Je hoopt dat het je nooit overkomt: een inbraak in je huis. Ons is het helaas wel gebeurd. Toen we nog maar net op onze woonboot woonden. Een hele schrik en een hoop ellende. Mijn vader zei altijd: “Als ze binnen willen komen, dan komen ze wel bij je binnen”. Maar daar steken wij nu een stokje voor met behulp van het Plug and Playalarmsystem van Somfy Home.

Een inbraak in je woning: dat doet wat met je!

Ik weet het nog heel goed. Ik kwam uit mijn werk en vond het raar dat de tv-kast open stond. Ik besteedde er niet meteen aandacht aan. Het was winter en dus donker in huis. Ik had daardoor niet meteen in de gaten dat de tv uit die donkere kast was verdwenen. Pas toen ik echt de tv aan wilde zetten, merkte ik dat.

Vervolgens ben ik meteen naar boven gerend, naar de slaapkamer waar nog veel verhuisdozen stonden. Ja hoor, alles overhoop. In die bende hadden ze mijn sieraden te weten vinden. De armband die ik droeg op de begrafenis van mijn vader, een ketting die van mijn oma was geweest, sieraden die we op verre reisbestemmingen hadden gekocht. Allemaal mee gerausd door die ellendelingen.

Ik ging weer naar beneden en nam wat hard en scherps mee de kelder in. Als ik die gek daar zou tegen komen, zou ik hem wel even een lesje leren. Natuurlijk was de dief al lang weg. Die had de roof gewoon fluitend overdag gepleegd toen wij op ons werk waren. Niemand die even dacht wat gek dat die tv daar wordt weggetild… Na de eerste razernij kwam het verdriet. Vanwege de emotionele waarde van die spullen. Maar ook het idee dat iemand die er niet hoort in je huis is geweest, al je spullen door de handen heeft laten gaan. Ik heb die slaapkamer met al die overhoop gehaalde verhuisdozen achter mij dicht getrokken voor een aantal dagen. Ik kon het gewoon niet aanzien.

Ik ben na dit voorval niet bang geworden. Wel zijn we voorzichtiger en oplettender geworden. Altijd checken of de voordeur goed dicht is en of de ramen goed zijn afgesloten. Maar als je de opmerking van mijn vader volgt, dan weet je dat ze toch nog een manier kunnen vinden. Ondertussen zijn er in huis weer wat meer artikelen van waarde aanwezig. Ik zou er niet aan moet denken dat de pc en backupdrive met de foto’s van de kinderen zouden worden gejat. Dat zou ik mezelf echt nooit vergeven!

Daarom hebben we extra maatregelen genomen. Sindskort hebben we een alarmsysteem. In het geval dat er toch iemand weet binnen te dringen, wordt hij overvallen door een keihard geluid. Dat hem (of haar, laten we toch nog even inclusief blijven voor de goede orde ;-)) afschrikt en de omgeving alarmeert zodra er iemand ongewenst probeert binnen te komen. We hebben het getest en ik kan je zeggen: het doet pijn aan je oren!

Over het Plug and Playalarmsysteem van Somfy Home

Somfy Home ken je misschien van de zonneschermen. Maar ook voor de beveiliging van je huis en alles wat je daarbinnen lief is kun je Somfy terecht. Het Plug and Play alarmsysteem van Somfy Protect is een krachtig systeem. Maar dat toch heel subtiel aanwezig is.

De bewakingscamera is namelijk compact van format en heeft een fijn, eigentijds design. De camera valt nauwelijks op op ons dressoir. Vanaf die plek heeft de camera een goed overzicht over de ruimte. Bewegingen worden door de camera geregistreerd en direct doorgezet via de app op je telefoon. Zo kun je direct zien wat er gaande is.

De beelden worden ook opgeslagen. Dat hoeft niet met een abonnement. Maar kan gewoon via GoogleDrive, OneDrive, etc. Zo kun je achteraf precies terughalen wat er nou is gebeurd in je huis. Het slimme apparaat weet trouwens wanneer het om je huisdier gaat (tot 25 kg). Harry is wel wat groter en zwaarder. Maar die is helaas enorm bang alleen thuis. Dus geen onnodige meldingen van bewegingen bij ons thuis ;-))

Ook de bewegingssensoren zijn eenvoudig en compact van formaat. Je plakt ze eenvoudig op de ramen en deuren die je wilt beveiligen. Wij kozen ervoor om de sensoren onder andere op onze voordeur (waar ze tijdens de inbraak door naar binnen zijn gekomen) en de deur naar het vlot aan de waterzijde.

Wat wij ook super handig vinden aan dit alarmsysteem, is dat het gekoppeld is aan een app en daarmee aan je mobiele telefoon. Ik ben zo’n type die zou vergeten het systeem aan of juist weer uit te zetten. Ik zie mezelf al elke keer staan met het luide alarm omdat ik het weer eens ben vergeten uit te schakelen bij binnenkomst. Als ik ons huis wil binnengaan, herkent het Plug and Playalarmsysteem van Somfy Home dat ik het ben. Via de app. Zo wordt voorkomen dat de kids en ik elke keer met onze handen op onze oren moeten staan.

Via de app kun je ook andere gebruikers toevoegen aan het alarmsysteem. Erg handig! Natuurlijk mag Hans ook hier zonder herrie binnenkomen ;-)) Verder voegden we tot nu toe ook een neefje van mij toen die regelmatig bij ons thuis is. Ook op momenten dat wij nog op het werk zijn. Via de app wordt ook hij herkend en kan hij gewoon bij ons thuis chillen!

Je hoeft met de camera van dit alarmsysteem niet bang te zijn dat je privacy wordt geschonden. De vernuftige bewakingscamera heeft namelijk een ‘privacy shutter’. Een klepje schermt de camera af wanneer er geen beweging is gedecteerd. Wanneer de camera wel in werking is, schuift dat klepje automatisch weer weg.

Let op met de feestdagen!!

Het lijkt misschien wel een inkoppertje; maar wees extra alert op hoe je je huis achterlaat als je de feestdagen op een andere locatie. Het is voor kwaadwillenden dan extra makkelijk om te zien dat je er niet bent, en dat je voorlopig nog wel even weg bent. Helaas weten we ook dat uit ervaring in onze directe omgeving. Tijdens pakjesavond een jaar of twee geleden werd er ingebroken op de woonboot van mijn zus verder op. Ze hadden alles pikkedonker gelaten. Een duidelijk teken dat ze er niet waren. Een zaklamp die werd gebruikt, viel de overbuurman op en die betrapte ze. Ze waren weer snel – met lege handen – weg, gelukkig dankzij deze oplettende buren! Neem dus maatregelen tijdens de komende feestdagen!

Mochten die maatregelen toch niet afdoende zijn, en ze krijgen het toch voor elkaar een raam of een deur in beweging te krijgen, dan ben ik blij dat we een betrouwbaar en scherp alarmsysteem hebben waar we op kunnen rekenen!!

Aan deze waakhond hebben we niets ;-))

Dit blog is tot standgekomen in samenwerking met Somfy Protect.