Zodra de kerst voorbij is, denk ik altijd dat de winter ook voorbij is. Maar niets is minder waar: dan begint het nog maar net! In januari vinden Hans en ik het daarom extra fijn om plannen te maken voor de vakantie en uitstapjes in het nieuwe jaar. En om daarbij te zwijmelen over te gekke plekken die op ons wachten om ontdekt te worden. Dit jaar hakten we in januari een knoop door: we gaan voor het eerst op vakantie naar Denemarken! Daar verblijven we op de Oost-Deense eilanden (Zuid-Sjælland, Lolland-Falster & Møn)!

Dit is waarom wij voor Denemarken kiezen!

Als echte zonneaanbidders kiezen we er meestal voor om naar het zuiden te trekken voor vakanties. Toch speelde in mijn hoofd al een hele tijd het idee om eens ergens in Scandinavië op vakantie te gaan. We houden van Scandinavisch design en we weten dat de natuur er prachtig is. Vooral Denemarken kwam regelmatig naar boven wanneer we het over mogelijke vakantiebestemmingen hadden voor dit jaar. Misschien ook wel omdat mijn zus er jaren geleden eens is geweest op rondreis en van die reis terug kwam met een Deense munt met een gat erin. Met een leren koord maakten we er een kettinkje van voor mij. Ik moet zo’n jaar of 9 zijn geweest. Het is me altijd bijgebleven. Ik hoop tijdens onze vakantie in de meivakantie ook zo’n munt voor Scott te vinden, zodat hij ook een blijvende herinnering heeft van die vakantie straks!

Vakantie denemarken kinderen

We kozen voor de Oost-Deense eilanden want eilandhoppen en een bootreis leek ons wel wat. De Oost-Deense eilanden Møn, Lolland-Falster en Zuid-Sjælland zijn zo heel goed te bereiken. De eilanden zijn onderling verbonden via bruggen. Super makkelijk om de regio te verkennen dus! We kunnen vast een stuk van de Margrietroute volgen waarmee we langs de mooiste natuurgebieden komen. Wist je dat de Oost-Deense eilanden ook wel de achtertuin van Kopenhagen worden genoemd? Een regio met prachtige natuur, op steenworp afstand van Kopenhagen.

Voorpret: plannen maken voor onze vakantie op de Oost-Deense Eilanden

Eind april is het zover: voor het eerst gaan we met de kinderen met de auto op vakantie met bestemming Denemarken. We gaan naar een regio die op slechts zeven uur rijden vanaf Amsterdam ligt: de Oost-Deense Eilanden. Het is de eerste keer met de kids op langere autoreis, maar ik ben er van overtuigd dat dit goed te doen is. We gaan het lekker relaxt aan doen: op de heen- en terugweg maken we een pitstop in Hamburg. Een stukje van de reis leggen we met de Scandlines veerdienst van Puttgarden naar Rødby af: een groot avontuur voor ons viertjes dus! En gelijk een goed rustmoment.

We kozen niet alleen voor de Oost-Deense Eilanden op advies van Dansk.nl (dé Denemarken Vakantie Specialist) vanwege de ligging en de afstand die we moeten reizen met de auto. De hoofdstad Kopenhagen staat hoog op ons wensenlijstje om tijdens de vakantie te bezoeken. Dat lukt prima vanuit het dorpje Faxe dat onze uitvalsbasis is voor die week.

Kopenhagen is vanaf Faxe maar een uurtje rijden. Ik kan niet wachten om de haven met de gekleurde huisjes te zien of een bezoek te brengen aan het HAY House. Zoals je weet gaat van Scandinavisch design mijn hart sneller kloppen. Om het ook voor manlief en de kids leuk te houden, gaan we vast en zeker ook een stukje varen over de grachten van Kopenhagen. Kopenhagen laat zich namelijk ook graag vanaf het water zien: de kleurige huisjes bij Nyhavn, het Opera gebouw, de superbekende zeemeermin, het paleis en little Amsterdam bij Christianshavn.

denemarken kopenhagen

bron: Dansk

We ontdekten ook dat in de regio meerdere kastelen zijn, zoals het Gavnø Slot of het nagebouwde Middeleeuwse dorp Middelaldercentret. Dat gaat Scott echt te gek vinden: hij zit op het moment helemaal in de ridderfase en gebruikt werkelijk waar alles als zwaard. Een echt kasteel bezoeken hebben we nog niet gedaan, ik kijk er zo naar uit hoe hij dat gaat vinden! Misschien komen we wel een echte ridder tegen. Of nog leuker: ook een Viking! In het Middelaldercentret gaan we beleven hoe het was om in een Middeleeuws dorp te wonen. Scott geven we op voor het leren zwaard vechten en met zijn viertjes schuiven we aan bij de lunch op het dorpsplein.

denemarken kasteel

bron: Tage Klee

denemarken middelaldercentret

bron: Middelaltercentret

Maar er is nog zoveel meer leuks te doen met kinderen op de Oost-Deense eilanden. Op ons lijstje staan ook bezoeken aan Safaripark Knuthenborg. Het safaripark heeft ook de grootste dino van Europa. Op vakantie in Kroatië bezochten we ook een dinopark. Scott vond het geweldig. De combinatie van wilde dieren bekijken en de dinotrail maken Knuthenborg daarom een perfect uitje voor ons gezin! Misschien hebben we zelfs ook tijd voor de Krokodille Zoo waar je de meeste soorten krokodillen bij elkaar vindt in Europa.

We hebben natuurlijk onze andere kleine banjer ook mee. Er is genoeg strand bij de Oost-Deense eilanden waar zij heerlijk kan rondbanjeren. Ik kijk al uit naar wandelingen door het kleurrijke, heuvelachtige landschap achter de stranden. En naar bezoekjes aan de badplaatsen Feddet en Marielyst met één van de mooiste stranden van het land, aan de krijtrotsen van Møn en aan Stevns Klint (die zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst staan) mogen natuurlijk ook niet ontbreken! De krijtrotsen zijn een bijzonder natuurfenomeen. Het ontstaan van dit fenomeen gaat ver in de tijd terug, zo’n 70 miljoen jaar! Onvoorstelbaar! In het Geocenter Møn kunnen we alles over deze bijzondere rotsen leren.

denemarken krijtrotsen

bron: Dansk

Eind maart is in Camp Adventure een – letterlijk en figuurlijk – nieuw hoogtepunt geopend: de 900 meter hoge uitkijktoren die als een spiraal omhoog kronkelt. Ik begin alvast mijn moed bij elkaar te rapen. Ik heb nogal hoogtevrees maar ik denk niet dat ik die ervaring wil missen!

denemarken camp adventure

bron: Visit Sydsjælland-Møn, Frame&Work

Huisje nabij het strand

Voor het kiezen van de regio die het beste aansloot bij ons wensenlijstje voor deze vakantie, maakten we gebruik van het advies van Dansk.nl. Via hen ontdekten we al gauw dat de Oost-Deense Eilanden het beste bij ons gezin past. Op de pagina de Oost-Deense Eilanden bij Dansk.nl vonden we vervolgens zoveel overzichtelijke informatie over de streek, met meer dan genoeg leuke uitjes en bezienswaardigheden. Dat maakte de zoektocht naar een geschikt vakantiehuis in Denemarken al een stuk overzichtelijker!

Voor ons is een vakantie compleet als we kunnen genieten van de zee. Laten ze daar nou genoeg van hebben in Denemarken. We kozen daarom voor Vakantiepark Feddet Strand Resort nabij Faxe: met een huisje op het strand. Op het vakantiepark zijn alle faciliteiten aanwezig die je wenst als je met kinderen op vakantie gaat: verschillende speeltuinen, een overdekt zwembad en een trampolinepark. Een betere uitvalsplek bestaat er volgens mij niet om Zuid-Sjælland (ook wel Zuid-Zeeland genoemd) te ontdekken.

Ben je ook een reis naar Denemarken aan het plannen en verblijf je liever niet in een vakantiehuisje? Bekijk dan eens deze kampeertips voor Denemarken!

denemarken feddet resort

bron: Vakantiepark Feddet Strand Resort

Ondertussen vliegt de tijd. Ik ga mij daarom gauw inlezen met het Kidskompas, andere reisgidsen en mij verder online oriënteren wat we allemaal kunnen gaan doen. En vooral ook keuzes maken: wat gaan we welke dag doen? Ik krijg wel al een beetje keuzestress 🙂 Er is zoveel te zien en te ondernemen in de buurt van Faxe. Op ons ‘to do lijstje’ staan dus in ieder geval al bezoekjes aan Kopenhagen, Camp Adventure, Middelaltercentret, Gavnø Slot, Maryielst, de krijtrotsen van van Møn, Stevns Klint en Knuthenborg.

Ik probeer in de planning wel altijd een evenwicht te vinden. De ene dag wat dichterbij het vakantiehuisje, de andere dag weer wat verder. Ik kan niet wachten in ieder geval!

Heb ik je lekker gemaakt met mijn verhaal en heb je ook zin gekregen om naar de Oost-Deense eilanden te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de aanbiedingen voor de Oost-Deense eilanden. Zo profiteer je van kortingen tot 20% op diverse attracties in de regio en meer! Oh, en ben je er al eens op vakantie geweest en heb je de ultieme tip om te doen of te bezoeken? Laat het me hieronder weten!

 

Dit blog is tot stand gekomen met Dansk.