Dit jaar is alles anders in de aanloop naar de feestdagen. Kan ik normaal gesproken prima wachten tot het pakjesavond is geweest met het ophangen van de kerstversiering, dit jaar heb ik daar enorm moeite mee. Ik vermoed vooral omdat de feestdagen na de uitgerekende datum liggen dat ik er zo naar uitkijk. Scott is nog niet enorm bezig met Sinterklaas. Voor hem wil ik de komende weken de focus op dit kinderfeest houden. En toch: een eerste teken van kerst is aangebracht in huis. Met een beetje hulp van ‘Bladkunst’.

Bladkunst

Ik ben een ‘sucker’ voor de ontwerpen van Engel. Het is ook een van de weinige webshops waarvan ik trouw de nieuwsbrief lees die ik in mijn mail krijg. In de laatste nieuwsbrief werd de kerstcollectie gepromoot. Ik kocht natuurlijk die leuke kaarsdoosjes in geel en mint. Maar bij de andere nieuwe artikelen viel mijn oog ook op ‘Bladkunst‘. Het do-it-yourself bladerboek dat Engel samen met stylist Ines Beeftink bedacht als een makkelijke manier om de wereld om je heen te decoreren. Uitkiezen, knippen, klaar. Bladkunst heeft zes thema’s die je kunt gebruiken, zoals een tafelsetting of een overdadige feestmuts. Bladkunst is er in twee varianten. Natuurlijk koos ik voor de variant met veel zachte groen- en roze tinten. Vorig jaar maakte ik voor in de kerstboom ook al de papieren kristallen met de mallen van Engel. De kleuren uit Bladkunst passen perfect bij het papier dat ik destijds heb gebruikt. De papieren kristallen komen deze kerst gewoon weer terug in de kerstboom.

bladkunst kerstkrans diy

Kerstkrans

De prachtigste krans-creaties met eucalyptus zie je in deze tijd van het jaar al voorbij komen. Een krans maken stond nog steeds op mijn ‘to-do-it-yourself’-lijstje. De kaarsenring van Kwilleminhuis had ik al op het oog om daarbij te gebruiken. Maar de combinatie met eucalyptus vond ik toch iets te klassiek bij ons thuis. Bladkunst had ik niet met een specifiek doel aangeschaft maar schoot me weer te binnen toen ik over mijn kransavontuur aan het mijmeren was. Uit Bladkunst koos ik een viertal ranke stelen met bladeren, in verschillende vormen en kleuren. Dit zou de ‘eucalyptus’ worden voor mijn kerstkrans. Zo gezegd, zo gedaan!

Wat heb je nodig

  1. Een (ijzeren) krans of maak er zelf eentje van dik ijzerdraad;
  2. Schaar en kniptang;
  3. Dun ijzerdraad of touw;
  4. (Papieren) bladeren

bladkunst kerstkrans diy

Werkwijze

  1. Knip je favoriete bladeren uit Bladkunst (of als je erg creabea bent: teken ze zelf en knip ze uit). Omdat ik geen overdaad wilde en juist bladeren die de krans een beetje konden volgen, koos ik voor vier langwerpige bladeren met verschillende kleuren en vormen van de bladeren. Zo blijft het een beetje speels!
  2. Maak een flatlay van de ring, de bladeren, de schaar en je ijzerdraad. Want hey: het moet natuurlijk wel allemaal instagrammable gebeuren he, haha! Geintje. Anders had ik echt wel voor een andere schaar en wat fancier ijzerdraad uitgekozen. Deze stap kun je dus overslaan als je wilt πŸ˜‰ En oja: in werkelijkheid heb ik die schaar alleen gebruikt om de bladeren uit te knippen. Mijn ijzerdraad was aan de wat dikkere kant dus die heb ik gewoon in stukken geknipt met een ordinaire snoeischaar ;-))
  3. Bepaal welk blad je op welke plek wilt hebben.
  4. Buig kleine stukjes ijzerdraad losjes om de bladeren en de ring heen.
  5. Rangschik de bladeren en draai de stukjes ijzerdraad aan de achterzijde dicht.

That’s it! Another easypeasy DIY! Ga je ook aan de slag met een kerstkrans met Bladkunst of zelfgeknipte bladeren? Deel dan je kunstwerk met de #dirksdotterdiy!