Scott sliep in het wiegje dat al in de familie was naast ons bed en later aan ons voeteneind. Zo hadden we hem goed in de buurt, maar echt praktisch was het toch niet. Daarom pakten we het deze keer anders aan: echt co-sleeping met een duurzaam bedje van Bednest dat daar uitermate geschikt voor is. 

Co-sleeping: fijn zo dichtbij

Scott was net als Skye eigenlijk vanaf het begin al een goede slaper. Een paar weken hebben we om vier uur ’s nachts een voeding moeten geven. Hij is wel echt een spenenkind. Hij had de speen als kleine baby al nodig om in slaap te vallen, zeker na de nachtfles. Die speen floepte er natuurlijk meerdere keren uit voordat hij in slaap was gevallen. Dus met ons slaperige hoofd moesten we die vaak genoeg terug ‘douwen’ in zijn mondje. Die rand van de wieg was daar natuurlijk niet praktisch bij. Plus dat het zicht op ons kleintje deels werd bemoeilijkt.

Met de co-sleeper van Bednest is het allemaal toch net even wat fijner. Een van de witte zijkanten hebben we naar beneden gedaan en het bedje tegen ons bed aangeschoven. Deze ronde geen spenenkind maar wel eentje die flink wat geluiden maakt als ze in slaap valt. Daar moet ik in ieder geval nog even aan wennen. Dus is het fijn om met een blik op het meisje naast me weet of het goed is met haar. Als Skye wakker wordt en mij nodig heeft, dan ben ik al dichtbij en hoef ik mijn warme bed niet uit. Ik kan er enorm van genieten om haar zo dichtbij me te hebben zonder dat het gevaarlijk is en haar te kunnen zien slapen en dromen. In de korte periode dat ik borstvoeding heb gegeven was het ook praktisch: ik had haar zo te pakken (en zij daarna mij ;-)).

co-sleeping bednest

Voordelen van co-sleeping

Waarom zou je voor co-sleeping gaan als je ook al een babykamer hebt? Is dat niet een beetje dubbelop? Zeker niet! Naast de praktische voordelen dat je goed zicht hebt op je kindje en bij het voeden, is het ook bevorderlijk voor de slaap van de baby zelf en de hechting tussen baby en ouders. Vanwege de nabijheid van de ouders heeft de baby minder moeite met het naar bed gaan en valt sneller in slaap. In slaap vallen zonder stress verbetert vanzelfsprekend de kwaliteit van het slapen. Het co-sleepen zorgt bij de baby voor een beschermd gevoel waardoor ‘beschermingsobjecten’ als een knuffel niet nodig zijn.

De nabijheid van de ouders door het co-sleepen zorgt ervoor dat de baby zich meer geborgen voelt, het bevordert de veilige hechting en helpt pasgeboren baby’s bij het reguleren van de ademhaling en hartslag. En heel fijn voor de mama’s (en papa’s): de gemiddelde tijdsduur dat wij en de baby wakker zijn is korter vergeleken met baby’s die wel in hun eigen kamertjes slapen omdat zij meer aandacht nodig hebben om weer in slaap te kunnen vallen.

Tenslotte nog een heel opmerkend feit: kindjes die alleen in hun eigen kamertje liggen te slapen, lopen meer dan twee keer zo veel kans om te overlijden aan wiegendood. Nog wel even een disclaimer: co-sleepen met je baby in je eigen bed (dus niet met zo’n bednest als wij nu hebben) wordt wel afgeraden als je geen borstvoeding geeft. Door een net andere hormoonhuishouding kan de moeder minder alert en waakzaam zijn tijdens haar slaap en is de baby minder op de borst gefixeerd waardoor deze kan gaan ‘zwerven’ in het bed. (bron: http://cosleeping.nd.edu/)

Ook blogger Esther deed aan co-sleeping. Maar weer op een hele andere manier. Haar verhaal over het samen in één bed slapen met je kind vind je hier. En hier vind je tips voor veilig slapen met baby.

co-sleeping bednest

Bednest: praktisch en duurzaam design

Even weer terug naar het prachtige Bednest dat naast ons bed staat te stralen. Het ontwerp van het bedje/wiegje vind ik prachtig Dutch Design. Het is gemaakt in Europa van hoogwaardig beukenhout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen (FSC keurmerk). Het hout wordt behandeld lak op waterbasis.  De Bednest is zodanig ontworpen dat je hem heel eenvoudig en plat weer inklapt. Je zou hem dus makkelijk mee op vakantie kunnen nemen. De ‘wieg’ is makkelijk van het onderstel te halen en zo ook te gebruiken als ‘mozesbasket’. Het onderstel is te verstellen waardoor je een schuinte krijgt. Dit kan erg handig zijn voor kindjes die last hebben van verkoudheid, mondjes teruggeven of reflux.

Wij hebben de Bednest in gebruik in combinatie met het biologisch matrasje. Dat is gevuld met kokosvezel en schapenwol. Door deze natuurlijke vulling is het matrasje temperatuur regulerend en ademend. Het matrasje voelt stevig aan en aan hoe ik Skye elke nacht naast me zie liggen te slapen, moet het matrasje erg comfortabel zijn!

Wat ik tenslotte ook heel tof vind aan het concept van Bednest: je hoeft hem niet per se te kopen. Je kunt het bedje namelijk ook huren voor een periode van zeven maanden. Dat is nog eens duurzaam!

co-sleeping bednest
co-sleeping bednest
co-sleeping bednest

Deze blog is geschreven in samenwerking met Bednest. Blogposts met samenwerkingen bevatten een eerlijke review. Samenwerkingen ga ik alleen aan met bedrijven en merken die bij mij en mijn blog passen.