Een hoop rumoer over VERO de afgelopen dagen… Er wordt gezegd dat het wel het nieuwe instagram zou kunnen worden. Een paar dagen geleden heb ik het geïnstalleerd en ondertussen ook mijn eerste post daar gedeeld. Je zou door alle recente commotie haast denken dat VERO iets heel nieuws is. Maar niets is minder waar. De app bestaat al sinds 2015. Ik vermoed dat de ontwikkelaar de laatste tijd slim heeft ingespeeld op de ontevredenheden die er bestaan over instagram, facebook en de bijbehorende algoritmes. Of dat een groep influencers om die reden duidelijk hebben gemaakt dat zij (ook) VERO zijn gaan gebruiken. Anyway, het balletje is opeens heel hard gaan rollen voor deze app. In de afgelopen dagen zo’n 500.000 gebruikers erbij. Het is eigenlijk een nieuw fenomeen: een social media platform met een jaarlijkse bijdrage in de toekomst. Will it last? We will see. Mijn ervaringen met VERO tot dusver heb ik in ieder geval hier voor je op een rijtje gezet. Her en der ondersteund met filmpjes hoe. 

Wat is VERO?

Stellen dat VERO het nieuwe instagram is, is een beetje kort door de bocht. Okay, het is een social media platform en je kunt er foto’s delen. Die foto’s kun je weer van hartjes en commentaren voorzien. Maar dat is dan wel de enige grote gelijkenis met instagram. In VERO vind je updates gewoon in chronologische volgorde (hoera!) en er zijn geen advertenties. De makers zeggen dat dit zo blijft: want er komt een jaarlijkse fee die je moet betalen (tenzij je bij de eerste zoveel zit). Dit betekent ook dat jouw data niet worden bewaard om te verkopen aan toekomstige adverteerders. De layout van VERO heeft ook een compleet andere feel dan instagram. Naast het delen van foto’s heeft VERO nog veel meer functies. Zoals het delen van je favoriete plekken, boeken en films bijvoorbeeld. Dat zorgt er mede voor dat je de app niet snel onder de knie hebt. Hieronder laat ik je daar verder kennis meemaken.

Achter de app zit de rijke, Libanese zakenman Ayman Hariri. De app is hij gestart omdat hij ook gefrustreerd is geraakt door de bestaande sociale netwerken en hun algoritmes. Over deze man gaan ook negatieve verhalen de ronde over hoe hij met (illegale) werknemers is omgegaan. Veel mensen roepen dat ze daarom niet willen deelnemen aan VERO. Deze mensen hebben veelal een beetje boter op hun hoofd wat mij betreft. Want kopen zij dan ook niet van ondernemingen als Zara…? De voorwaarden doen ook stof opwaaien. Charlotte van Charlotte’s Law heeft ernaar gekeken en haar conclusie is dat deze niet verschillen van de bekende sociale netwerken.

dirksdotter vero

Hoe voeg je iemand toe op VERO?

Via het zoek symbool kom je bij de zoekoptie. Daar voer je de naam in van degene die je zoekt. Net als bij instagram kun je aangeven of je op persoon, hashtag etc wilt zoeken. In je homescherm worden ook suggesties weergegeven. Bij mij zijn dat nu nog suggesties die niet matchen bij mijn profiel. Wellicht dat dat de komende dagen veranderd op basis van de personen die ik nu toevoeg, die mijn gaan volgen en door de posts die je plaatst.

Het grote verschil met instagram is dat je meerdere opties hebt als je iemand wilt toevoegen of iemand jou wil toevoegen. Wanneer je een verzoek krijgt, kun je uit twee opties kiezen: je ‘connect’ met diegene of je gaat volgen. Je kunt namelijk de relatie met diegene categoriseren: als bekende, vriend of goede vriend. Daarmee wordt diegene onderdeel van je ‘connecties’. Daarnaast heb je dus je followers. Dit is iedereen die heeft aangegeven je willen te volgen zonder je een direct verzoek te sturen. Een beetje zoals de volgers op instagram eigenlijk. Per post (zie hieronder) kun je aangeven voor wie de post zichtbaar moet zijn. Alleen voor je inner circle of the whole wide world? Op instagram kun je je profiel alleen op publiek of prive zetten. En eventueel wat gekkies handmatig blokkeren. In VERO heb je dus iets meer controle over wie wat mag zien. De gedachte hier achter is dat je in deze social community een kleinere groep ‘vrienden’ kan creëren, net zoals je vrienschapsnetwerken in het echte leven. Via het icoontje met het hoofd ga je naar je eigen overzichtspagina of dashboard. Daar kun je zien hoeveel connectie en volgers je hebt. Als je klikt op de connecties en vervolgens doorklikt op een van hen, dan kun je de categorie wijzigen. Is diegene geen bekende meer maar een goede vriend geworden? Of juist andersom? Hier kun je het wijzigen.

Notificaties over verzoeken om te connecten vind je ook in dit scherm. Deze vind je ook onder het algemene notificatie gedeelte (onder het ‘bel’ icoontje), samen met de notificaties wie je is gaan volgen. Via je het meest rechter icoontje (de tekstballon) in het hoofdmenu kun je elkaar directe berichten sturen.

Hoe post je op VERO?

Wanneer je verzoeken hebt geaccepteerd en diegenen plaatsen posts, dan zie je die niet als op instagram in een ‘centrale’ feed. Zonder algoritme dus. Nu zou je dus in principe niks van iemand hoeven te missen zolang je maar ver genoeg doorscrollt (train die duim maar weer mensen!). Op een post kun je reageren door op de stipjes onder de post te klikken of geef de post een like door middel van het hartje rechtsboven de post. Voor zover niet echt iets nieuws onder de zon dus.

Hierboven had ik het hoofdmenu al op hoofdlijnen uitgelegd. Nieuw ten opzichte van de menu’s en functies in apps als instagram is het middelste icoontje: de ‘folders/mappen’ of ‘collections’. Hier wordt goed zichtbaar dat je andere soorten content dan sec een foto kunt toevoegen. Dat kan allemaal door op “+” te klikken. Die vind je onderaan je scherm wanneer je naar je feed kijkt. Als je erop klikt, krijg je verschillende opties. Niet alleen om via je camera (roll) een foto te maken of delen. Je kunt ook een link, boek, film, of plaats toevoegen. Via de hiervoor genoemde collections kun je daar dan vervolgens specifiek in de posts van anderen scrollen. Post hoeven dus niet meer alleen een foto te zijn. Het kan ook tekst al dan niet met URL’s zijn, of een aanbeveling voor je favoriete muziek of tv-programma. Ook in je eigen feed kun je heel handig een overzicht van je foto’s of links zien.

Mijn ervaringen met VERO

Wat mij meteen opvalt, is wat (en hoeveel!) ik meteen allemaal in mijn tijdlijn voorbij zie komen. Ik zie inderdaad nu opeens posts van mensen die ik eerder op instagram volgde maar nooit meer in mijn tijdlijn voorbij zag komen. Maar ook van mensen die ik voorheen niet volgde. De post van iedereen die je een verzoek hebt gekregen en geaccepteerd, zie je in de centrale feed voorbij komen. Of ik dit nu wil of handig vind, weet ik niet. Ik heb nog geen optie voorbij zien komen hoe je je centrale feed kun filteren. Maar om verzoek om te ‘connecten’ nu om deze reden te weigeren, vind ik ook zo sneu voor anderen 😉 Dus fijn dat het chronologisch maar jammer dat je feed meteen volloopt. Je moet dus flink scrollen en opletten of je de posts ziet van degene die je juist steeds wilt zien.

Aan de layout moest ik erg wennen. Het is natuurlijk een stuk donkerder dan we zijn gewend op instagram. Maar het kunnen toevoegen van meer dan alleen een post in de vorm van een foto vind ik erg prettig. Op instagram vind ik tegenwoordig het vullen en bekijken van stories erg leuk. Dat heeft VERO (nog) niet en vind ik persoonlijk nog wel een gemis. VERO heeft mij wel te pakken ondertussen en ik blijf doorgaan met ontdekken. Maar op instagram ben ik zeker nog niet weg!

Wil je meer zien van dit nieuwe social media fenomeen? Check dan dit filmpje van VERO met uitleg over de app. Voor de youtubers onder ons: ze hebben ook een eigen kanaal dat je daar kunt volgen.