In april geniet ik extra van onze tuin. De takken van de blauwe regen aan onze pergola lopen uit. De takken komen vol bladeren. En de zachtpaarse bloemen ontvouwen zich langzaam, Eind april, begin mei bloeit de blauwe regen vol ornaat in onze tuin. Een prachtig gezicht, een genot om naar te kijken. Als je onder die lila bloemenhemel loopt, lijkt het wel een sprookjestuin. De tuin vult zich met de zacht zoete geur van de bloemen. Regelmatig krijg ik vragen over onze grote blauwe regen. In dit blog beantwoord ik de meest gestelde vragen over deze sierlijke klimplant!
Hoe krijg je zo een grote, begroeide blauwe regen?
De pergola in onze tuin plaatsten we ruim 5 jaar geleden. In dat voorjaar kochten we 4 kleine blauwe regen planten in een tuincentrum. In dat eerste seizoen was er een dunne tak bijna boven aan de paal van de pergola gegroeid. Die tak had amper groen, en nog geen paarse bloemen. Ook het tweede seizoen was er nog amper begroeiing te zien aan de dunne takken die verder waren gegroeid. Een van die planten hebben we nog steeds. Het is nog steeds iel en heeft weinig groen. Dit jaar zitten er wel voor het eerst wat kleinere paarse bloemen aan.
Na twee seizoenen zagen we dus wel in dat het begroeien van de pergola heel lang ging duren. Daarom kochten we 3 volwassen planten van ca 1,80 hoog. Bij elke paal van de pergola plaatsten we een klimplant. De planten gaven meteen veel groen. Na 1 jaar was een groot deel van het dak van de pergola begroeid en bloeide de plant al goed. Sindsdien hebben we elk jaar veel groen en bloemen. De blauwe regen bloeit op tweejarig hout, dus je moet hem nooit te veel terug snoeien.
We kochten deze variant van de wisteria: Blauweregen (Wisteria floribunda ‘Domino’). De bloemen van deze variant zijn wat lichter van kleur: ze hebben deels witte en deels paarse bloemen. Heb je wel meer geduld, dan kun je ook Wisteria zaden kopen.
Om te zorgen dat de blauwe regen goed kan doorgroeien over de pergola, spanden we er kippengaas overheen. De takken konden hier makkelijk doorheen groeien. Zo is de pergola een heerlijke, schaduwrijke plek in de tuin geworden. Helaas is de wisteria niet ‘winterhard’: hij overleeft de winter prima, hij blijft alleen niet doorbloeien.
Bekijk hier onze bloeiende blauwe regen in onze zomerse tuin!
Blauwe regen gevaarlijk met kinderen en dieren?
Een andere vraag of opmerking die ik veel krijg is of ik de blauwe regen in de tuin niet eng vind met de kinderen en huisdieren. Niet alles van de blauwe regen is giftig. Het zijn de peulen, zagen, wortels en twijgen die giftig zijn. Daarvoor moeten die onderdelen wel ingenomen worden. Door aanraking word je niet ziek.
De wortels van de plant zijn bij ons goed ingegraven. Omdat de plant zo snel groeit, snoeien we hem het hele voorjaar en zomer door. Daarbij verdwijnen steeds de nieuwe twijgen. De zaden knippen we weg zodra die zijn gevormd. Die peulen met zaden ontstaan wanneer de blauwe regen is uitgegroeid. Kortom: het enige wat kinderen of huisdieren in onze tuin van de wisteria in de mond kunnen stoppen zijn bladeren. Daarmee zijn de risico’s tot vergiftiging (misselijkheid, braken) beperkt.
Leuk: maak met de twijgen van de blauwe regen een (kerst)krans!
Hoe zit het met insecten?
Een andere veel gestelde vraag is of deze tuinplant niet enorm veel wespen aantrekt. Nee, ‘gelukkig’ niet! Ik ben geen fan van wespen haha! Daarentegen komen er wel veel bijen en hommels op af als de paarse bloemen bloeien. Ik geef ze geen ongelijk. De zacht zoete geur die van de wisteria af komt is erg verleidelijk.
Reacties van anderen