten.

De enige ingreep die deze boer doet is dat de kalfjes niet bij de moeder drinken. Anderen boeren halen de kalfjes met een week of tien weg bij de moeders. Klinkt misschien beter maar dan is het stressmoment bij die kleintjes juist groter. De kalfjes van Boer Brunia krijgen wel allemaal gewoon moedermelk. En natuurlijk ontkomt deze boer er niet aan ook af en toe de veearts in te schakelen vanwege het welzijn van een van zijn prachtige dieren.

Gezonde dieren

Daar gingen we op een grote kar achter de trekker de weilanden van Boer Brunia in. Eenmaal bij de weide aangekomen waar de koeien die dag stonden te grazen, dacht ik: “Huh?? Dit zijn toch stieren”. Ze hadden namelijk hoorns. De koeien van deze boer behouden namelijk hun hoorns (ik wist als stadsmeisje dus niet eens dat koeien die hadden ;-)) omdat het een belangrijke plek is om mineralen op te slaan. Wanneer de hoorns worden verwijderd, vindt die opslag ergens anders plaats. Op meer kwetsbare plekken zoals de hoeven. Het behoud van de horens verkleint zo de kans op gezondheidsklachten bij de dieren.

Gezonde bodem

Deze boer zet alles op alles voor een gezonde bodem. Dit begint door te zorgen dat de bodem wordt begroeid door een lang soortig gras en deze goed doorvoed blijft door de kudde op steeds wisselende plaatsen te laten grazen. De koeien lopen dagelijks op zo’n 1 a 2% van het totale grasoppervlakte bij de boerderij. Na elke melkronde gaan ze naar een ander veld.

Rust is namelijk belangrijk voor het gras. Als er ergens gegrazen is, schiet gras weer snel uit. Die nieuwe scheuten vinden de dieren het allerlekkerst. Maar gras kan niet onbeperkt nieuwe scheuten aanmaken als er continue wordt begrazen. De nieuwe scheuten komen namelijk uit de wortelreserves en die zijn niet oneindig. Door de wortels door het grazen en laten rusten steeds weer korter en langer te laten groeien houd je een goed doorvoede bodem.

Een goede bodem betekent dat het gras ook van betere kwaliteit is en dat er minder onkruid groeit. In vers gras zit meer dan in de krachtvoeding die andere boeren kopen voor hun veestapel. Bij het gras wordt witte en rode klaver ingezaaid. De klaveren halen stikstof uit de lucht en bevatten eiwitten voor de koeien. In het geval er schadelijke kruiden in het gras zitten, dan gebruikt deze boer geen bestrijdingsmiddelen. De zaadknop wordt afgeknipt en in de zomer wordt er zout op gelegd zodat het onkruid afsterft.

Om jezelf een biologische boer te mogen noemen, moeten de dieren minimaal 720 uur per jaar buiten te zijn. De koeien van deze boer lopen zelfs minimaal 4.000 uur per jaar buiten. Op de dagen dat het echt niet kan in de winter is er naast de stal op deze boerderij ook altijd een veld afgezet waar de dieren naartoe kunnen vanuit de stal. En wat denk je? Dat vinden ze zelfs op koude en/of regen-/sneeuwachtige toch prettiger dan in die stal!

Gezonde bedrijfsvoering

Boer Brunia heeft zo’n 60 koeien. Dat is op zich niet een heel grote veestapel maar met dit aantal kan hij toch een rendabel bedrijf zijn en een mooi leven voor zijn gezin realiseren. Deze boer kent zijn koeien en heeft veel contact met ze. Door de zorg voor een gezonde, doorvoede bodem is het aanbrengen van dure drainage niet nodig. Alles wat de natuurlijke kringloop verstoort (zoals mais, granen en krachtvoer) is uit het proces gehaald. Het bijvoeren hiermee verstoort de balans tussen omega3 en omega6 waardoor meer ontstekingen aan de uiers etc. voorkomen.

Het was enorm inspirerend om zo een kijkje te nemen bij deze enthousiaste boer. Toen ik wegging vroeg ik mij af waarom niet alle boeren een eenvoudiger bedrijfsvoering nastreven en we met elkaar een steentje bijdragen aan het behoud van onze natuur. Een beter milieu begint bij jezelf toch?

En kun je niet genoeg krijgen van die twee boys op het platteland? Neem dan ook even een kijkje op het blog van Een Goed Verhaal voor nog meer fotospam!

natuurlijk boeren weidevogels

Deel van het land wordt gebruikt ten behoeve van de vestiging van weidevogels. Prachtig om te zien!

neolag boerderijdag biologische babyvoeding bij de koeien kijken op de boerderij stier boerderij biologische boer kalfjes kijken boerderij scott boederij hooi stal biologische boer boerderijdag neolac babyvoeding babyvoeding nederlandse biologische melk nelac kalfjes frieslandbiologische natuurlijke boer brunia frieslandkoe met horens biologische boer brunia

natuurlijk boeren weidevogels

Een deel van het land is in gebruik voor de vestiging van weidevogels. Prachtig om te zien!

scott kidsfashion bergstein laarsjes boerderij

Geen foto’s meer, mama!!

boederij lunchen weiland picknick in het veld lunch boerderijdag neolac smoothie buffet lunch boederijdag weiland neolac