Bellenblazen. Het is voor elk kind een bijna magisch ding. En wij grote mensen vinden het stiekem ook nog steeds leuk om te doen. Voor de kinderen maakte ik een bellenblaas van ijzerdraad en kralen. Zo gepiept en je blaast er grotere bellen mee dan met die plastic dingen!

Waarom zelf een bellenblaas maken

Iedereen kent die kleine plastic bellenblaas wel. Je koopt ze bij Action, Zeeman etc voor een habbekrats. Ik heb een tijdje geleden besloten om ze niet meer te kopen. Het is zonde van het plastic en ik vind het gewoon gek dat iets wat gefabriceerd wordt, zo goedkoop kan zijn.

Ook vanwege een andere grote ergernis: de kids lopen er mee rond. Ook als ze neer worden gezet, zijn ze niet stabiel doordat het smalle potjes zijn. Ze letten niet op en hup: potje leeg! Kun je ze weer vullen…..! En oja: je krijgt ook nog eens vlekken in je kleren van die sop!

Daarom ging op zoek naar een alternatief. Ik ging aan de slag met materialen die ik al in huis had liggen. Jij hebt die vast ook in huis!

zelf bellenblaas maken

Zelf een bellenblaas maken

Deze bellenblaas is zo gemaakt. Het enige dat je er voor nodig hebt is wat ijzerdraad en kralen. Zorg ervoor dat je ijzerdraad niet te dik is. IJzerdraad van zo’n 2mm is prima. Dat kun je eenvoudig buigen en in vorm brengen.

Stap 1: Knip een stuk ijzerdraad van circa 40cm af.

Stap 2: Bepaal hoe groet je de bellenblaas ongeveer wilt hebben door de uiteinden van het ijzerdraad naar elkaar toe te buigen. Begin de uiteinden van het ijzerdraad om elkaar heen te draaien vanaf de plek waar ze elkaar kruisen.

Stap 3: Rijg de kralen over het gedraaide ijzerdraad. Laat ongeveer 1cm op het einde over. Die uiteinden vouw je om de laatste kraal heen. Zo blijven de kralen keurig zitten.

Stap 4: Vul een (glazen) potje met bellenblaas. Zorg dat het een stabiel potje is.

Nog meer DIY’s om buiten mee te spelen:

  • Buitenspeelkeuken: eenvoudig gemaakt met een grote plantenbak!
  • Krijtbord: alleen een plank en krijtbordverf nodig!
tips tegen vlekken bellenblaas

Zo maak je het sop voor de bellenblaas

Wat heb je nodig:

  • Suiker
  • Afwasmiddel
  • Maizena

Los een half kopje suiker op in twee kopjes warm water. Voeg één kopje afwasmiddel toe en roer voorzichtig. Roer er tenslotte één theelepel maizena poeder door.

Let op: veel recepten voor bellenblaassop bevatten Glycerine. Gebruik die recepten liever niet. Glycerine veroorzaakt vlekken op textiel

Andere tips over bellenblazen

Heb je geen zin om sop voor de bellenblaas te brouwen? Maar ook geen zin in die chemische navul producten? Koop dan een biologische navulling voor het bellenblazen!

Ga je dit jaar kamperen tijdens de vakantie? En was je van plan om bellenblaas mee te nemen of te maken op de camping? Doe dat liever niet: het sop van de bellenblaas zorgt voor lekkage in tentdoek!

Wil je echt grote bellen maken? Maak dan een XXL-bellenblaas! Geen zin in bellen blazen? Maak zelf stoepkrijt verf!

Heb je ook zoveel glazen potjes thuis? Hier vind je tips voor het knutselen met potjes. Ook leuk om zelf te maken: sensory bags!