Ondertussen zijn we al een paar dagen in “thuisquarantaine” met de kinderen. Hans en ik moeten thuiswerken. Net als in de rest van het land zijn Scotts basisschool en Skye’s kinderopvang gesloten vanwege het Coronavirus. Ook wij proberen onze weg hierin te vinden. Vrijwel direct nadat bekend werd dat de scholen en kinderopvang werden gesloten, gingen er overal dagschema’s en andere hulpmiddelen de rondte op internet en social media. Voor mijn gevoel ontstond er zelfs een wedstrijd wie is de beste “thuisschool-moeder”.

Thuiswerken met kinderen vanwege Corona-crisis. Zónder dagschema.

Voor ons gezin met een kleuter van 5 jaar en een peuter van 2 jaar merkte ik meteen dat zo’n dagschema op uur niveau niet werkt. Allereerst: op de schema’s staat vaak een uur creatief zijn. Bij ons betekent dat van de hak op de tak: schilderen, tekenen, kleien. Vanwege de korte spanningsboog (zeker bij Skye) merk ik dat langer geconcentreerd aan dezelfde soort taken lastig is. Na de derde keer wissel merk ik dat we er allemaal wel klaar mee zijn.

Go with the flow it is! We pinnen ons niet vast voor een bepaalde soort activiteit op een bepaald moment. We zijn niet op school en ik ben geen juf. Ik wil ook niet tijdelijk thuis juf zijn/worden vanwege de bijzondere situatie waarin we ons bevinden vanwege het Corona virus.

Met de noodmaatregelen om de verspreiding van het virus verder te voorkomen, betekent het dat we er niet meer echt op uit kunnen. Wandelingen buiten maken we natuurlijk wel. Maar dat is het wel zo’n beetje. Net als elke andere moeder sta ik dus voor de uitdaging om het thuiswerken te combineren met de zorg voor de kinderen. De afgelopen dagen zijn we onze zoektocht gestart wat wel voor ons werkt.

Een gedetailleerd dagschema dus niet. Wel een aantal andere oplossingen en leuke activiteiten om te doen met een peuter en/of kleuter. Ik deel ze in dit blog. Wie weet kun jij er ook wel wat mee!

tips thuis kleuter peuter
Worden we hier al gillend gek van elkaar of niet????

10 tips om met kinderen de Corona-crisis thuis door te komen

1. Geen dagschema, wel een dagindeling

Dat lijkt tegenstrijdig. En misschien ook wel een beetje flauw na mijn tekst hierboven. Ik heb gemerkt dat tot in de puntjes en uurtjes voorbereiden/uitdenken wat voor activiteiten we gaan doen niet bij ons past. Ik wil wél structuur bieden aan de kinderen. Vooral aan Scott. Zijn juf schreef in zijn portfolio laatst dat de dagen hem nu minder energie kosten omdat hij de structuur van de dag nu goed door heeft.

Dat hoop ik te bereiken met een indeling van onze dagen op hoofdlijnen. Ik heb daar acht stappen in gemaakt:
1. Ontbijt
2. Spelen
3. Tussendoortje
4. Spelen
5. Lunch
6. Slapen voor Skye & School/rust voor Scott
7. Spelen
8. Avond eten
Spelen kan steeds ook (deels) buitenspelen zijn. 

Ik heb een vorm gekozen die aansluit bij de weergave van de dag op school: rechthoekige magneet/krijtbord stickers met een tekening die de hoofdactiviteit uitbeeld. Er onder staat in letters de hoofdactiviteit geschreven. Je kunt deze kaartjes ook prima van karton maken en met wat masking tape op de muur bevestigen.

Gisterochtend zagen de kinderen de dagkaartjes op de wand. Scott was meteen mega enthousiast! “Net als op school mama! Dan kan ik zien wat we gaan doen!”. Een beetje anders dan op school is ons systeem wel. Aan de dagindeling voegde ik namelijk het stoplicht aspect toe (zie punt 2).

Check dit YouTube filmpje met Scotts uitleg over ons dagschema.

dagschema corona

2. Thuiswerken: geef je beschikbaarheid aan

Het begrip thuiswerken is lastig te bevatten voor mijn kinderen. Hoezo werken? Mama is toch gewoon thuis? Van een kleuterjuf kreeg ik de tip om een stoplicht te maken:
ROOD – Mama/papa is aan het werk en helemaal niet beschikbaar. Geen vragen etc.
ORANJE – Mama/papa is aan het werk en/of doet huishoudelijke klusjes. Mama/papa is standby en kan wel helpen/hulpvragen beantwoorden.
GROEN – Mama/papa is niet aan het werk en kan meespelen.

Spelregel die ik met Hans heb afgesproken dat we onze beschikbaarheid afwisselen. Ook mogen we nooit allebei tegelijk op rood staan.

Het stoplicht heb ik heel simpel gemaakt. Gewoon drie cirkels uit gekleurd papier geknipt. We hebben afgesproken dat de gekleurde cirkel wordt opgehangen aan de magneetmuur. Bij de dagkaartjes. Bij elke hoofdactiviteit bekeken we opnieuw wie rood, oranje of groen was. Zo konden de kinderen zien of mama/papa konden meespelen of niet.

En….????? Werkte het????

Ja zeker! Ik heb op de derde dag van het thuiswerken al iets meer kunnen doen dan de eerste twee dagen. Die eerste dagen werd ik continue bestookt met vragen. Vooral van Scott of ik alsjeblieft met hem wilde spelen. Ik kan dan wel een paar keer nee zeggen. Dat lukt me niet onbeperkt. Dan ontstaat er bij mij echt een schuldgevoel. Ik wil mijn werk kunnen doen maar ook er zijn voor de kinderen. Dat kan niet continue tegelijkertijd.

Het stoplicht maakte het thuiswerken en zorgen voor/spelen met de kinderen makkelijker. Voor de kinderen – vooral voor Scott – werd de situatie ook veel duidelijker. Hij kon nu veel makkelijker zelfstandig spelen. Hij corrigeerde zelfs Skye als ze vragen ging stellen of mijn hulp ging vragen als ik het rode kaartje had. Op de momenten dat ik oranje was, kwam hij ook echt alleen met vragen waar hij mijn hulp of toestemming voor nodig had. Dus niet het eindeloos vragen of ik alsjeblieft wilde meespelen.

Eenmaal groen was ik echt de sjaak, haha! Ik heb toen volop met ze meegespeeld. Die ene keer dat ik zei “ik ga even de was ophangen” in een groene periode, kreeg ik het meteen om mijn oren. “Dat kan niet, mama! Je bent nu groen!” En gelijk had ie.

Long story short: de dagkaarten gecombineerd met het stoplicht biedt voor ons voldoende structuur en houvast om de dag door te komen. Zonder gillend gek te worden van elkaar :-)))

Lees hier de ervaringen van blogger Esther met thuisonderwijs.

dagschema kleuter
dagindeling kleuter

3. Online timers gebruiken

Het voelde de eerste dagen of we steeds van de hak op de tak gingen. En dat was ook zo. Alles werd maar een paar minuten gedaan. Onrustig en continue wat op te ruimen. Scott is natuurlijk nog jong en heeft een korte concentratieboog. Dat wordt versterkt door een zusje van twee jaar dat helemaal geen zitvlees hebt.

Om ze uit te dagen een activiteit langer vol te houden, kun je gebruik maken van een online timer. Met een beloning als ze het hebben volgehouden. Dit heb ik zelf nog niet gedaan. Ik kan me voorstellen dat ik het wel nog ga gebruiken om te voorkomen dat er van de hak op de tak wordt geknutseld, getekend, etc., etc. Wat bij activiteiten ook belangrijk blijft (althans dat is mijn ervaring) dat je er vlakbij bent. Lees aan tafel een boekje of een tijdschrift. Of speel mee. Dat is bij ons één van de factoren geweest (denk ik) dat de kinderen meestal goed zelf kunnen spelen.

Lees hier mijn blog over zelfstandig leren spelen.

Hier vind je verschillende online timers voor kleuters.

4. Beperk gebruik van iPad of telefoon. Kies liever voor de televisie!

Ondanks de situatie probeer ik meer gebruik van de iPad of telefoon te voorkomen. Ik ben bang dat meer schermtijd straks in de normale situatie weer lastig af te leren is. Door YouTube, spelletjes en andere apps merk ik dat ze ‘in die apparaten worden gezogen’. De televisie komt eventueel wel in aanmerking voor extra schermtijd. Dan het liefste met Zappelin (op kanaal 311 bij Ziggo), SchoolTV (Koekeloere o.a.) of filmpjes via Netflix, Videoland, etc.

Mijn ervaring is dat ze minder in de televisie worden gezogen. Ze gaan weer sneller op zoek naar iets om zelf te gaan spelen. Of ze spelen en kijken televisie op de achtergrond mee. De iPad of YouTube zetten we vooral in op de momenten dat we allebei echt even druk zijn met dingen van het werk.

Disney app

Deze app wilde ik eerst niet aanschaffen. Want we hebben al Videoland en Netflix. In deze situatie hebben we toch ook de Disney App op de iPad gezet. Frozen II is daar met ingang van deze week te zien! Scott heeft al een paar keer gevraagd of de ‘tweede Frozen’ al op tv te zien is. Een film kijken is een knus tijdverdrijf voor de afwisseling!

disney app frozen II

5. Buiten spelen verlengen

Heel veel locaties waar je normaal gesproken naar toe zou kunnen gaan om wat te doen hebben met je kind, zijn gesloten. Gelukkig kan buiten spelen en wandelen nog altijd wel! Neem daarbij de voorzorgsmaatregelen zoals de gepaste afstand in acht. Ondertussen weten we ook dat het virus een aantal uren op plastic of metaal kan overleven. Je kind laten spelen in een speeltuin kan daarom misschien niet zo fijn voor je voelen. Tot nu toe hebben wij het wel gewoon gedaan met de kinderen. Ik moet daarbij wel eerlijk vermelden dat die speeltuintjes elke dag – op de momenten dat wij er zijn – uitgestorven zijn.

Probeer te voorkomen dat buiten spelen in de tuin, in het buurtpark of de wandeling door je buurt een sleur wordt. De buitentijd in de natuur kun je verlengen met simpele opdrachten. Zo maakten we al eens boombasttekeningen in het park. Neem dik papier mee en wat waskrijtjes. Houd het papier stevig op de bast van de boom. Wrijf met een waskrijt eroverheen. Je ziet dan de bast van de boom op je vel verschijnen. Probeer zoveel mogelijk verschillende basten te vinden en te kleuren.

Deze opdracht was echt een succes hier. We hebben zeker een half uur langer dan anders ons vermaakt tijdens ons rondje door het park. Scott ging echt op zoek naar verschillende bomen. Skye hobbelde er vrolijk achteraan en krabbelde ook lekker op haar papiertjes.

Neem een kijkje op de website van OERRR Natuurmonumenten voor meer buitenspeeltips voor als je even niet naar school hoeft 🙂

6. Lego projecten: lekker bouwen en stop motion filmpjes maken

Scott is gek op Lego. Voor zijn verjaardag kreeg hij het boek “Geweldige Lego Ideeën”. Heb je ook een Lego lover in huis? Ga dan aan de slag met ideetjes uit dit boek. Wij begonnen hier simpel. Met andere varianten op de Lego tol die we al kenden. In het boek zagen we ook ideetjes om bijvoorbeeld een katapult te maken. We hebben nog genoeg te bouwen dus.

Op YouTube vind je veel Lego Stop Motion filmpjes. Scott kijkt er graag naar. Via instagram kreeg ik de tip om daar mee aan de slag te gaan. Dat hebben we nog niet gedaan. Het lijkt me wel erg leuk om te doen samen. Een leuke activiteit als Skye slaapt (die gooit anders geheid de boel steeds om ;-))

Stop Motion filmpjes kan je natuurlijk met allerlei thema’s, spullen etc doen! Dus leef je uit!

7. Provocaties

De afgelopen dagen moest ik ook denken aan hoe ze op zijn basisschool aan de gang gaan. Een groot deel van het ochtendprogramma bestaat vrij spelen. In de ruimte zetten ze dan wel een paar provocaties neer: tafels waar ontdekt mag worden, geknoeid mag worden. Zonder voor opgezet plan. Gewoon ontdekken en kijken waar je uitkomt.

Vanaf vandaag probeer ik elke dag een provocatie neer te zetten. Ik wilde beginnen met een hele berg wc-rollen. Nee, niet van het wc-papier hamsteren. De afgelopen tijd heb ik lege wc-rollen gespaard als knutselmateriaal. Vandaag begon de provocatie toevallig door Scott zelf. Hij vond het kartonnen ding dat in de doos van onze nieuwe stofzuiger zat. Met allerlei hobbels en weggetjes als je er met een ander oog naar kijkt. We besloten er een Ninjago stad van te gaan maken.

Op tafel heb ik de volgende spullen neergelegd: wc-rollen viltstiften, gebruikt inpakpapier met print, stukjes lint, stukjes touw, gekleurd papier, ijsstokjes, masking tape, lijmpistool, 2 Ninjago tijdschriften waarin al was geknipt, scharen en gekleurde prittstift. Bij de spullen gaf ik geen instructie aan Scott. Wel heb ik hem uitgelegd dat als ze hiermee aan de slag gingen, het niet voor 1 minuut was. Dat ze er de tijd voor moesten nemen (hier kun je de online timer voor kleuters eventueel inzetten).

We bedachten dat de stad wel verdedigingstorens kon gebruiken en een hek langs de weg. Dat maakten we van de wc-rollen en ijsstokjes. We verfden een deel van de bovenkant. Zo waren we eventjes zoet samen. Toen Skye weer beneden kwam na haar middagslaapje, kroop ze ook aan tafel. Ze ging aan de slag met de waterverf. En leefde zich uit met het masking tape.

knutselen thuisblijven

Andere provocaties die ik in gedachten heb voor de komende dagen zijn: aan de slag met die berg lege wc-rollen, poeder maken van stoepkrijt etc, dat lekker mixen. Het mag vies worden met een provocatie. Daar moet je je dan wel even overheen zetten! Je kunt ze ook uitnodigen om te spelen aan tafel door de klei spulletjes uit te stallen, of al jullie Lego, Duplo, noem maar op.

8. Maak speelhoeken in huis

Op instagram vertelde iemand in een berichtje aan mij dat ze verschillende hoeken ging maken in huis. Eerst vond ik dat maar een raar idee. Want je bent toch thuis. Niet op school of op kinderdagverblijf. Ze legde me uit dat ze in de opvang ziet dat kinderen beter spelen als er gestructureerd wordt aangeboden.

Ik ging ook met dat die aan de slag. Laat in de avond op dag twee van de ‘Corona lockdown’ verplaatste ik speelgoed van Scotts slaapkamer naar beneden. Ik nam zijn houten treinbaan en kapla mee. Een stoel maakte plaats. Samen met de bak Lego werd die hoek omgebouwd tot de bouwhoek.

bouwhoek thuis kleuter

Speelgoed uit de speelhoek waar Skye niet zoveel meer mee speelde, ging naar haar slaapkamer. Van haar slaapkamer bracht ik het V-tech kasteel dat ze voor haar eerste verjaardag kreeg naar beneden. Ook het houten poppenbedje ging mee naar beneden. Ik schoof de speelgoed lades door. Zo ontstond bij het speelhuisje in de speelhoek een soort van poppenhoek. Skye’s speelkeukentje met het bureautje er naast, is nu tijdelijk onze ‘huishoek’.

poppenhoek thuis spelen

Vooral van de bouwhoek wordt goed gebruik gemaakt. Skye vulde die aan met het Playmobil huis en speeltuin. Die hebben we laten staan. Ze gebruikten alle treinbaanonderdelen voor een treinbaan. Die mag blijven liggen. Wanneer ze even geen inspiratie hebben om te spelen, zich vervelen, en vragen wat we gaan doen: dan zeg ik dat ze even in de bouwhoek moeten kijken. Of in de poppenhoek.

Deze eerste twee dagen met de speelhoeken heeft dat meerdere keren geholpen. Dat ze even zoekende waren wat te doen en vervolgens belanden bij één van de hoeken. Dat komt deels ook door de nieuwigheid van de situatie. Wellicht dat ik daar ergens volgende week weer een vernieuwing in moet vinden.

9. Ga aan de slag met Pasen!

Je zou het door al deze perikelen bijna vergeten. Tot je de paaseitjes weer in de winkel ziet. Maar het is over een paar weken alweer Pasen! Genoeg leuks te maken met kinderen. Pinterest staat vol met knutselideetjes. Versier een paastak. Een paar jaar geleden vulde ik die met kleine pompommetjes. Van witte en pastelkleurige wol. Het leken wel konijnenstaartjes!

Op mijn blog vind je deze andere knutselideeën voor Pasen:
1. Maak vaasjes van uitgeblazen eieren
2. Maak een Pasen Rocky Road
3. Maak een vogelhuisje van een melkpak

10. Spelletjes doen

Ik moet eerlijk zeggen: ik ben niet zo’n spelletjesmens. Mijn voornemen is om nu vaker een spelletje met de kinderen te doen. Scott kreeg voor zijn vijfde verjaardag laatst het Buurman & Buurman kwartet. Daar kunnen we mooi mee beginnen! Andere spelletjes waar Scott gek op is Soggy Doggy en de Woezel & Pip variant van Mens Erger Je Niet!

Voor Skye kreeg ik twee houten spellen van Znoet opgestuurd: het Lucky Dobbelspel en Tic Tac Znoet. Daar gaan we deze weken ook flink mee spelen!

Ben je nog op zoek naar leuke spelletjes om te doen samen met je kinderen? Mirjam Hart deelt op Een Goed Verhaal haar tips voor de leukste peuterspelletjes en kleuterspelletjes. Zij is een echte spelletjesliefhebber en expert. Dus aan deze lijstjes heb je zeker wel wat!

Thuisonderwijs voor Scott

Scott heeft gisteren zijn eerste huiswerk gehad. Basisschool Klein Amsterdam maakte een te gekke intro op ‘homeschooling. We hebben het filmpje meerdere keren achter elkaar gekeken. Scott leefde helemaal mee. Hij dacht echt dat de juffen hem zagen. De juffen zeggen in het filmpje ook dat ze een Grote Amsterdammer zien. Scotts reactie: “Dat ben jij, mama!”. Zijn eerste opdracht voor het thuisonderwijs had het thema “Waar ben jij?”. Via Google Classroom vulden als zijn klasgenootjes een gezamelijk document, een presentatie met foto’s en/of filmpjes. Over waar ze spelen, waar ze uitrusten, etc. Ik ben benieuwd wat voor leuke opdrachten er nog meer gaan komen. Wij maakten deze foto’s voor zijn eerste thuiswerkopdracht:

opdracht thuisonderwijs

We waren er deze eerste opdracht nog niet zo heel veel tijd aan kwijt. Misschien verandert dat nog. Eigenlijk vind ik het voor zijn leeftijd wel prima zo. Toen ik mijn verbazing uitsprak over al die gedetailleerde schema’s op instagram, kreeg ik veel reacties van herkenning. Met daarbij vaak de uitspraak: “Spelen is ook leren”.

Ik snapte niet meteen wat daar mee werd bedoeld. Door de opmerkingen ging ik daarop letten in het spel van Scott en Skye. Al snel begreep ik wat er mee wordt bedoeld. Kinderen herkennen cijfers, letters, woorden, etc in het spel. Spel is niet alleen spelen. Een treffend voorbeeld kwam gisterochtend voorbij. Bij het maken van de houten treinbaan. Scott maakte een kleine, ronde treinbaan. Skye begon er naast met een kort recht stuk. Scott riep: “Kijk, we hebben een 10 gemaakt!”. Vanmiddag pikte ik weer zo’n gesprekje op van Scott die de treintjes telde waar ze mee aan het spelen waren. “1, 2, 3, 4, 5. 1, 2, 3, 4, 5. Allebei evenveel treintjes. Dat is eerlijk!”.

Het inzicht dat spelen ook leren is helpt mij zeker om het de komende tijd op het “thuisonderwijs” vlak lekker relaxt aan te doen. Go with the flow!

Tips voor thuisonderwijs

Wil je iets meer doen dan dat je voor kleuters door de basisschool voor thuisonderwijs meekrijgt? Neem dan een kijkje bij de volgende instagram-accounts en websites voor meer informatie:

@kleuterassistent

@thuis.naar.school

@tipsvoorthuisonderwijs

@liesicious

@blijf_thuis_in_beweging

@studiokrul_athome

Coolestkidsontheblog: heeft tijdelijke gratis kleuter werkboekjes. In de thema’s Lente, zeemeerminnen en ninja’s. Meer varianten volgen nog. De moeite waard om te volgen dus!

Squla: deze bekende app laat je kind aan de gang gaan met alle basisschoolvakken. Scott vindt het leuk om hiermee te oefenen. Helaas loopt de app wel af en toe vast vanwege de enorme drukte door de Corona-crisis. De luisterboeken van het Muizenhuis die in de app staan, zijn fijn ook voor een momentje rust.

Slimleren.nl: deze website biedt oefeningen voor rekenen, spelling, taal en meer. Voor kinderen die in groep 5 of hoger van de basisschool zitten, of op de middelbare school. Met de code 50PCT krijgt je 50% korting op de eerste maanden en een proefweek gratis.

Meester Sander geeft zijn thuis tips voor kleuters. En tips voor afstandsleren voor onderwijzers!

Meer beweging thuis?  Maak dan gebruik van de online community van Monkey Moves!

En: ja het gaat heus wel eens even pittig zijn. Lees dan hier 10 tips om positief te blijven tijdens de corona crisis! En ben je op zoek naar nog meer activiteiten om te doen met je kleuter? Hier vind je nog een 75 tips, activiteiten en spelletjes voor thuisonderwijs voor peuters en kleuters.