Vind je je ruimte er ook zo kaal uitzien? Dan moet je echt een vloerkleed kopen. Maar een vloerkleed kiezen is niet zomaar een kwestie van bestellen en thuisbezorgen. Je moet namelijk met een aantal dingen rekening houden, zodat deze ook goed in de ruimte past. Denk hierbij aan de grootte van de ruimte, de grootte van het vloerkleed, de locatie, en de vorm. Lees er hier meer over!

Ken je ruimte!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is echt belangrijk om de exacte afmetingen van je ruimte te kennen. Weet waar je je meubels wilt plaatsen, plan de indeling en meet alles in meters op. Standaardmaten voor vloerkleden zijn onder andere 1,2 meter bij 1,8 meter, 1,5 meter bij 2,4 meter, 1,8 meter bij 2,7 meter, 2,4 meter bij 3 meter, 2,7 meter bij 3,6 meter en 3,6 meter bij 4,2 meter. Als je echt precies wilt zijn, kun je ook een vloerkleed op maat laten maken. Er zijn zoveel verschillende vormen en maten om uit te kiezen, dus het is belangrijk om nauwkeurige metingen te hebben.

Let op de locatie

Als je een grote kamer binnenkomt en daar een klein vloerkleed ziet liggen, klopt er iets niet. Als je een te klein vloerkleed kiest voor een grote ruimte, zoals de woonkamer, valt meteen op dat het als een los eilandje in het midden van de kamer ligt. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het vloerkleed volledig onder de salontafel past en ook onder de voorkant van de bank en stoelen. Hierdoor lijkt het alsof het vloerkleed oneindig doorloopt en geeft het de illusie van een grotere ruimte. Je kunt ook meubelglijders gebruiken om de achterpoten van de bank en stoelen op dezelfde hoogte te houden als de voorkant. Als je een grote woonkamer hebt, kun je misschien twee vloerkleden gebruiken om twee aparte ruimtes te creΓ«ren en ze duidelijk van elkaar te scheiden.

Rond bij rond en vierkant bij vierkant

Een cirkelvormig vloerkleed voor een ronde tafel, en een vierkant vloerkleed voor een vierkante tafel. In de eetkamer is het eigenlijk heel simpel. Je wilt dat je vloerkleed perfect past bij de vorm van je eettafel. Als je een etentje organiseert, wil je dat iedereen onder de indruk is van je mooie vloerkleed, en niet struikelt over de randen. Het vloerkleed moet groot genoeg zijn om de stoelpoten te bedekken wanneer ze naar buiten worden geschoven. Hierbij moet je ongeveer 60 centimeter extra ruimte rondom de tafel rekenen, zodat er genoeg speelruimte is en ongelukjes worden voorkomen. Je wilt immers geen wiebelende stoelen op de rand van het vloerkleed terwijl je rustig geniet van een heerlijke maaltijd.