Ik ben vast niet de enige die van verandering in het interieur houdt. Soms zijn de voorjaarskriebels daar debet aan, of juist trendbeurzen of andere plekken vol inspiratie die worden bezocht. Het samenstellen van een modulaire bank is een uitstekende manier om jouw interieur in beweging te houden. Met een bank met losse elementen kun je alle kanten op. Maar hoe doe je dat precies? Hoe werkt zo’n bank in jouw woonkamer? In dit artikel vind je tips om de de perfecte modulaire bank samen te stellen.

Start met het maken van een moodboard

Voordat je begint met het samenstellen van je bank is het handig om een moodboard te maken. Ook als de bank wordt aangeschaft voor een reeds ingerichte woonkamer. Verzamel inspiratiebeelden van samenstellingen van modulaire banken, materialen en interieuraccessoires voor jouw moodboard. Met een moodboard maak je inzichtelijk welke sfeer je wilt neerzetten in de woonruimte. Dit geeft je houvast bij het kiezen van de kleur, het materiaal én de vorm van jouw elementenbank.

moodboard maken woonkamer

Kies kleur en materiaal

Het grote voordeel van een elementenbank is dat je de bank echt helemaal naar jouw wensen kunt samenstellen. Zag je jaren geleden bij de opkomst van de modulaire bank nog veel opstelling in één en dezelfde kleur. Anno 2024 is de keuze aan kleuren en materialen bijna eindeloos. Bekijk – met behulp van je moodboard – wat het beste bij jou past. Houd je van rust in huis? Kies voor een modulaire bank in één tint of ga voor een ton sur ton look. Houd je van kleur en ben je niet bang om gewaagde keuzes te maken? Kies dan voor een modulaire bank met contrasterende kleuren, zoals zachtroze elementen gecombineerd met een frisgroene elementen.

Met materiaal kun je een eigen draai geven aan jouw bank. Bij Prominent kun je maar liefst uit meer dan 200 verschillende soorten stoffen kiezen. Materialen met een luxe of warmere uitstaling zijn niet meer weg te denken uit de woontrends en onze woonkamers. Velvetstoffen en bouclé stoffen zijn rijke materialen die een hotel chique touch geven aan een zelf samengestelde bank. Corduroy en gladdere materialen geven een interieur een meer relaxte of moderne sfeer. Bij een modulaire bank kun je al die verschillende soort materialen goed met elkaar combineren.

samenstellen modulaire bank
Modulaire bank Honolulu, uit de collectie van Prominent. In deze samenstelling is gekozen voor warme ton-sur-ton tinten en verschillende chaise longue delen. Wat een uitnodigende bank!

Modulaire bank opstellen

Last but not least: de ruimte waar de bank met elementen komt te staan, is – vanzelfsprekend – bepalend voor de mogelijke omvang van de bank en het aantal te gebruiken elementen daarin. Met modulaire banken word je speelveld voor het plaatsen van je bank verruimd. In de regel worden banken tegen de grootste wand in de woonkamer geplaatst. Een rechte opstelling langs de wand is een goede basis. Denk bij het samenstellen van jouw elementenbank eens aan deze mogelijkheden:

  • Een hoekbank samenstelling: met een grote hocker element maak je van de bank een hoekbank of chaise longue. De chaise longue opstelling geeft 1 of 2 extra zitplaatsen op je bank. De hocker verplaats je eenvoudig met visite of kun je als salontafel gebruiken;
  • Heb je een grote wand of ruimte waar de bank komt te staan? Door elementen met rugleuning tegen elkaar aan te plaatsen creëer je een zitplaats aan twee kanten. Leuk als onderbreking in de ruimte en het maakt het contact houden met de hele ruimte mogelijk. Modulaire banken met ronde vormen zijn daar uitermate geschikt voor;
  • Geen zin in een bankopstelling die om zicht op de televisie draait? Kies dan voor meerdere elementen waarvan je twee kleinere banken maakt die tegenover elkaar worden geplaatst;
  • Losse elementen verplaats je eenvoudig. Een los element kan ook heel goed dienstdoen als bijpassende fauteuil!
modulaire bank velvet stof
Een modulaire bank biedt veel leefruimte. De bruine velvet kleur geeft deze bank een warme uitstraling. Model Honolulu, Prominent.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Prominent. Bekijk hier meer wooninspiratie.