Ei ei ei… we zijn zo blij! Vandaag scheen namelijk het zonnetje. Ik speelde met Scott buiten maar we deden ook wat Pasen voorbereidingen. Met eieren. Ik maakte heuse eiervaasjes. Voordat ik daar meer over vertel, duik ik eerst met jullie in mijn haat-liefde-verhouding met eieren.

Liefde

Laat ik met de positieve kant beginnen. Mijn vader zat in de eieren. Nee, hij was geen kippenboer ofzo. Hij heeft het grootste deel van zijn werkzame gewerkt in een machinefabriek die eier-breekmachines maakt. Nog nooit van gehoord zeker? Maar het zijn wel hele essentiële machines. Ze scheiden het eiwit van het eigeel voor allerlei toepassingen. Het eiwit dan wel eigeel gaat naar bakkerijen maar ook naar farmaceuten bijvoorbeeld.
eiervaasjes Pasen

Neusje van de zalm van de machines die mijn vader met zijn team ontwikkelde was de machine voor hét pérfecte plakje ei. Want je dacht toch niet dat dat mooie ronde schijfje op de salade die je koopt alleen het middelste plakje van het ei is en de rest werd weggegooid? Wel nee joh! Zo gaat dat: het eiwit en eigeel worden gescheiden. Het eiwit wordt in een koker gedaan. Vervolgens wordt het eigeel precies in het midden geschoten. Vervolgens wordt het geheel gekookt en vervolgens in plakjes laten ‘gehakt’ door de machine. Vraag me verder niet naar de details, ik ben zelf geen techneut. Maar handig is het wel, haha!

Haat

Met Pasen kreeg mijn vader altijd van die gekookte eieren in vrolijke kleuren mee naar huis van relaties. Ik vond ze er altijd fantastisch uit zien, maar kon er verder niks mee. Want ja, gekookt he… En ik haat gekookte eieren. Ze stinken en de structuur als ik het in mijn mond heb vind ik verschrikkelijk. Als het op een maaltijdsalade ligt, haal ik wat er onder ligt ook weg. De overheersende smaak proef ik er dan gewoon nog steeds door heen.

Van jongs af aan lustte ik dus geen gekookte eieren. Tot ongenoegen van mijn familie. Mijn oudste zus deed op een zondagmorgen toen ik op zesjarige leeftijd bij haar logeerde (ik ben een nakomertje) een laatste poging. Ze kookte een ei voor me en ik moest beloven dat ik één hap zou nemen. Dat deed ik braaf maar deze keer was het nog erger dan anders. Ze geloofde me eerst niet dat ik het echt vies vond. Daarom nam ze zelf ook een hap en gruwelde: ik bleek precies een rot ei te hebben gekregen. Daarna is het ook nooit meer goed gekomen..
eiervaasjes Pasen

DIY: maak eiervaasjes

Eieren zijn uitermate geschikt voor decoratie met Pasen. Op mijn diy to-do/wishlist stond het maken van mini eiervaasjes. Zoals je weet moeten mijn diy’s wel altijd een beetje makkelijk zijn. En dat was deze ook!

1. Kies het formaat en aantal eieren dat je wilt gebruiken voor je eiervaasjes.Ik koos voor mijn eiervaasjes voor zes XL eieren.
2. Geef de eieren klein maar krachtig tikje boven op.
3. Maak met het puntje van het mes het scheurtje tot een wat groter gaatje.
4. Laat het ei in een bakje lopen (morgenochtend bakken we die ;-)).
5. Spoel de lege eieren vervolgens één voor één goed om met water. Droog de eieren vervolgens voorzichtig af met een theedoek.
6. Vul de eieren met water en zet ze weer terug in hun doosje.
7. Vul de eiervaasjes met wat kleine bloemetjes als finishing touch. Ik koos hier voor statice, margrietjes en snowballs.

Zo, klaar zijn je eiervaasjes. Makkelijk toch? Nu kijken hoe lang Scott ervan af kan blijven! Ga je ook de eiervaasjes maken? Deel dan je foto’s ervan op instagram met #dirksdotterdiy!

En wil je een nog gezelligere tafel met de Paasdagen? Bekijk dan eens deze supereasy DIY met Paasservet!

eiervaasjes Pasen eiervaasjes Pasen eiervaasjes Pasen eiervaasjes Pasen eiervaasjes Pasen