Gisteren was Scott precies 3,5 jaar. Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe de tijd vliegt met kinderen. Je knippert met je ogen en je bent zo weer een fase verder. 3,5 jaar. Dat betekent over een half jaar naar de basisschool. Mijn hart krimpt elke keer een beetje als ik er aan denk. Hoe zou het hem daar vergaan? Gaat hij het naar zijn zin hebben, zit hij er op zijn plekje? Ik heb vertrouwen erin dat dat wel goed komt. Ik denk ook niet dat ik sta te grienen als we hem voor het eerst brengen. Waar mijn moederhart steeds van krimpt, is dat is het idee dat hij met elke fase, maar vooral deze, weer een stukje minder van onszelf wordt. Zijn wereld gaat verder open en onze waarheid zal niet meer altijd zijn waarheid zijn (want “de juf zegt”, etc., etc.). De komende tijd gaan we met hem naar zijn basisschooltijd toe groeien op de basisschool die we voor hem uitkozen. Hoe we die basisschool keuze maakten? Op zijn Hans en Annelies denk ik πŸ™‚

Basisschool procedure in Amsterdam

Eerst even een stukje context. In Amsterdam krijg je ruim voordat je kind drie jaar wordt een brief van de gemeente. In die brief wordt het inschrijfproces beschreven: binnen een bepaald tijdslot (bij ons was dat februari t/m mei dit jaar) moet je je kind opgeven met het formulier dat je krijgt. Opgeven betekent eigenlijk: je geeft de scholen op in de volgorde van jouw voorkeur. Op het aanmeldformulier kun je maximaal tien scholen opgeven. Voor het aanmelden krijg je voorrang bij acht scholen die het dichtstbijzijnd vanaf je woonadres zijn. Verder is het loten en afwachten waar je wordt geplaatst. Na sluiting van de aanmeldperiode hoor je binnen drie weken op welke school je kind is geplaatst.

scott schooltas lilliputiens keuze basisschool

Alvast even oefenen met die schooltas

Onze aanpak voor de basisschool keuze voor Scott

Het formulier heb ik maanden genegeerd. Alsof het dan vanzelf verdween… Tot aan het einde van mijn zwangerschapsverlof. We hebben toen in kaart gebracht via de website van de gemeente welke scholen in onze omgeving liggen (wel 16! op zijn minst binnen 15 minuten fietsen). Vervolgens gingen we aan de slag:

  1. Nabijheid. Praktisch als we ingesteld zijn was dit voor ons een zwaarwegend criterium. We willen dat Scott vriendjes in de buurt heeft en op een gegeven moment zelf naar school toe kan fietsen. De school moest ook een beetje op een logische plek liggen onderweg naar mijn werk.
  2. Soort onderwijs. Echt een bepaald idee hadden we daar vooraf niet over en we hebben er ons eerlijk alleen op hoofdlijnen in verdiept. Omdat Scott nogal gauw afgeleid kan zijn, kozen we ervoor om de scholen met Dalton en Montessori onderwijs af te laten vallen. Zo bleven er nog zes scholen in de directe omgeving over.
  3. Informatie van de basisscholen. Volgende stap was de websites van die zes basisscholen te bekijken. We keken naar het aanbod van de ‘vakken’, de onderwijsopzet en de locatie. Dit was deels ook een gevoelskwestie. Hoe kwam de school zo op ons over? Uiteindelijk bleven na deze stap drie scholen over.
  4. Langs de potentiΓ«le basisschool gaan. Van die drie gingen we op verder onderzoek bij twee ervan. Eentje bezochten we en hadden we een gesprek met de directrice (want ja, je kent ons. Last minute de top drie geselecteerd en alle informatieavonden waren ondertussen al geweest ;-)). De andere school spraken we alleen via de telefoon: die moest op dat moment nog gebouwd gaan worden. De derde fietste ik alleen even langs. Dat was mijn oude basisschool. Ik vond de buurt er niet frisser op geworden. Dus een gesprek of telefoontje lieten we daarom maar achterwege.

De shortlist van zes scholen schreven we uiteindelijk wel op het aanmeldformulier. In onze voorkeursvolgorde uiteraard.

klaar voor basisschool keuze jongensoutfit

Gelukt! Good job!

Basisschool Klein Amsterdam

Onze basisschool keuze voor Scott viel op de basisschoolΒ Klein AmsterdamΒ die nog in oprichting was. Want: lekker dichtbij in de buurt (aan de andere kant van ons kanaal en er is even verder op een brug in aanbouw waar we eerst niet zo fan van waren maar die straks wel praktisch is en het feit dat de definitieve locatie op de NDSM komt, waar mijn Amsterdamse roots liggen speelde ook wel een beetje mee ;-)) en een vernieuwend onderwijsconcept. De school won een ‘scholenwedstrijd’ die in 2016 door de gemeente Amsterdam was georganiseerd. Met de methode ‘Leren in de Tussenruimte’ won de school de wedstrijd van alle 124 ingediende initiatieven. De school is ruim een week geleden gestart met het eerste schooljaar met kinderen in groepen 1 t/m 4.

Leren in de Tussenruimte staat volgens Klein Amsterdam voor het volgende:

“De tussenruimte is een plek van ontmoeting, waar de kinderen en de wereld elkaar tegenkomen. Uit de ontmoeting ontstaan steeds weer bijzondere momenten van leren en ontdekken. Leren over echte onderwerpen en situaties die spelen op dit moment, en van de mensen die je daarbij ontmoet; de buren, de straat, de buurt, de stad. We werken aan een gemeenschap waar de kinderen van elkaar en van andere mensen van diverse leeftijden leren en samen verbondenheid tot stand brengen, in de buurt, de stad en de samenleving. Hierbij zijn vertrouwen in jezelf en de ander onontbeerlijk.”Β 

Dit idee sprak ons enorm aan. Natuurlijk werken andere scholen ook projectmatig maar wij vonden dat allemaal nog erg intern gericht. Het thema werd uitgewerkt op school of er werd een bezoekje gebracht aan een museum. Dit nieuwe concept gaat net een stapje verder: projecten en ontdekken in de eigen omgeving van de school. Nu ik dit zo typ, krimpt mijn hart niet meer maar kijk ik juist uit naar de nieuwe fase waar we straks aan staan. Ik kan niet wachten wat Scott allemaal gaat leren en ontdekken. En wat hij ons allemaal nog gaat leren. Alvast heel veel plezier, lief Scottje van ons!!

back to school petrol industries lilliputiens

Ready… Set….

blij keuze basisschool amsterdam noord

GO!

petrol industries back to school

Hij heeft er zelf ook heel veel zin in. “Ik ga ook sporten op school mama!”

petrol industries jongenskleren jongensoutfit

Dat heeft ie wel verdiend!

De back to school outfit van Scott is ter beschikking gesteld door Petrol Industries. De schooltas kregen we van Lilliputiens.Β