Wanneer je dit artikel leest, ben je hoogst waarschijnlijk ook moeder. Of wellicht mommy to be. Hoe dan ook: wij vrouwen kunnen het onszelf soms zo lastig maken. Oordelen over de eigen keuzes die we maken of we denken dat anderen daar iets van vinden. De zorg voor je kindje is iets wat aan je hart gaat en waar je je soms enorm druk over kunt maken: doe je het wel goed (genoeg)? Eén van de punten waarop ik mezelf betrap dat ik mezelf een schuldgevoel aanpraat is de voeding van Skye. Want ja, ik ben dus een moeder die toch wel veel potjes in de week opentrekt en niet alles vers bereidt. Maar hoe erg is dat eigenlijk?
Kijkje in de keuken bij Olvarit
Helemaal niet erg! De huisarts zei het al tegen mijn moeder toen ik klein was: niks mis met een potjewant daarmee ben je misschien nog wel het meeste zeker ervan dat vitaminen behouden zijn gebleven! De maaltijd in zo’n potje wordt namelijk met grote zorgvuldigheid (voor)bereid. Dat begint al bij de keuze van het veld waar de groenten worden verbouwd. Tijdens het ‘kijkje’ in de keuken bij de totstandkoming van Olvarit doperwten hapjes werden we meegenomen naar de velden waar deze erwten worden verbouwd.
Het land is eigendom van Olvarit en wordt bewerkt door een boer die uitvoerig is gescreend en waarmee een duurzame relatie wordt aangegaan. De locatie van de percelen is cruciaal: deze moeten zich bijvoorbeeld minimaal 1 kilometer van snelwegen bevinden. Het speciale ras doperwten groeit iets hoger, waardoor er geen vreemde bestanddelen mee kunnen komen bij het oogsten. En er wordt nauwlettend in de gaten gehouden dat er geen stelen in het product terecht komen. De fabriek is altijd in de directe nabijheid van de velden. Tussen het oogsten en invriezen mag namelijk maar maximaal twee uur tijd verloren gaan. Zo blijven de vitaminen in de doperwten maximaal behouden!
De doperwten worden vervolgens gestoomd en gepureerd. Door de erwten te stomen in plaats van te koken blijven de vitaminen en mineralen bewaard. Vitaminen en mineralen lossen namelijk op in water. Verder worden er aan babyvoeding geen geur- kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Een potje doperwten van Olvarit kun je dus met een gerust hart aan je kleintje geven: het is een ware vitaminebom!
Doe eens gek met een potje
Een eyeopener voor zo’n vastgeroeste ‘keukenprinses’ als mij is dat je zo’n potje Olvarit niet per se als vast gegeven hoeft te beschouwen. Chefkok Caspar Burgi gaf ons tips hoe je makkelijk een eigen draai geeft aan de maaltijd van je kleintje. Ook verraste hij ons met een sterrenlunch met als basis – je raadt het wellicht al – de doperwtjes uit potje van Olvarit!
Tips voor variatie
- Meng verschillende potjes door elkaar en leer zo je kind smaken en combinaties. Doe eens een
- beetje pompoen of juist avocado en munt bij het potje kip/doperwten/aardappel.
- Bloemkool is meestal niet het favoriete hapje van kleine kindjes. Voeg een beetje fruithap
- eraan toe en bouw dat rustig af, zodat je kleine aan de pure smaak van groente went
- Experimenteer eens voorzichtig met kaneel en paprikapoeder om je kindje met nog meer
- smaken kennis te laten maken.
- Geef er eens zoete aardappel bij: ook zo’n vitaminenbom!
- Kruiden met zachte smaken zoals munt, dille, kervel, basilicum, peterselie kun je prima mee
- oefenen. Let wel op dat je ze voldoende fijnsnijdt.
- Doe eens wat tarwe- of havervlokken in het fruithapje.
- Wil je het potje aanvullen met zelf bereide groente of fruit? Kies er dan ook voor om die
- producten te stomen. Dat kan thuis al heel eenvoudig met een bamboe stoommandje.
Recepten
Op de binnenplaats van het prachtige Aulnenhof in België genoten we van de heerlijke lunch die Caspar Burgi voor ons had bereid. Eenmaal begonnen kwam de aap uit de mouw: zowel voor de pesto, de humus als voor de soep was een potje doperwten van Olvarit als basis gebruikt. Wil jij dit ook eens proberen? Bekijk dan deze recepten eens:
Broodje doperwten humus, gegrilde groenten, geraspte wortel en walnoten
Doperwtenhummus voor 6 personen:
- 250 gr verse doperwten kort geblancheerd in zout water (hiervoor kunnen we een potje
- doperwten gebruiken, of verse doperwtjes)
- 1/2tl ras al hanoutkruiden
- 1/2 tl paprika poeder
- Sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel tahini
- Beetje olijfolie
- 1 eetlepel gehakte koriander
- 3x aubergine verse, 3x courgette vers, 2x potje paprika (gegrild uit een potje)
Werkwijze: Gril de courgette en paprika in een grillpan. Rasp de wortel fijn. Mix de overige ingrediënten en pureer ze met een staafmixer tot een gladde humus. Smeer de humus op het broodje, leg hier wat gegrilde groente op en versier het met wat geraspte wortel en walnoten.
Broodje oude kaas, doperwtenpesto, sla, komkommer en sprouts
Doperwtenpesto voor 6 personen:
- 150 gr verse doperwten kort geblancheerd in zout water (hiervoor kunnen we een potje
- doperwten gebruiken, of verse doperwtjes)
- 1/2bosje verse basilicumblaadjes
- 20 gr geroosterde pijnboompitten
- 1 teentje knoflook gehakt
- 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
- Olijfolie
- Peper en zout
Werkwijze: Rooster de pijnboompitjes tot ze lichtbruin zijn. Meng de doperwtenpuree, basilicum, pijnboompitten, knoflook en geraspte Parmezaanse kaas, en mix het met een staafmixer tot een gladde pesto. Breng eventueel op smaak met olijfolie, peper en/of zout. Smeer de pesto op het broodje, en beleg het verder met de kaas, komkommer en sprouts.
Doperwtjes soep met gerookte paling en kerrieroom
Doperwtensoep Voor 4 personen:
- 1 liter groenten bouillon (mag van blokjes)
- 350 gram doperwten (hiervoor kunnen we een potje doperwten gebruiken of verse doperwtjes)
- 1teentje knoflook gehakt
- 3 dl kookroom
- 1 ui gesnipperd
- 2 dl slagroom
- Snuf kerrie
- Wat grof gehakte peterselie
- 100 gram paling in sliertjes gesneden
Werkwijze: Breng de bouillon aan de kook en laat zachtjes koken. Voeg dan het uitje de knoflook en de doperwten toe en laat zachtjes 10 minuten koken. Voeg de kookroom toe en mix met een staafmixer heel fijn. Haal door een bolzeef. Sla de slagroom lobbig en roer de kerrie hier door heen. Verdeel de paling over de soep kommen, schep daarop de soep en schep daarop een lepeltje room. Maak af met gehakte peterselie en naar wens croutons.
Ik hoop je met dit kijkje in de keuken van Olvarit meer inzicht te hebben gegeven in de wereld van de ‘potjes’. Een schuldgevoel als je zo’n potje opendraait met het bekende plopgeluid hoeft dus helemaal niet. Je kan niet altijd alle ballen hooghouden. Wees realistisch en liever een relaxte moeder dan een moeder die gestresst raakt doordat zij zich in alle bochten moet wringen om alleen maar ‘vers’ te koken voor haar kids. Voor mij als werkende moeder (die ook nog eens geen keukenprinses is..) zijn de potjes een enorme uitkomst. Ik ben zeker van plan aan de slag met de tips voor variatie en ‘mixen & matchen’ die Caspar Burgi ons heeft gegeven. Heb jij nog tips voor fijne combinaties of aanvullingen op een potje?
Ga dan nu lekker zitten voor de fotospam! En ik wil hier nog even mijn roadtrip girls Mirjam Hart, Ashley Willems en Mary Lou bedanken voor de gezelligheid! Wil je nog meer Olvarit Oogstfeest impressies? Klik dan even door naar hun blogs!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Olvarit.
Maar, en dat snap ik niet helemaal: Olvarit heeft geen biologische producten in het assortiment. (En ik las net je artikel over Biologisch: wat is dat dan?) Dus… waarom zijn niet gewoon 100% bio?
ik ga straks als Fender een maand of 6 is zelf gewoon thuis zoveel mogelijk vers en als het niet lukt of als we weg gaan neem ik ook potjes mee. Gewoon van Albert Heijn biologisch.
Weet ik in elk geval dat het plaatje (potje) 100 % klopt 🙂
Hoi Stella, dit artikel gaat over hoe zo’n potje tot stand komt. Want daar bestaan toch ook vooroordelen over. Zoals dat er van alles aan conserveringsmiddelen worden toegevoegd en dat er minder vitaminen in zouden zitten. Doel van dit artikel is om dat inzichtelijk te maken. En als fulltime werkende moeder ook gewoon eens uit te spreken en te laten zien dat het okay is om potjes te gebruiken. Of dat nou van Olvarit is of van een ander (biologisch) merk.
hey Annelien, dat snap ik. Ik denk dat Olvarit al goed op weg is met andere stappen in hun potjes-keuze. Vroegah zat er nog veel meer meuk in aan suikers etc. Ik vind de term ‘pure potjes’ wel misleidend, ik denk dan toch heel snel aan bio/natuurlijk etc.
Overigens, er moet toch wel iets aan toegevoegd worden? Anders kan je het ook niet heel lang bewaren. En dát is iets waarvan ik denk: hmmm?
Enne, tuurlijk zijn potjes OK om te gebruiken! Of je nu wel of niet werkt of thuis druk bent. Dat moet toch wel dikke prima wezen!
*Annelies sorry (A)
Aha! Ik snap je punt. Goeie. Had ik duidelijker in mijn tekst kunnen vermelden. Het is eigenlijk de al oude weckpot methode die wordt toegepast waardoor toevoegingen niet nodig zijn!