Nieuwsgierig wat de vraag uit de titel van dit blog in hemelsnaam te maken heeft met de foto’s van een heerlijke brunch? Nou: tijdens deze brunch werd het boek “D’r op of d’r onder” gepresenteerd met tips om de natuur een beetje te helpen bij het zwanger raken.

Zwanger raken: vrouwen zijn er niet altijd eerlijk over

Daar gaat het nieuwe boek ‘D’r op of d’r onder’ over van vriendinnen Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff en Marieke Wigmans-Bremers (bekend van o.a. hun eerdere boek ‘Buskruit met muisjes’). Woensdagochtend hadden we met een aantal bloggers, de drie auteurs en de uitgever een fijne brunch Bij Vinnie’s in de Scheldestraat waarbij het boek werd gepresenteerd. De vriendinnen merkten dat vrouwen niet altijd eerlijk zijn richting andere vrouwen over hoe snel ze zwanger zijn geraakt. We hebben nog al de neiging om de periode van het proberen aardig naar beneden bij te stellen als we het met anderen hierover hebben. Dat was voor mij wel een eyeopener eigenlijk. Met dit boek trekken ze alle ins en outs uit de kast (zowel wetenschappelijk bewezen als met een korreltje zout te nemen volkswijsheden) over het zwanger worden. Met als doel: relax girl relax! Zwanger worden duurt ‘gewoon’ gemiddeld een jaar!
zwanger raken boek Vinnies deli scheldestraat

Onbewust zwanger

Nu ben ik één van de gelukkigen die meteen de eerste maand zwanger raakte. Totaal geen rekening mee gehouden dat dat met mijn endometriose zo snel zou gebeuren. De eerste paar weken was ik dan ook in shock! Omdat het toen allemaal zo snel ging, heb ik me nooit in de do’s en don’t voor het zwanger raken verdiept. Ik was er totaal niet mee bezig nog. Misschien dat dat wel juist het magische middel was voor ons: echt geen stress of zorgen of het wel/niet zou lukken en er eigenlijk niet mee bezig zou zijn. Ook de tweede zwangerschap volgde snel.

Tijdens de tweede zwangerschap hield ik een zwangerschapsdagboek van Maan Amsterdam bij. zwanger raken boek

De natuur een handje helpen

De auteurs vertellen op een down to earth manier alles wat er zwanger worden komt kijken. Niet alleen bij de vrouw, maar ook tips en tricks voor de man komen aan bod. Voor hem lekker overzichtelijk in de blauwe kaders zodat hij niet bang hoeft te worden van die gekke informatie die voor de vrouw is bestemd.

Hoe het zit met ovulatie etc dat wist ik natuurlijk wel. Eye-openers voor mij waren vooral de inzichten over voeding. Een theeleut als ik ben: als je zwanger wilt worden is zwarte thee echt niet verstandig. Voedingsdeskundige Rika Lukac legt in een van de artikelen in het boek ook een verband tussen endometriose en je voeding. Daar heb ik nog nooit eerder over nagedacht. Dat idee ga ik eens verder onderzoeken, wellicht heb ik daar baat bij (los van de vraag of we inderdaad ooit voor een tweede zouden gaan). Ook staan er in het boek voedingstips als je het geslacht van je kindje wilt beïnvloeden. Vrouwelijke zaadjes zijn zwaarder en zwemmen zachter, dus als je het slijmvlies van je vagina soepeler kunt maken, dan heb je meer kans op een meisje. Het is allicht het proberen waard ;-))
zwanger raken boek

Wat vind ik ervan?

De dames gebruiken duidelijke taal en zijn niet voor de poes. Ze zeggen waar het op staat en gebruiken benamingen als ‘punani’. Het kan zijn dat je daar als lezeres even aan moet wennen, en lezen met een dikke knipoog. Het zijn eigenlijk vrijwel allemaal ‘volkswijsheden’, van lang niet alle methoden is wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt. Voor mij is het boek geen absolute musthave om in huis te hebben, maar het kan een leuk kadootje zijn om te geven. Hoewel het natuurlijk wel altijd een gevoelig onderwerp blijft….
zwanger raken boek