Een groentje ben ik als het aankomt op thema’s als duurzaamheid, biologisch en fair trade. Toch begin ik mij meer en meer te beseffen dat de keuzes die wij dagelijks maken impact hebben op hoe wij de wereld achter laten voor onze kinderen. Zeker na de geboorte van Skye heeft dat onbehaaglijke gevoel een vlucht genomen. Langzamerhand begin ik die ‘groene’ wereld te verkennen en te ontdekken. En soms vind ik die termen maar wat verwarrend allemaal! Daarom zet ik het allemaal eens op een rijtje: wat betekent het en welke duurzame keuzes kun je vrij makkelijk maken voor en met je kind?

Voor de groentjes onder ons: de uitleg

Ik had ze allemaal niet op een rijtje. Al die begrippen. Wat is het en wat zijn de verschillen ertussen? Hier vind je de uitleg, you’re welcome!

Organic en/of biologisch
Eigenlijk is de invulling van de term ‘organic’  of ‘biologisch’ vrij simpel: er wordt gewerkt met de natuur in plaats van er tegen in gaan. Hoe doen producenten dan? Door te zorgen voor een hogere levenswelzijn van de dieren, de dieren krijgen geen middelen zoals antibiotica, er wordt minder pesticiden gebruikt voor de gewassen, er worden geen onnatuurlijke onkruidverdelgers of kunstmest gebruikt. Als iets het label organic heeft, dan kun je ervan uitgaan dat er sprake is van een verantwoord beheer van het land en de directe omgeving ervan. Dus als je iets organic koopt: dan kies je voor producten die de wereld een stukje beter maken. Als je aan alle strenge eisen voldoet als producent, dan verkrijg je goedkeuring van het Europese biologische keurmerk en/of van het Nederlandse EKO keurmerk.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een nog groter, al omvattender begrip dat verwantschap heeft met organic. Ook bij het begrip duurzaamheid gaat het over verantwoorde keuzes over de omgang met elkaar, de natuur en de opbrengsten. Maar eigenlijk is het iets abstracter dan dat. In het rapport “ Our Common Future” is duurzaamheid door de World Commission on environment and Development van de Verenigde als volgt gedefinieerd: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Ja, denk daar maar eens over na he. Soms slaat dan mij de schrik om het hart: hoe zullen mijn kinderen en hun spruiten het later hebben? Hoe zorgen we dat de aarde niet uitputten met elkaar?

Fair Trade
Misschien wel het meest concrete begrip: fair trade. Ook wel eerlijke handel: een (internationale) handel die gericht is op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. De focus ligt daar bij op een eerlijke prijs voor de export van die landen naar de Westerse wereld. Aan producenten worden voor hun exportproducten een prijs betaald die recht doet aan de werkelijke productiekosten, in plaats van die wordt gedomineerd door de verhoudingen op de internationale markt. En ook nog eens mooi meegenomen: aan fair trade producten worden strengere milieueisen gesteld.

Drie makkelijke, verantwoorde keuzes voor je kind

Een beter milieu begint bij jezelf. Met die slogan uit de tv-reclamecampagnes ben ik opgegroeid, maar echt was ik daar lang niet mee bezig.  Ik had ook het idee gekregen dat een duurzamer, meer biologische leven erg kostbaar en praktisch onmogelijk was. Niets is minder waar. Met een drietal keuzes kun je al beginnen met je steentje bijdragen:

1. Kies voor biologische opvolgmelk en peutermelk
Ja, echt die bestaan ontdekte ik laatst! Neolac produceert biologische babyvoeding van Hollandse bodem: gemaakt van 100% biologische Nederlandse weidemelk.  De koeien op de boerderijen waar de melk van Neolac vandaan komt gemiddeld zo’n 200 dagen per jaar minimaal 16 uur vrij rond in het weiland. Buiten in de wei is vanzelfsprekend goed voor de dieren: het kunnen grazen, rusten, rondlopen, spelen en kuddegedrag vertonen is goed voor hun welzijn. Doordat de wei vrijwel altijd schoon en droog is, is de gezondheid van de koeien ook beter: minder kans op uierontstekingen en andere ongemakken.

Het aantal dieren dat wordt gehouden is in evenwicht met het grondoppervlak. De mest moet kunnen worden gebruikt op het eigen land of op land van andere boeren in de streek zodat er geen mestoverschot ontstaat. De aanwezigheid van koeien in de wei en de mest die ze daar achterlaten, is ook belangrijk voor veel weidevogels, die leven van insecten die nestelen in koeienmest. Dit komt de biodiversiteit ten goede.  De ‘Neolac koeien’ krijgen 100% biologisch voer voorgeschoteld. 60% van het veevoer in de biologische veeteelt moet van het eigen bedrijf of uit de regio komen, en verbouwd zijn met de mest van de koeien. Dit betekent dat er minder soja wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika ten opzichte van gangbare boerderijen: er hoeft minder oerwoud gekapt te worden en is er minder kunstmest nodig.

De werkwijze is diervriendelijker en die benadert meer het ‘natuurlijke proces: ze geven hun dieren meer ruimte dan in de gangbare veehouderij gebruikelijk is en kalfjes worden veel langer bij de koe gelaten. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen. Zo kan er op het land voedsel voor de mensen groeien en voer voor het vee. Niet-gemengde bedrijven als akkerbouwbedrijven of varkenshouderijen werken met elkaar samen om een kringloop te vormen: de mest van het veebedrijf gaat naar het akkerbouwbedrijf en het akkerbouwbedrijf levert weer stro en voer aan het veebedrijf. Op de Neolac boerderijen worden geen antibiotica en chemische onkruidverdelgers gebruikt. Ook wordt er geen genetische modificatie toegepast.

2. Kies voor organic stoffen
Steeds meer merken en winkels verkopen producten van organic cotton. Van kussenhoesjes tot aankleedhoezen en van hydrofiele doeken tot rompertjes. Ook zijn er veel (kinder)kledingmerken die in hun collectie (deels) gebruik maken van organic cotton. Kijk daarom bij een merk altijd eerst in de webshop of in de winkel of ze wellicht ook organic cotton verkopen. Tegenwoordig hebben ketens als HEMA, Zeeman, Lindex en Zara ook hun collectie organic cotton steeds verder uitgebreid. Let op: dat iets van organic cotton is gemaakt, betekent niet dat de arbeidsomstandigheden van het personeel van de fabriek niet altijd even goed zijn.

3. Duurzame luiers
Man, wat produceer je een afval met je gezin. Heb jij dat ook? Het produceert een enorme hoop zakken elke week weer en ook voor de materialen die je weggooit zijn grondstoffen gebruikt die op een gegeven moment uitgeput raken. Daarom is het goed om eens kritisch bij te houden wat je een week weggooit en waarom. Voor kersverse gezinnen is het vrijwel duidelijk: met die luiers heb je zo’n vuilnisemmer vol. Daarom ben ik nu aan het testen met wasbare luiers en ik moet zeggen: dat valt zeker niet vies tegen! Maar daarover binnenkort meer!

Long story short: ik hoop je met bovenstaande informatie wat meer inzicht te hebben gegeven in de wereld van duurzaamheid. Ben jij net als ik nog een groentje op dit vlak? Of ben je al wat meer bedreven en ervaren in een duurzame leefstijl? Welke tips heb jij voor mij?