Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat we een tuin bij de woonboot hebben. Hoe de tuin bij onze ligplaats is ontstaan, leg ik later nog wel eens uit. Het is nog best een flinke tuin ook! Toen we hier kwamen wonen, was de tuin verwilderd en was de hele tuin betegeld met standaard stoeptegels. Elke zomer hebben we een deel van de tuin aangepakt. Alleen nog een klein hoekje mooi afwerken. En er wordt binnenkort klein schuurtje gebouwd voor de fietsen aan de dijk: dat scheelt een hele boel heen en weer zeulen met de fietsen. Maar het is nu dus eindelijk zo goed als af. We kunnen nu heerlijk genieten van onze tuin! Vandaag neem ik jullie mee onze tuin in en laat ik je zien hoe ik onze zomerse tuin vormgaf.
Indeling van onze woonboot tuin
Zoals ik al zei: onze tuin is best groot. Onze woonboot is 13 meter lang en aan beide zijden van de woonboot steekt onze tuin nog een paar meter uit. Onze ligplaats is daarmee zo’n 18 meter lang. En onze tuin dus ook. Om bij de trap en de dijk te komen leg je zo’n 10 meter af. Onze tuin is dus zo’n beetje 10×18 meter. Naast dat oppervlakte hebben we nog de ‘dijktuin’. Het stuk dijk waar onze ligplaats aan grenst is begroeid met gras, struiken en plantjes. De trap naar de tuin ligt ongeveer in het midden.
Als je de trap afloopt, heb je aan de rechterhand de schuur met overdekte zithoek. Die is gebouwd van red cedar hout en afgewerkt met zwarte golfplaten. Loop je door, dan kom je bij de voordeur uit. Het linkergedeelte bevat nog een zitplek (een picknick tafel) en een buiten eettafel onder een pergola. De pergola lieten we begroeien met blauwe regen. Dat geeft fijn schaduw op die plek!
Zowel mijn moeder als zus wonen ook hier aan de dijk en hebben beide een groot gedeelte van hun bekleed met gras. Wij hebben daar niet voor gekozen. Omdat de tuin zo laag is bij het water, is het gras altijd aan de natte kant. Ik had geen zin in steeds natte schoenen, voeten, kleren etc. Daarom besloten we het platte gedeelte helemaal te tegelen. Wel met een verhoging erin omdat het anders misschien is te saai zou zijn. De eethoek met de pergola kreeg voor de afwisseling een vloer met steigerplanken.
Kleurrijke zomertuin
Zoals je wel kunt merken in ons interieur: ik houd van kleur, maar in een rustige basis. Dat is ook het uitgangspunt geworden voor de aankleding van de tuin. We kozen voor grijze tegels, met een licht blauwe gloed erin. De schuur, de tuinschutting en de grote steigerhouten bakken voor de planten kregen allemaal een zwarte afwerking. De houten red cedar wanden van de loungehoek lieten we onbehandeld waardoor ze hun natuurlijke, oranjeachtige kleur behielden.
In die basis zie je veel kleuren terug. Waren dat voorgaande jaren vrijwel alleen maar lichtere pastel tinten, nu zijn die afgewisseld met wat meer uitgesproken kleuren zoals donkergroen en terracotta. De kleurrijke kant van onze tuin zit vooral in het gebruik van kussens, accessoires en (kleinere) tuinmeubels. Voor de plantenbakken koos ik voor allemaal zachte tinten zoals mintgroen en ijsblauw. Door te mixen and matchen geef je eenvoudig je eigen look aan de tuin! Mijn favoriete winkels om te shoppen voor de inrichting van de tuin zijn Kwantum (m.n. de WOWN collectie), Hema en Casa shops. Aangevuld met eyecatchers zoals de Edison the Grand van Fatboy en de grote zitzak van Wemaqe.
Ook vind je een paar hergebruikte items in de tuin. Zo kon ik geen afscheid nemen van de commode van Skye. Die staat nu in de hoek van de overkapping met wat mooie items er op uitgestald en een mand vol speelgoed. Naast de tuinlamp van Fatboy zie je drie blauwe, oude soda flessen staan. Pareltjes die mijn vader in de kringloop vond, aangevuld met een bijzonder exemplaar dat we zelf op de antiekmarkt van Lille kochten. En her en der vind je de bekende roze Evian kratten terug die ik via marktplaats vond. De grote houten eettafel onder pergola stond eerst bij ons in de woonkamer en kreeg in de tuin een nieuw leven.
Leuk voor aan je schutting of pergola: hangende tuin DIY’s!
De stoere steigerhouten tafel was eerst onze eetkamer binnen. We zetten hem zelf in elkaar. Wil je ook een stoere tuintafel in huis? Met dit drie stappenplan zet je jouw industriΓ«le tuintafel in elkaar!
Planten in onze zomertuin
Ook in de planten zie je kleur terug. Deze planten vind je in onze tuin:
Pittosporum tob. ‘Nanum’
Red Star (Cordyline)
Kumquat Citrus fortunella
Agapanthus
Orchideen-Primel Primula vialii
Campanula portenschlagiana
Festuca glauca ‘Intense Blue’
Vorig jaar kochten we een grote, zachtroze Oleander en naast de deur vind je nog een leuke plant op een hoge stam met gekke rode sprieten. Nog even uitzoeken wat dat voor plant is!
De pergola bekleedden we zoals hierboven al aangegeven met blauwe regen. We kochten eerst een paar mini’s daarvan. Toen we door hadden dat dat niet erg opschoot, besloten we te investeren in drie blauwe regens die al zo’n 2 meter hoog waren. We plaatsten die naast een aantal staanders van de pergola zodat ze daar hun houvast aan konden krijgen. De bovenkant van de pergola bedekten we grotendeels met kippengaas. Daar kunnen de blauwe regens nu makkelijk tussen doorgroeien. Zo ontstaat er een fijn bladerdak dat het ook met warm en zonnig weer een aangename eetplek maakt!
Zien hoe onze tuin er vorig jaar er uit zag? Lees dan nog eens mijn blog met drie stylingtips voor de tuin! Ook leuk om te lezen: zo maak je een Ibiza tuin of een duurzame, groene tuin. Om minder schoon (drink)water te verspillen hebben we een tweede tuinslang gekocht waarmee we met het water uit het kanaal de planten water kunnen geven. Een regenton of waterpomp in de tuin is daar ook perfect voor natuurlijk.
Reacties van anderen