EΓ©n van mijn allerlievelingsvriendinnetjes is zwanger. Met haar heb ik de domste dingen gedaan, zowat elke gymles overgeslagen met het excuus dat we ‘ongesteld’ waren en we hebben de mooiste wereldsteden bezocht. Over een week of zes is ze uitgerekend. Het was dus hoog tijd voor een babyshower. Een babyshower die een ode bracht aan haar! Gistermiddag was het zover. We togen af naar een idyllische plek onder de rook van Amsterdam: naar een zomerpluktuin in Amstel aan de Nes. Mijn tips voor het organiseren van een babyshower deel ik vandaag met jullie!

Waar ga je naartoe en wat ga je doen met een babyshower?

Mijn advies is: houd het vrij simpel. In de buurt, geen druk programma en maak het niet te lang. Want zij zit natuurlijk wel met die buik! Mijn eerste babyshower was een fijne high tea in de stad. Van iedereen kreeg ik een klein cadeautje. Niet te groot of te duur want iedereen komt toch ook nog een keertje op kraamvisite. De tweede keer overvielen de meiden mij thuis. Toen ik met Hans weg was, namen zij het huis over, maakten het roze en zetten een high tea klaar. We speelden een bingo met wat kleine, fijne prijsjes, vulden een voorspellingslijstje in over de lengte, geboortedatum etc. en kletsten vooral. Eigenlijk is dat al voldoende.

Met die ervaringen in gedachten wist ik dat het ook voor haar een high tea moest worden. We waren met best een grote en verscheiden groep dus een locatie met ruimte was belangrijk. In mijn zoektocht kwam ik een pluktuin tegen: de perfecte locatie. Ook met wat slechter weer (het was wat grijs en miezerig gisteren) konden we met zijn allen aan een lange tafel binnen zitten. Het plukken van de tulpen is een fijne afwisseling op het zitten en snoepen. Dat kan een hoogzwangere nog prima doen! Je plukt ze met bol en al. De bollen kun je bewaren en in het najaar (oktober) weer planten. Zo heb je elk jaar weer een prachtige bos tulpen en een blijvende herinnering aan deze fijne middag met vriendinnen!

tulpen in theekopje pluktuin

De babyshower spelletjes

  1. Iedereen kreeg bij binnenkomst meteen huiswerk: ik maakte een format met leuke vragen en ruimte voor wensen voor de kleine en de bijna kersverse moeder. Die pagina’s voegden we samen in een map die versierd was met wat bling. Zo heeft ze van iedereen wat persoonlijks. Van het format heb ik een free printable gemaakt: Vragenlijst babyshower babyboy 
  2. Raad de buik: tijdens de eerste ronde thee moest iedereen een inschatting maken van de omvang van de buik door een stuk touw af te knippen. Door wat masking tape om het touw te vouwen, kon elke deelnemer daar haar naam op schrijven. Als laatste lieten we de zwangere haar buik opmeten en een touwtje afknippen. Degene die er het dichtste bij zat met de lengte van haar touwtje, won de prijs.
  3. Voor de mama in spe hadden we twee kleine spelletjes. Eerst moest ze een knuffel (kan ook met een babypop natuurlijk) geblinddoekt van een luier voorzien.
  4. De blinddoek mocht ze nog even omhouden. Het was tijd voor het betere proefwerk. We hebben het bescheiden gehouden. Zelf zou ik ik ook geen Olvarit groenteprutje in mijn mond gedrukt te krijgen dus we hielden het bij de zachte fruithapjes. Je kunt voor potjes babyfruit kiezen maar een knijpfruitje is ook prima. Het is aan de mama om te raden welke smaak of combinatie fruit ze voorgeschoteld krijgt.
babyshower spelletje omvang buik raden
De touwtjes met geschatte omvang van de bolle buik. Altijd leuk om te raden tijdens een babyshower!

Wat geef je de mama in spe?

Iedereen die naar de babyshower komt, gaat vast en zeker ook op kraamvisite. Je wilt ze dus niet dubbel op hoge kosten jagen voor een kadootje. Ben je met een grote groep en is er een bepaald item dat ze heel graag wil hebben? Leg dan allemaal in voor dat kado. En anders is de high tea ook al erg leuk natuurlijk. Eventueel aangevuld met een ‘bevalling en kraamweek overlevingspakket’. Wij vulden een zacht blauw draadmandje (voor zulke dingen is Action echt je grote vriend!) met eerst een laagje newborn luiers. We voegden een tijdschrift, Dextro Energy, Labello lippenbalsem, een klein pakje vochtige tissues en een fles showerfoam van Rituals, vlekkenverwijderaar (want ja, die heb je echt wel nodig met witte rompertjes en spuitluiers. Ik vind de Piek vlekkenverwijderaar, ook van Action, erg fijn!), geboortethee van Simon Levelt, anti afzaksokjes van Bambino en een leuk babyspeelballetje die ze al heel snel kunnen vasthouden toe. Hopelijk maken we het zo allemaal wat aangenamer voor haar! En voor de lol gaven we ook een gipsset van de Xenos: daarmee kan ze de buik straks op zijn bolst vast leggen.

gevulde kadomand kadootjes babyshower
Niet mokken, lekker gipsen die buik πŸ˜‰

Scroll lekker verder voor wat sfeerfoto’s bij de Zomerpluktuin. Het is een heerlijke plek om te vertoeven. Ook kids kunnen er heerlijk spelen en er zijn allerlei activiteiten te doen. Wat dacht je van je eigen bloempot versieren of je eigen hotdog maken met een kampvuurtje? Wij gaan binnenkort zeker een keertje terug. Heb je ook zin in een bezoekje gekregen? Wees dan wel snel want deze fijne pluktuin gaat helaas eind juni sluiten…

oude schuur tuin
gedekte tafel babyshower pluktuin
verse bos tulpen pluktuin
prachtige tafelsetting witte tafel kleurrijke tulpen pluktuin babyshower
tulpen in vaasje pluktuin
zoetigheid high tea pluktuin
geplukte tulpen pluktuin amsterdam
prachtige tulpen roze pluktuin