Iedereen weet ondertussen wel dat ik een groentje ben op het gebied van duurzaamheid en dat we babysteps nemen naar een eerlijkere, milieuvriendelijkere levenstijl. Omdat onze vliegreis al een grote aanslag is op onze ‘voetafdruk’, probeer ik met een aantal vrij simpele acties duurzamer op reis te zijn:

1. Minderen in plastic

Elke vakantie kochten we ter plaatse een strandsetje. Vaak van de centjes die Scott meekrijgt van oma en onder het mom van dat scheelt weer in de koffer op de heenweg en we laten het wel weer achter voor een ander. Praktijk is vaak dat het setje toch mee terug gaat. Gevolg: een overkill aan emmertjes thuis. Hetzelfde geldt voor de diverse opblaasartikelen.

Dit jaar deed ik het daarom anders: ik kocht een opvouwbaar emmertje dat voortaan met ons op vakantie mag en ik nam opblaaspspeelgoed mee dat we nog van vorige vakanties hadden. En we nemen het dit jaar ook allemaal weer platgevouwen mee terug in de koffer. Geen verspilling dus!

Verder ging de dopper en een bidon voor Scott mee. Zo hoeven we niet steeds kleine flesjes water en drinken te kopen als we op pad gaan. En nog simpeler: er ging ook een canvas boodschappentas mee. Daar kunnen de boodschappen etc dan steeds in en hoeven we geen plastic tasjes te gebruiken.

2. Wat heb je aan op vakantie..?

Nee, je hoeft niet als een nudist je vakantie in te gaan maar je kunt wel nadenken over de zomerkleding die je aanschaft. Probeer zoveel mogelijk organic cotton te kopen (eerder schreef ik al wat biologisch/organic nou precies inhoudt). Er zijn genoeg kinderkledingmerken die “GOTS-textiel” gebruiken. Een nieuw merk dat ik onlangs ontdekte is Jetpaq. Dit speelse en stoere kinderkleding merk maakt gebruik van ecologische materialen en betaalt een eerlijke prijs voor de arbeid. De collectie is gebaseerd op het idee dat kinderen moeten ravotten, ontdekken en juist vies moeten worden. Hun motto: “I’d love to be careful with my clothes – said no child ever!” Skye heeft één van de prachtige rompers met een zonnig geel printje. De stof van de romper is erg fijn. Dat ontdekken en vies worden ermee, dat gaat wel goedkomen!

Bij bedrijven als H&M, Zara, Lindex, etc zie je trouwens ook steeds uitgebreidere lijmen met organic cotton (maar dat is dan niet altijd ‘fair trade’).

3. Wat smeer je op je lijf…?

Misschien is het je wel eens opgevallen als je op vakantie in  de zee om je heen keek: een glanzende laag olie op het water van alle zonnebrandcreme die iedereen op zijn lijf smeert. De reguliere zonnebrandcremes maken gebruik van chemischr filters die  schadelijk zijn voor het ecosysteem en het koraal. Gebruik daarom liever een zonnebescherming met natuurlijke filters.  Van bijvoorbeeld Lovea, Earth.line of Aubrey. Deze merken vind je veelal in winkels zoals De Tuinen, Ekoplaza, Gezondheidswinkel en overige natuurwinkels en supermarkten. Ze zijn online onder mee te shoppen bij www.solobiomooi.nl, www.lievernatuurlijk.nl en www.greenjump.nl. Op het blog van Moderne Hippies vind je meer informatie over de schade van reguliere zonnebrandcreme.

Jetpaq romper geel kinder meisjes enkelbandje saitee

Meer inspiraties en tips voor reizen en uitjes vind je onder Eropuit.

Het rompertje is ter beschikking gesteld door Jetpaq, de xxl swaddle door Daphne Vos en het enkelbandje door Saitee.