De knusse, donkere dagen zijn aangebroken. En binnenkort staat de kerstvakantie alweer voor de deur. Ik ga er graag op uit met de kinderen. Maar net zo fijn en belangrijk vind ik het in deze periode om samen thuis te zijn, rust te pakken. Lekker kneuterig binnen. Kopje warme chocolademelk met slagroom erbij. Je kent het wel. Samen voor de televisie. Een fijne afwisseling op al die kerstfilms is dan Dropje. Een nieuwe serie voor kleuters op NPO Zappelin.

Dropje: een klein knuffeltje beleeft de grootste avonturen

De NTR komt vandaag met de serie Dropje. Een unieke productie want er wordt gewerkt met een echt popje dat door 3 poppenspelers tegelijk wordt bediend met stokjes. De poppenspelers moet dus enorm op elkaar ingespeeld zijn. En ook nog eens flink opletten dat zij geen schaduwen maken tijdens de opnamen. Want later worden de poppenspelers uit de opnames ‘gepoetst’.

De makers van Dropje hebben bewust voor deze aanpak gekozen. De kinderen die acteren in de serie gaan daardoor een veel echtere interactie aan met Dropje. Maar die keuze heeft ook effect op de kleine kijkertjes: door gebruik te maken van een popje ontstaat een wereld waarin zij veel sneller opgaan.

Dropje is een serie voor kleuters waarin een snoezig knuffeltje uit de ‘Alleswinkel’ centraal staat. Die alleswinkel sluit perfect aan bij de fantasie van kleuters: voor die kleine kinderen staat alles nog open en is alles mogelijk. Net als in de Alleswinkel waar je alles kunt vinden wat je je maar kunt bedenken! In elke aflevering komt een ander kindje in de winkel. Dropje is enorm nieuwsgierig en raakt daardoor met elk kindje terecht in een groots avontuur. Hobbels in die avonturen worden met kinderlogica overwonnen. Door de grappige, onlogische manier waarop Dropje dat doet sluit de serie goed aan bij de belevingswereld van de kleine kijkertjes.

Wat vonden wij van Dropje?

Dropje doet zijn naam eer aan: het is echt een dropje! Vanaf het moment dat de serie aanging hebben Scott en Skye ademloos zitten kijken. Toen de eerste aflevering was afgelopen riep Scott meteen “Nog eentje!” en Skye riep “Keer!”. De kleuterserie Dropje is hier dus meteen een succes. Het knuffeltje is heel aandoenlijk en de interactie van het popje met de kindjes verwarmt meteen je hart.

Dat effect had Dropje niet alleen op Scott en Skye, maar ook op mij! Als één van de kindjes uit een aflevering Dropje optilt: man, je kon me opvegen. Je smelt echt van deze kinderserie! En wat ik zelf extra bijzonder vond: dat je echt maar dan ook echt helemaal niks meer ziet van de ‘puppeteers’ die Dropje met de stokjes hebben bediend. Het is echt een klein meesterwerk, dat kleine Dropje.

Scott heeft enorm zitten te glimlachen. Hij ging helemaal mee in de grapjes en oplossingen die Dropje bedacht. In de eerste aflevering ontmoet Dropje een meisje voor de deur van de winkel die last heeftvan kriebels door haar gebreide trui. Dropje gebruikt een los draadje en een trapper van een fiets om het meisje van de kriebel af te helpen. Lees: haar trui helemaal uit elkaar te halen. En je raadt het al: het meisje krijgt het daarna natuurlijk weer koud. Geen probleem want Dropje wikkelt haar weer zo in de wol van haar trui. Meer ga ik niet verklappen. Je moet het zelf allemaal lekker gaan ontdekken met jouw kids!dropje kinderserie ntr

Kinderserie Dropje kun je hier bekijken:

De kleuterserie Dropje is vanaf vandaag iedere werkdag om 7.00 uur ’s morgens te zien bij de NTR op NPO Zappelin (NPO 3). Dropje is ook online te bekijken op NPO Start, op zappelin.nl en via de Zappelin-app.  Ook vind je leuke spelletjes met en kleurplaten van Dropje op de website van Zappelin!Alvast een klein voorproefje? Hier kun je de promo van Dropje bekijken:  https://vimeo.com/377519488

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Omroep NTR.