Verduurzamen van je leven: ik vind dat best een lastige opgave in het drukke bestaan van ons gezin. Het verminderen van plastic afval lukt ons bijvoorbeeld nog lang niet altijd. Ons huishouden hebben we wel op een ander belangrijk aspect duurzamer gemaakt: door het gebruik van biologische schoonmaakproducten. Dit jaar hebben we zelfs onze grote voorjaarsschoonmaak van de tuin met biologische schoonmaakmiddelen gedaan. Wat denk je? Is onze tuin weer toonbaar met het gebruik van de biologische schoonmaakproducten van BIOnyx? Ik laat je de ‘before & after’ foto’s zien! Ook deel ik een paar andere tips om je huishouden te verduurzamen én heb ik een mooie korting voor mijn lezers.


Maak je tuin voorjaarsproof met BIOnyx

Wij zijn van die mensen die de hele winter niks, noppes, nada aan hun tuin doen. Dus wanneer het zonnetje echt begint te schijnen, is er voor ons werk aan de winkel. Heel veel werk. De tegels in de tuin zijn niet meer grijsblauw maar groen. De overkapte zithoek is een smeerboel. Overal bladeren, zand, pluizen. Het vloekkleed is vies en modderig geworden. Tegen Hans zei ik dat we maar afscheid moesten nemen van die bank en dat kleed.

Zulke spullen zomaar weg doen, zou natuurlijk zonde zijn. Dus ik ging aan de slag met sopje. Een emmer warm water, gevuld met de biologische speelgoed & oppervlakten reiniger van BIOnyx. Wat een kleine krachtpatser is dat! De bank kwam weer fris voor de dag. Het vloerkleed werd weer helemaal zichzelf.

Ook de rest van het tuinmeubilair, het kinderspeelhuisje, de kinderstoeltjes, vazen: allemaal kregen ze een behandeling met deze natuurlijke reiniger van BIOnyx. Allemaal blinkend schoon! Het viel me op dat ik na een lange dag schoonmaken in de tuin, ik nog maar een kwart van de fles speelgoed & oppervlakte reiniger had gebruikt. Omdat alle producten van BIOnyx geconcentreerd zijn, dus altijd verdund moeten worden met water, is dit extra zuinig. Je hebt dus helemaal niet zo veel nodig van deze reiniger voor een mooi en schoon resultaat.

tuin schoonmaken

Van links naar rechts: de stof van de bank is vies geworden in de winter, ook zit er weer in de bekleding. De bank is in behandeling met de BIOnyx Speelgoed & Oppervlakten reiniger. De bank is weer helemaal fris, met gezellige kussentjes erop!

biologisch schoonmaken tuin

De schoonmaakresultaten van dichtbij!

kinderen tuinbank

Zo werd dit plekje weer een favoriete hang-out voor de kinderen. Lekker in het ondergaande voorjaarszonnetje en in de luwte!

Manlief deed het grovere werk. Hij ging aan de slag met de terrastegels. Die groene aanslag ging er moeiteloos af met de biologische terras & oprit reiniger. Stiekem hadden we niet verwacht dat die zo goed zou helpen. De tegels hebben na één behandeling hun eigen kleur weer terug. Qua aanpak deden we ook niets anders: we mengden de terrasreiniger met water in de sprayer. Spuiten over de groene stenen, laten intrekken en opdrogen. Zo worden niet alleen de algen gedood, maar wordt ook de biofilm afgebroken waardoor de groene aanslag veel langer weg blijft. Klaar is Kees! En wat ik leerde via BIOnyx: schoonmaakazijn of soda zijn geen geschikte middelen om mee te ontgroenen. Naast het ontgroenen zorgen deze producten er ook voor dat flora en fauna afsterven. Insecten gaan dood die we juist zo hard nodig hebben voor onze voedselketen!

biologische terrasreiniger

Voor en na behandeling met de BIOnyx Terras & Oprit reiniger! Wat een verschil he!

Daarna ging de lieverd aan de slag met het lappen van de ramen. Dat vind ik de verschrikkelijkste huishoudelijke klus die er is! Pas toen de ramen gelapt waren, hadden we door hoe vies de ramen waren. Ons uitzicht op de tuin werd meteen een stuk frisser! De biologische professionele glas- en kozijnenreiniger heeft dus goed zijn werk gedaan. Geen streep te zien!

Het grootste voordeel van de tuin schoonmaken met deze producten – naast het frisse resultaat – is dat de producten van BIOnyx voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Ik kon met een gerust hart buiten schoonmaken. Geen chemische troep die via onze tuin het afvalwater bereikt!

Kies ook biologische schoonmaakmiddelen voor binnen

BIOnyx heeft ook voor binnen een uitgebreide reeks aan schoonmaakmiddelen die je helpen je huishouden te verduurzamen. Van die reeks testten wij een aantal biologische schoonmaakproducten: de keukenreiniger, de vaatwastabletten, de universele vloerenreiniger en de sanitair reiniger.

Zeker nu we met zijn allen thuis zitten, heeft de keuken regelmatig een poetsbeurt nodig. Vooral het aanrechtblad. Eigenlijk na elk ontbijt, lunch of diner maken we die goed schoon. Er blijft toch altijd wat vuil-, vet- en etensresten of kruimels achter. De biologische keukenreiniger heb ik overgegoten in een spuit. Zo kan ik makkelijk het aanrecht oppervlak van de reiniger voorzien én gebruik je ook niet te veel van je schoonmaakproduct. Even laten intrekken en met schone, vochtige doek wegvegen. Ons witte aanrechtblad is na gebruik net zo schoon en fris als met reguliere schoonmaakmiddelen. Of eigenlijk zelfs nog schoner: chemische schoonmaakmiddelen reinigen maar doden niet de bacteriën, dus is minder hygiënisch. BIOnyx doet dat wel! Een lekker friszoet luchtje vult de keuken door het gebruik van de keukenreiniger.

De kinderen willen alleen nog maar zelf hun handen wassen in de badkamer. Dat geeft een hoop sop en gespetter. Dat vervolgens opdroogt in vieze vlekken. Eén keer per week maken we badkamer grondig schoon. Nou ja, eigenlijk doet de schoonmaakster dat normaal gesproken. Vanwege de coronacrisis zijn we zelf voorlopig weer de sjaak. Op de andere dagen houden we het bij. De sanitair reiniger hebben we altijd in de badkamer staan. Sopje maken. Doekjes erbij. Wel steeds nieuwe natuurlijk en ook de badkamer is ook weer fris! Wat ik fijn vind aan deze biologische sanitair reiniger is dat de geur niet zo overdreven is. Niet overdreven citroen ofzo. Maar gewoon een zachte mintgeur.

biologische sainitair reiniger

Ook binnen worden alle plekken weer schoon en fris met de biologische schoonmaakproducten van BIOnyx. Zoals met deze sanitair reiniger!

De biologische vaatwastabletten kregen een vuurdoop. We gebruikten ze voor het eerst nadat we een chocoladefontein als toetjes hadden gebruikt met de kinderen. En ook de biologische vloerenreiniger kreeg het flink te verduren. Die gebruikten we voor het eerst na Scotts vijfde verjaardagsfeestje. De hele dag hebben we familie en vrienden over de vloer gehad. Je kunt wel raden hoe vies die vloer was. Zowel de vaatwastabletten als de vloerenreiniger hebben die extreme testen doorstaan!

Andere tips om je huishouden te verduurzamen

  • Meet af hoeveel schoonmaakmiddel, wasmiddel, etc. je gebruikt. Als je dat uit de losse pols doet, heb je de kans dat je veel meer gebruikt dan je nodig hebt! Zonde!
  • Vervang handzeep op je aanrecht en vloeibare producten in de badkamer zoveel mogelijk door blokken zeep. Lees hier meer over de voordelen van zeep blokken.
  •  Wees kritisch met het vullen van de wasmachine: moet een kledingstuk gewassen worden of kan het ook gewoon even goed gelucht worden? Zo was je onnodig veel kleding én het blijft langer mooi!
  •  Gebruikwasbare luiers of luiers waar minder plastic materiaal voor is gebruikt.
  •  In maandverband zit net zoveel plastic als in 4 draagtasjes. Onvoorstelbaar he? Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een menstruatiecup.
  • Gebruik ecologisch toiletpapier.