Toen wij in 2010 op de woonboot kwamen wonen, was de tuin echt een horror: de dijk was één grote wildernis en de tuin lag vol met standaard stoeptegels die je in de openbare ruimte ziet. Die tegels waren her en der ook nog eens flink verzakt. Budget technisch hebben we de afgelopen jaren steeds een grote klus in de tuin aangepakt. Vorig voorjaar was het zover: met de nieuwe schuur met overdekte loungehoek was de tuin ein-de-lijk klaar. En toch voelde het afgelopen zomer nog kaal en niet helemaal af.

Voorjaarskriebels: hup aan de slag!

We hebben lang moeten wachten op de eerste echte lentedagen. Net als de rest van Nederland kon je ons afgelopen weekend bij een tuincentrum vinden. Door de eerste zonnestralen kregen wij voorjaarskriebels en hadden we eindelijk zin om aan de slag te gaan in de tuin. Na het ontgroenen en schoonmaken, wilde ik aan de slag met de aankleding waar ik afgelopen zomer niet uitkwam. Dit jaar kwam de inspiratie terug en greep ik terug naar ons oorspronkelijke plan voor de inrichting
en aankleding van de tuin: we wilden een eenvoudige basis waarin we met losse elementen variantie in aan zouden brengen. Met het variatie aanbrengen ging ik aan de slag!
schuur met overdekte loungehoek plantenbakken elho

Stylingtips voor je tuin

De tuin hebben we ondertussen onder handen genomen. Scroll straks lekker verder naar beneden om uitgebreid een kijkje te nemen en de sfeer te proeven. Hoe ik tot dit resultaat kwam? Drie tips:
1.Terug naar de basis
Voor mij betekent dat altijd eerst kijken naar de ruimtes binnen: welke materialen en kleuren gebruik je in je interieur? Je tuin is een verlengstuk daarvan dus waarom zou je daar opeens hele andere keuzes maken? Daarom nam ik afscheid van het allegaartje tuinkussens dat ik in de afgelopen jaren had verzameld. Een paar kussens in gebroken wit en oker mochten blijven. Ik vulde ze aan met een iets meer aanwezige kleur geel en zachtroze. Deze kleuren zie je ook binnen bij ons voorbij komen. Bijkomend voordeel van deze lichtere kussens in een overkapte zithoek zoals wij hebben, is dat het geheel wat lichter en vriendelijker oogt.

2. Variatie in plantenbakken
In een tuin zijn plantenbakken de ultieme manier om sfeer te creëren en te variëren. Voor de bakken koos ik rustige tinten. Ook weer tinten die je in ons interieur terug ziet komen. Door te variëren in vorm en kleur van de potten breng je sfeer, diepte en levendigheid in je tuin. Plantenbakken (zeker met wieltjes) zijn makkelijk te verplaatsen. Je kunt ze groeperen hoe en waar je maar wilt. De uitvalsbasis van de meeste plantenbakken in onze tuin is in/nabij de overdekte loungehoek. Maar hebben we een gezellig buitendiner of ga ik in het weekend veel gebruik maken van het vlot aan de waterzijde? Dan verhuis ik heel makkelijk een paar plantenbakken mee. De bakken die ik in de tuin heb gebruikt zijn van elho.

3. Variantie in planten
Het werkt eigenlijk hetzelfde als met de plantenbakken: wees niet bang om verschillende soorten en kleuren te combineren. Heb je meerdere kleine planten met verschillende kleuren bloemen? Juist leuk bij elkaar in één grotere bloempot! Het is wel leuk om kleuren wel her en der terug te laten komen, zodat het wel een eenheid blijft.

Elho: give room to nature!

De plantenbakken die ik gebruikt heb in de tuin komen uit het ruime assortiment van elho. Een merk waar ik eigenlijk voor het eerst kennis mee maakte tijdens een diner van Meet the Blogger afgelopen november. De locatie was gestyled met hun producten en na afloop mochten we ook wat mee naar huis nemen. Ik nam een okergele bloempot met een bromelia (ananasplant) en een witte hanger met een hangplant mee naar huis. Al gauw volgden andere bloempotten voor binnen in zachte roze en groen. Voor de tuin koos ik voor een aantal grote bakken in zachte kleuren, die verbazingwekkend goed betaalbaar zijn van elho. Dat is ook een beetje waar we tegen aanliepen de afgelopen jaren. Grote plantenbakken kunnen al gauw in de papieren lopen.

Een aantal van de grotere bakken die we uitzochten, hebben ook wieltjes waardoor ze gevuld met tuinaarde en je mooie plant ook goed verplaatsbaar blijven. Naast de grotere bakken kocht ik ook een aantal kleinere varianten en een paar ‘specials’: een plantenbak met een solarlamp die een plekje kreeg op de grote tuintafel, een plantenbak in een ‘verhoogd’ rekje en een fijne gieter. Dit is maar een greep uit het assortiment: er is genoeg keuze in eigentijdse kleuren, modellen en praktische oplossingen. Je bent gewaarschuwd: kiezen is lastig! elho is zelf trouwens ook erg groen: de producten zijn ontworpen en geproduceerd in Nederland. De producten worden geproduceerd met 100% schone windenergie, en 55% van onze producten wordt al gemaakt van gerecycled materiaal. Wel zo’n fijne gedachte, toch?

urban jungle loungehoek tuin plantenbakken boho hangstiel loungeset karwei tuin plantenbakken zithoek loungeset karwei elho plantenbakken roze evian kratje elho plantenbakken elho plantenbakken tuin solar plantenbak elho plantenbakken zomers diner buiten plantenbakken gazpacho van komkommer aardbeien zomer zomerse gedekte tuintafel plantenbakken

kijkje onder de blaadjes door tuin zithoek boho tuin hangstoel kleine elho plantenbakken

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met elho. 

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin op doen? Neem dan eens een kijkje onder Wonen.