Een van mijn favoriete plekken om regelmatig te struinen in Amsterdam Noord is Van Dijk en Ko. In hun grote, industriΓ«le loods op loopafstand van de NDSM vind je te gekke antieke, brocante meubels en accessoires. In dit blog neem ik je mee op reis bij Van Dijk en Ko.

Van de Noordermarkt naar Amsterdam Noord: tijdloos hergebruik

Als klein kind kwam ik al wekelijks op de Noordermarkt om daar naar de Noorderkerk te gaan op zondag. In mijn studietijd ging ik op maandagochtend regelmatig met mijn moeder terug voor een rondje over de Noordermarkt. Deze markt bestaat al bijna 400 jaar! Op de maandagochtend kun je er terecht bij marktkooplieden met uiteenlopende antiek, curiosa, boeken, vintage kleding, hoeden en nog veel meer. Je kijkt elke keer je ogen uit. Van Dijk en Ko is begonnen als kraam op deze gezellige Amsterdamse markt.

Ondertussen kun je bij in de mega grote loods van Van Dijk en Ko in Amsterdam Noord terecht. En nog steeds kijk je bij elk bezoek je ogen uit. Wat een schatten staan verzameld in die loods! Je vindt er grote objecten zoals kasten, kerkbanken en winkelvitrines. Maar ook kleine schatten zoals sodaflessen, servies, decoratie en ouderwets speelgoed. Met de verkoop van deze spullen wil Van Dijk en Ko weggooien voorkomen:

Door het herbestemmen van meubels en kleingoed zet Van Dijk & Ko zich op haar manier in voor hergebruik en duurzaamheid. Gelukkig vinden steeds meer mensen dit belangrijk. Zij kiezen bewust voor meubels met een verleden die geen vergankelijke mode weerspiegelen, maar tijdloos zijn. Er wordt minder weggegooid, iets wat wij al jaren promoten.

Vind je de reis van Van Dijk en Ko iets te ver? No worries. Ze hebben ook een webshop vol met brocante en antiek. Of maak van je bezoek aan van Dijk en Ko een dagje uit. Eet een heerlijk appeltaartje bij Waargenoegen. Combineer het met een bezoek aan de NDSM of Van der Pekbuurt. Of steek met het pontje over naar Amsterdam Centrum voor een stadswandeling over de grachten. Allemaal heel goed (en leuk!) om te doen met kinderen.

antiek brocante servies amsterdam

Vintage brocante van Van Dijk en Ko bij ons thuis

Met Van Dijk en Ko bij ons om de hoek kan het natuurlijk niet anders dat we ook items van ze in ons huis hebben (gehad). Voor Skye’s babykamer gingen we bij de brocante loods langs op zoek naar een leuk kastje dat als commode kon dienen. In de lange entree naar de loods viel mijn oog direct op een oude, vintage trolley. Vreselijk lelijke kleur, kikker groen (zo zag de brocante trolley er oorspronkelijk qua kleur uit). Maar ik wist: dit is onze commode! Hij kreeg een zachtgeel kleurtje met verf van Rustoleum (heel handige verf voor het opknappen van meubels!). Zo matchte de trolley perfect in het lieve babykamertje. Boven op het aankleedkussen met billen doekjes. Onder op een mand met luiers en wat andere baby benodigdheden. Klaar is Kees! Of eigenlijk: Ko! πŸ˜‰ Ondertussen is Skye al bijna vier. De trolley commode hebben we doorverkocht. Deze kreeg bij de kinderwinkel Vier seizoenen in Leeuwarden weer een zoveelste nieuw leven. Hoe leuk is dat!

trolley van dijk en ko

Onlangs deed ik weer eens een rondje Van Dijk en Ko met mijn moeder. Super gezellig. En voor haar ook een feest van herkenning met spullen uit haar jeugd. Tijdens die ronde viel mijn oog op de kleine klepbanken. Ik kreeg meteen een ingeving waar ik zo een bankje een plek kon geven. In de hal! Daar stond een klein kinderklepbankje waar we de schoenen van de kinderen in bewaren. Die kindervoeten groeien gestaag door. En alle schoenen van de kinderen pasten er nog maar amper in. Deze grotere klepbank is een perfecte vervanger als opbergplek in onze hal. De okergele kleur matcht fijn met de grijsbruine Brave Ground muurverf in de hal. Alle schoenen zijn weer netjes opgeruimd. Ik ben helemaal happy!

brocante klepbank

Iets nieuws van Van Dijk en Ko in ons interieur!

Naast meubels met een verhaal hebben we ook een nieuw meubel van Van Dijk en Ko in onze woonkamer staan. Onze eettafel op maat! Ons interieur van de woonboot begonnen we met meubels uit ons vorige huis en wat budget items. Zoals een zelfgemaakte steigerhouten tafel. Na een aantal jaar wilden we dan toch echt een ‘echte eettafel’! Tijdens ons bezoek aan de vintage loods voor een commode zagen we ook een hele grote maar slanke tafel staan. We waren allebei op slag verliefd! Bij het vragen naar de prijs bleek het om een op maat gemaakte, nieuwe tafel te gaan. We twijfelden geen seconde. Thuis gingen we aan de slag met een meetlint en we bestelden meteen onze eigen eettafel.

We gingen voor een licht, onbewerkt blad met een stoer zwart stalen frame. Een perfecte aanvulling op ons Scandinavische interieur. Een slank maar stoer model. Het ontwerp van de tafel met metalen frame is iets veranderd zag ik laatst toen ik weer in de brocante loods was. Van Dijk en Ko heeft ook twee andere soorten tafels die je op maat kunt laten maken. Kijk maar eens onder maatwerk op hun website!

eettafel metalen frame zwart

Tour door de loods van Van Dijk en Ko

Elke keer zie je zoveel moois in de loods van Van Dijk en Ko. Eigenlijk is alles even fotogeniek. Hieronder neem ik je in de fotogallerij mee op pad tijdens een bezoek aan deze vintage winkel. Ook vind je in de gallerij een aantal extra foto’s van de brocante commode/trolley en onze eettafel op maat. Enjoy!