Tenenkrommend vind ik het. De medereizigers die in tuniekjes, blousjes of jurkjes met franjes en zo het vliegtuig instappen naar Ibiza. Newsflash: die kleding wordt echt alleen door de toeristen gedragen en is dus een grote commerciële ‘tourist trap’… Op tv programma’s als Eigen Huis en Tuin wordt de Ibiza stijl ook altijd op een bepaalde manier neergezet die de authentieke sfeer van het eiland niet uitademt maar juist van de grote, hippe en gelikte beachclubs of restaurants. Hoe maak je dan wel een tuin met de Ibiza feel? Als ik kijk naar de prachtige plekken waar we hebben mogen verblijven op dit fijne eiland dan vallen me de volgende dingen op in de Ibiza tuin:

Ibiza tuin #1: Neutrale basis met één kleuraccent

Net als de huisjes hier op Ibiza hebben de tuinen een rustige basis met één knallend kleuraccent. In de oude stad van Ibiza varieert die kleur nogal. Maar daar buiten zie je toch meestal een helblauwe, lavendel of roodbruine kleur. Het kleuraccent wordt gebruikt voor een deurtje in het tuinhek, of palen van het hek, één of meerdere kozijnen.

De neutrale basis wordt gevormd door een eenvoudige ‘betonnen’ terras aan het huis vast. De tuin wordt verder meestal gevuld met grijs, grof grind. Met stenen uit het land eromheen worden plantenbakken afgezet. In die bakken zie je vooral planten als aloë vera staan. Een Ibiza tuin is verder heel simpel qua indeling. De plantenbakken zijn gesitueerd langs de randen. In het midden van de tuin heb je meestal één of twee bomen of grote struiken (bijvoorbeeld een vijgenboom en een oleander) en aan het huis groeit een klimpand met roze of paarse bloemen. Her en der kun je nog een kleinere plant neerzetten. Maar dat doe je bij voorkeur dan wel in een terracotta pot.

Zin in nog meer tuininspiratie? Hier vind je de tuintrends 2021!

Ibiza B&B casa volar dakterras ibiza tuin
Ibiza B&B casa volar ibiza tuin

Ibiza tuin #2: Plaids over je (gebruikte) meubels en kussens

Voor een Ibiza tuin hoef je niet te beschikken over een dure lounge set. Stapel wat pallets (geef ze evt. de door jou gekozen accent kleur) en leg er een matras op. Zo heb je in een handomdraai een fijne zit- en hangplek. Ook zie je vaak dat over gebruikte bankstellen of tuinsets basic plaids van Ikea worden gehangen. Zo ziet het er een stuk gezelliger uit en zie je de verouderde meubels helemaal niet. Op de zitmeubels mogen sierkussens natuurlijk niet ontbreken. Kies voor kussens die matchen met de accentkleur van de tuin maar zorg er wel altijd voor kussen met een ‘boho feel’: van een zachte aarde tint kleur in zijde, een geweven print in aarde tinten. Mix and match maar lekker!

Wil je het hele jaar gebruik maken van je tuin? Met deze 3 winter tuinoplossingen zit je ook met de koudere dagen fijn buiten!

ibiza tuin plaid over bank
ibiza tuin diy daybed chillplek
ibiza tuin kleuraccenten boho sfeer

Ibiza tuin #3: Gebruik rotan en houd de styling eenvoudig

In mijn blog over interieurtrends voor kinderkamers en over wat mij opviel bij SLUIZ. schreef ik al dat je voor je interieur niet om rotan heen kan. Dat is eigenlijk ook zo voor in de Ibiza tuin: zet een eenvoudige tafel neer met een Oosters dienblad en wat moois er op en klaar is de aankleding van je loungehoek. Rotan kun je ook gebruiken om een afdak boven je zithoek bijvoorbeeld af te werken of als schutting/omheining.

ibiza tuin rotan tafel rond
ibiza tuin rotan schutting hek
ibiza tuin rotan stoel hangstoel
ibiza tuin steigerhouten tafel woonaccessoires
ibiza tuin aankleding

Ibiza tuin #4: Kristallen druppels

Op Ibiza zijn veel mensen bezig met spiritualiteit. Dit zie je terug in de tuinen. Daar hangen windmolens en dromenvangers. Wat ik op Ibiza ook veel voorbij heb zien komen, zijn kristallen druppels. Je ziet er de prachtigste exemplaren van. Hang ze aan je overkapping bij de zithoek of ergens in een boom. De kristallen druppels komen uit de hoek van New Age en FengShui. Ik heb daar zelf (vanuit mijn eigen geloofsovertuiging) verder helemaal niets mee maar ik vind ze wel mooi staan (of nou ja, hangen eigenlijk). Verder hang je in de bomen en struiken één of twee lampions en een klein rijtje lampjes (allemaal op zonne-energie uiteraard ;-)). Aan muren in de tuin kun je evt. ook nog foto’s op hangen. Bijvoorbeeld van mensen met karakteristieke koppen.

ibiza tuin kristallen druppels feng shui


Ibiza tuin #5: Chill chair

Ook in ons land zijn ze razend populair: hangstoelen. Die ontbreekt ook eigenlijk niet in een Ibiza tuin. De rotan of gevlochten varianten zijn prachtig maar zitten voor geen meter (vind ik). Ga daarom voor een katoenen variant (Chill Chair).

ibiza tuin hangstoel schommelstoel
ibiza tuin chill chair
ibiza tuin hangmat

Ibiza tuin #6: Vergeet de kids niet

Een speelplekje voor de kids mag natuurlijk niet ontbreken (in het geval dat je die hebt). Zet daarvoor een tipi neer op een paar mooie kleedjes. Ook in de tipi plaatsje een paar boho kussens en wat dacht je van een kleine leren poef? Ben je wat handiger? Dan timmer je van steigerhout een speelhuisje in elkaar. Ook dat speelhuisje krijgt weer een boho kleedje en kussentje. In een ronde schijf hout graveer je ‘Can’ gevolgd door de naam van je kindje (het huisje van…). Een stukje van een dikke stok wordt het handvat aan de buitenkant en van binnenuit kun je het deurtje dichttrekken door een ring met een bel eraan. Uren speelplezier gegarandeerd!

ibiza tuin speelhuisje diy steigerhout


ibiza tuin speeltent kinderhoek tipi boho


Benieuwd naar hoe onze eigen tuin er uitziet? Kijk dan dan naar mijn blog over het stylen met plantenpotten. Voor meer inspiratie kijk je onder Wonen.