De afgelopen week was Skye zichzelf niet in de avond. Ze kon – maar wilde vooral – niet de slaap vatten. Tot aan hysterisch gillen aan toe. Het enige dat ze wilde was beneden zijn, tot ’s avond laat. Wanneer wij naar bed gaan, dan viel ze wel braaf in slaap. Na een week drama waren we er allemaal klaar mee. Ook Scott die wakker werd gehouden door zijn zus. Tijd voor een plan van aanpak dus! In dit blog deel ik tips om haar overdag meer uitdaging te bieden Γ©n voor het beter in slaap vallen in de avond.Β 

Met een peuter in thuisquarantaine

Ik moet eerlijk zeggen: ik heb de afgelopen 2 weken Skye op het vlak van activiteiten nogal verwaarloosd. In mijn zoektocht naar het combineren van thuiswerken met kinderen, ging mijn aandacht vooral uit naar Scott. Onze kleuter waarvoor school wegviel. Ik bedacht een aantal oplossingen om de dagen door te komen. Natuurlijk deed Skye daarin mee. Maar nog niet op alle vlakken. ‘Provocaties’ en proefjes deed ik bijvoorbeeld bewust tijdens haar middagslaapje. Lekker rustig voor ons. De dagindeling en het stoplicht gaf ik steeds een update met Scott. Niet met Skye.

Gisteravond vroeg ik tips voor uitdagingen voor Skye. Omdat ik vermoed dat ze de afgelopen weken te weinig sociaal contact heeft gehad. En omdat ze op verschillende vlakken onvoldoende uitgedaagd is geweest. Gisteren viel bij mij pas het kwartje dat ik haar maar een beetje liet mee hobbelen. Terwijl haar leventje en structuur nu ook compleet anders is. Daar brengen we met ingang van vandaag verandering.

Vanmorgen heb ik met Skye op de arm samen de dagindeling doorgenomen. Ook aan het einde van de dag deden we dat nog eens. Door de herhaling bleef het bij haar hangen. Tijdens het avondeten begon ze zelf ook te kletsen over de stappen na het eten. Zo leuk om te horen!

Aan onze dagindeling voegde ik een paar elementen toe. Onze dagindeling stopte eerst namelijk na het avondeten. Ik voegde daar drie stappen aan toe: tandjes poetsen, boekje lezen en bedtijd. Dat zijn dingen die we elke avond doen maar nog geen plekje en plaatje hadden gekregen op onze muur. Door bedtijd ook toe te voegen in de avond, hoort dat onderdeel er ook echt bij. Ze kan er de hele dag mee rekening houden dat het slapen gaan in de avond erbij hoort. Hopelijk helpt dat in de avonden.

dagschema peuter

We voegden drie nieuwe kaartjes toe aan onze dagindeling: tandjes poetsen, boekje lezen en bedtijd!

dagindeling peuter

Samen de dagindeling doornemen en herhalen.

Sensomotorisch prikkelen, uitdagingen en uitnodigingen klaarzetten

In verschillende reacties kreeg ik de tip om meer met sensomotorische activiteiten aan de slag te gaan. Vandaag deed Skye mee met een opdracht van Scotts school. Die opdracht paste ook mooi als uitdaging en ontdekking voor Skye. Met een kwastje lijm aanbrengen op papier en vervolgens dat papier versieren ‘eetbare’ elementen. De opdracht was met kruiden uit de keuken. Wij vulden dat aan met rijst, linzen, vruchtenhagel, schuddebuikjes en poedersuiker. Er werd heerlijk met de handjes in de bakjes gevoeld. Op het papier gekliederd en gemixt. En je kunt vast wel raden wat ze aan het opsmikkelen waren samen πŸ˜‰

Meer ideetjes voor (sensomotorische) activiteiten en spelletjes die ik kreeg om te doen met Skye:

  • Domino (wij hebben de houten Dikke Dieren Domino van BS Toys. Ideaal voor die kleintjes want ze kunnen het goed vastgrijpen. Maar er ook lekker mee bouwen of stapelen).
  • Bij mijn eigen tips had ik het al over het klaarzetten van verschillende hoeken in huis. Wij hebben een soort van bouwhoek en poppenhoek gemaakt. Elke dag wordt er tijd besteedt op die plekken. Als ze zich vervelen kun je ze daarnaar toe verwijzen: “kijk maar wat je daar kunt verzinnen.
  • Je kunt ook een paar keer per dag speelgoed op een aantrekkelijke manier uitstallen. Zet een playmobil dorp neer, maak een knus zithoekje met alle poppen op een rijtje. Het op een andere manier presenteren van het speelgoed maakt het weer een stuk interessanter voor ze. Het kan weer een ander spel of verhaal uitlokken.
  • Een interactief verhaaltje lezen op Wepboek.nl
  • Teken rondjes op een vel en laat ze stickers in de rondjes plakken.
  • Zet bakken met water, pasta, zand, strijkkralen, mais, bonen, etc neer. Leg er bakjes, lepeltjes etc. bij.
  • Deze materialen kun je ook toevoegen bij aan de spelvormen of materialen zoals klei.
  • Of vul een bak met kinetisch zand en doe daar diertjes of bakjes bij. Etc, etc.
  • Ga aan de slag met scheerschuim. Dit voelt lekker aan de handjes.
  • Met een grote kwast met alleen maar water buiten verven. Of juist lekker stoepkrijten.
  • Verstop poppetjes of ander speelgoed en laat ze binnen/buiten zoeken
  • Pasen komt er aan: ga paaseieren verven of andere paas knutsels, zoals een paashaas van wc-papier
  • Teken op papier vormen van Duplo blokjes (‘bouwtekeningen’) en laat ze die namaken.
  • Kleur met stift op wc-papier en leg het vervolgens in het water om te zien wat er gebeurt.
  • Kleur potjes water door er steeds in dezelfde kleur met kwast waterverf in te roeren. Maak zo een regenboog op een rijtje!
thuisonderwijs peuter

We betrekken Skye nu ook bij alle activiteiten die Scott doet in plaats van haar maar te laten rondhobbelen en spelen.

  • Verf een bloempot, doe een plantje erin en laat die verzorgen.
  • Laat je peuter helpen met klusjes in het huishouden. De was opvouwen, de wasmachine vullen. De tafel dekken en helpen afruimen is hier altijd een dikke hit.
  • Ga filmpjes kijken op Memothuis. Op die manier maakt je kindje laagdrempelig kennis met kunst en cultuur. Elke dag staat er een ander instrument of kunstvorm in beeld. Normaal gesproken komen de artiesten langs op de kinderdagverblijven, ook bij Skye. Maar vanwege de situatie is de content nu ook voor iedereen online zichtbaar.
  • Speel met Electro of SmartMax.
  • Ga lekker samen dansen. Dat doen wij vaak in de avond na het eten, tijdens dat standaard drukke uurtje van de kids πŸ˜‰
  • Bied niet te veel speelgoed tegelijk aan. Laat ze kiezen voor één spel, materiaal, soort speelgoed. Zo leer je de spanningsboog uit te breiden.
  • Zorg voor veel beweging, buiten of binnen. Wij doen dat zelf aan de hand van spellen en online community van Monkey Moves.
  • En vergeet niet: peuters vinden het ook fijn dat je erbij bent en/of dingen samen te doen. Lastig met thuiswerken te combineren. Dat snap ik maar wel heel belangrijk. Probeer goede, duidelijke afspraken met je werkgever en je gezin hierover te maken.
  • Tenslotte: kom je er echt even niet meer uit en gaat je kindje naar een kinderopvang of oppas? Neem eens contact met hen op. Misschien hebben zij nog tips. Zij kennen je kindje tenslotte ook heel goed!
peuter buiten spelen

Letterlijk en figuurlijk aanmodderen in de tuin!

peuter tips voor spelletjes

Tips voor nog meer spelletjes met je peuter (of kleuter!)

Onze aanpak om Skye beter in slaap te krijgen

Het is gewoon ook best intens en vermoeiend deze dagen. Een hele bijzondere toestand, het continue thuisblijven vanwege corona. Juist ook voor een peuter van Skye. Ze voelt en begrijpt vast meer van deze situatie dan wij ons bewust zijn.

Ik ben blij dat ik de dagindeling met bedtijd heb uitgebreid. Toen we die aan het einde van de dag weer doornemen, zei Skye opeens bij het plaatje van bedtijd: “Hoef niet bang tijn!”. Daar kwam even de aap uit de mouw. We hadden wel in de gaten dat ze het liefste beneden en bij ons wilde zijn. Wij dachten omdat ze gewoon te veel energie nog had, niet te stoppen was. Maar blijkbaar is ze angstig geworden.

We hebben haar rustig uitgelegd dat ze niet bang hoeft te zijn. Dat we papa, mama en Scott altijd bij haar zijn, ook als zij in haar bedje is. Dat we nooit weggaan zonder haar. Dat ze ons misschien beneden niet kan horen maar dat we er wel zijn.

Omdat dit nu naar boven kwam, hebben we besloten niks anders te doen bij het gaan slapen ritueel. Een vast avond ritueel is belangrijk voor het goed kunnen slapen bij kinderen. Gewoon beneden tanden poetsen, boven bij ons op bed een boekje lezen met Scott en daarna allebei naar hun eigen bed. In haar kamertje heb ik nog een keer verteld dat ze nooit alleen is, dat wij er altijd zijn. En dat alleen papa, mama en Scott in haar kamertje kunnen komen. Niemand anders. Ze pruttelde wel nog even wat. Gelukkig was ze met een paar minuutjes vertrokken.

Wel hebben we vandaag voor de tweede keer haar middagslaapje over laten slaan. Die tijd hebben we benut voor extra buiten spelen en kliederen in de tuin. Gisteren viel ze eind van de dag in slaap omdat ze even filmpjes mocht kijken. Vandaag heeft ze geen filmpjes gekeken en bleef ze gelukkig actief.Β  De middagslaapjes overslaan houden we erin. We denken toch dat ze te wakker is in de avond als ze wel slaapt. Dat dan die extra drang om bij ons, beneden te zijn weer op komt.

Tips die we kregen om in te zetten in het naar bed gaan drama:
(maar die we vandaag gelukkig niet hoefden toe te passen nog..)

  • Een voorleesverhaaltje luisteren om rustig te worden
  • EΓ©n op één een boekje lezen
  • Een voetmassage geven
  • Iets later naar bed brengen zodat ze nog even tijd heeft met ons zonder Scott erbij
  • Een projector op de wand of muur, bijvoorbeeld de Chicco First Dreams
  • Een moonlamp of zoutlamp op haar kamertje plaatsen
  • Blijf in de buurt van de kamer, ga wat rommelen (was opvouwen whatever) zodat ze je nog wel kunnen horen. Zeg tegen je kindje dat je ook boven bent en dat je af en toe om een hoekje komt kijken. Dit kun je dan steeds verder afbouwen met langere tussenpozen. Tot het helemaal niet meer nodig is.
  • Wees je ervan bewust dat sommige kinderen iets meer de tijd nodig hebben om de dag te verwerken. Soms kan het helpen om de dag nog even samen door te nemen.
  • Ga er even naast liggen tot ze in slaap zijn gevallen.
  • Het kan zijn dat je kindje het ledikant niet meer fijn vindt. Overstappen naar een gewoon bed kan helpen.
  • Een zwaartedeken geeft een gevoel van geborgenheid.
  • Blijft je kindje ondanks alles enorm onrustig, verdiep je dan eens in de werking van neurotransmitters en een tekort aan GABA.

 

Ben je op zoek naar nog meer activiteiten om te doen met je kleuter? Hier vind je nog een 75 tips, activiteiten en spelletjes voor thuisonderwijs voor peuters en kleuters.