Regelmatig deel ik op mijn blog fijne tips om eropuit te gaan. Maar nog nooit eerder over mijn geliefde Amsterdam Noord. En daar moest verandering in komen. Daarom ging ik voor het eerst sinds tijden dat ik een zaterdag voor mezelf alleen had lekker op pad in mijn “hood”. De eerste route die ik aflegde, deel ik hier inclusief de fijnste adresjes. Daar ben jij ook wel een zaterdagje mee zoet! Mocht je nog geen plannen hebben komend weekend: doe eens een rondje Van der Pekbuurt en omstreken in Amsterdam Noord!

De Van der Pekbuurt met haar plein verwelkomt iedereen die maar van het pontje afkomt. Was het vroeger een straat waar iedereen door heen sjeesde, nu heeft er stadsvernieuwing plaatsgevonden en zijn er nieuwe tentjes en winkeltjes bijgekomen. Die nieuwe voorzieningen vind ik zelf erg fijn maar ik zie ook wel dat ze een nieuw, ander soort Amsterdammer aantrekken en dat doet soms wel eens pijn. In mijn rondje die zaterdag sprak ik een paar echte Noordelingen: “Dit is een yuppenwijk geworden. Ik begrijp ze niet. In de zomer met lopen ze met mutsen op en sjaaltjes om en in de winter op blote voeten”. En op mijn constatering dat er veel nieuwe zaakjes zijn bijgekomen maar wel allemaal een beetje van hetzelfde soort: “Ja, het moet allemaal maar biologisch”. Maar die gemengde gevoelens zette ik op zij en ik genoot van een lange middag in de Van der Pekbuurt en de omgeving daar omheen. De beste route voor een dagje Van der Pekbuurt is volgens mij als volgt:

Slow start bij Keppler

Als je naar Noord komt, ben je waarschijnlijk met het OV of op de fiets naar het pontje gekomen. Vanaf het pontje is het maar een klein stukje fietsen of lopen naar het begin van de Van der Pekstraat. Na al die inspanning plof je neer op het mooie hoekje van de Van der Pekstraat: bij cafe Keppler. Voor de koffieliefhebbers: ze branden hun eigen bonen. De branderij vind je een paar honderd meter terug naast/achter de Tolhuistuin. Als echte theeleut nam ik dus geen koffie. Maar nam wel de lekkere worteltaart erbij. Parkeer aan dit plein lekker je fiets en doe een rondje markt en winkels.

Rondje markt en winkels

Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag is er markt op de Van der Pek. Het eerste gedeelte vanaf het pontje bezien, is de biologische markt. Voordat je de markt opgaat: loop even naar binnen bij bakkerij Dolzon voor de lekkerste, verse broden en broodjes.

Vervolgens vind je verderop aan de rechterkant van de markt in de Van der Pek Fashion & Tea: een klein, knus winkeltje en eettentje in één. De dames van Fashion & Tea hebben een fijne tuin waar je met mooier weer lekker je koffie kunt drinken of kunt lunchen. Zelf vertrek ik er nooit met lege handen. Deze keer scoorde ik er fijne oorbellen. Als je vanaf Fashion & Tea een stukje doorlooptt, kom je van zelf langs Pek & Kleren. Deze toffe winkel noemt zichzelf met recht een klein warenhuis. Je kunt er terecht voor dames- en heren mode, de leukste rompertjes en kinderspullen, toffe items voor in huis, etc. De collectie is perfect op elkaar afgestemd. Zoek je voor iemand een mooi kadootje? Dan weet ik zeker dat je hier slaagt.
(Pssst: wist je dat in West ook zo’n toffe conceptstore zit? Ben je aan de andere kant van het IJ, neem dan zeker tijd voor een bezoekje aan JPH Amsterdam!) 

Ga weer lekker verder over de markt en loop die helemaal af. Aan de andere kant van de markt loop je weer rustig terug. Als je ondertussen trek hebt gekregen, piep dan even bij La Cocina Empanadas binnen voor een lunch. Je kunt er uit verschillende vers bereide empanada’s kiezen: met vlees, vis of vega. Kiezen is erg lastig. Maar omdat de empanada’s niet al te groot zijn, kun je er makkelijk twee of drie bestellen. De empanada met oude kaas en gekarameliseerde ui is mijn favoriet.
Loop door tot een knalgele muur je uit een portiek tegemoet knalt. Dan ben je aan het adres bij de bijzondere kinderwinkel RecycleKid. Het motto: “Wie hier koopt, is goed bezig”. Bij RecycleKid shop je de leukste tweedehans kinderkleding, schoenen en speelgoed. Je kunt er zelf ook kleding in brengen (let op: dit gaat op afspraak!). Via de facebookpagina blijf je ook op de hoogte van nieuwe outfitjes die je kunt reserveren en van inspirerende blogs van eigenaresse Marije.

Een klein stukje door fietsen

Houd je van pasteltinten? Fiets dan een klein stukje verder. Voorbij Mosveld begint Floradorp. In de omgeving van de Dotterbloemstraat (zijstraat van de Kamperfoelieweg) vind je zachtroze huizen en iets dieper in de wijk kom je ook zachte blauwe huizen tegen. Ik vind het altijd heerlijk om door die straatjes te fietsen en te zien hoe mensen hun ramen en tuintjes hebben aangekleed. Een deel daarvan (gelukkig nog) onmiskenbaar op zijn Amsterdam Noords.
Fiets over de Kamperfoelieweg weer terug naar het Mosplein en steek daarover naar de Klaprozenweg en sla een van de eerste zijstraten in (Korte Papaverweg). Een smal weggetje tussen allemaal louche garagebedrijven brengt je naar vrijplaats De Ceuvel: een awardwinnende, duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemingen op een voormalig haventerrein. De grond was ernstig vervuild. Door middel van groen wordt gewerkt aan een schonere grond. De bedrijven zijn gevestigd in oude woonboten die op het terrein zijn neergelegd. Deze bedrijfsunits zijn nagenoeg zelfvoorzienend. Langs de woonboten loopt een kronkelende steiger. Na dit rondje schuif je aan bij het cafe De Ceuvel. De ingredienten die in de keuken worden gebruikt, zijn niet alleen met zorg op duurzaamheid uitgezocht. Ook worden afvalstromen ‘circulair’ gemaakt. Zo wordt er gewerkt aan een ‘Biogas Boat’ dat organische stoffen om moet gaan zetten in gas om vervolgens weer mee te koken. En oja, had ik al gezegd dat deze hotspot erg instagrammable is? En dat je met warm weer best in je zwemkleding op de steiger kunt chillen? Zowel binnen als buiten, met warm weer als met koud weer een prima plek om even te vertoeven. Proef in ieder gevan van de taartjes eens de ‘Choco coco” #heaven!

De perfecte afsluiter…

…voor dit dagje in de Van de Pekbuurt is wel een diner bij Pecorino. Misschien wel een van de beste, meest authentieke Italiaanse restaurants van Amsterdam. De calzones zijn er om je vingers bij af te lekken, net als Nonna’s Torte. De risotto is ook altijd goed maar mijn ‘all time favorites’ blijven toch wel de ‘pizza’s biancos’: pizza’s zonder tomatensaus. Die met gorgonzola, peer en walnoten moet je gewoons hebben geprobeerd! Ben je niet zo gek op Italiaans? Fiets dan even door richting het pontje. Naar de Tolhuistuin: met een prachtig uitzicht over het IJ.

van der pek keppler saladebar amsterdam noord

Het entree van de Van der Pek buurt: cafe Keppler, bakkerij Dolzon en Pecorino.

fashion and tea amsterdam shoppen lunch

BIj Fashion & Tea kun je terecht voor zowel de inwendige als uitwendige mens.

pek en kleren concept store amsterdam noord

Op zoek naar een kadootje? Bij Pek & Kleren slaag je zeker weten!

la concina empanadas van der pek amsterdam noord

Heerlijke empanadas bij La Cocina Empanadas. Vanaf het terras heb je goed zicht op de gezellige drukte van de Van der Pekmarkt.

recyclekid amsterdam noord van der pekstraat duurzaam shoppen kinderkleding speelgoed

Bij RecyleKid kun je met een gerust hart duurzaam shoppen voor je kids!

Cafe de ceuvel broedplaats duurzaam duurzaamheid amsterdam noord

De Ceuvel: op vervuilde grond is een broedplaats voor creatieve en sociale ondernemingen gecreëerd.

De ceuvel

Nog wat details van de woonboten op het terrein van De Ceuvel. In het midden zie je een van de liefelijke straatjes in de buurt van de Distelweg.