Soms heb je van die dagen die net sprookjes zijn. Onlangs had ik er eentje. Samen met een heel stel andere instagram-gekkies was ik voor een instameet lunch bij één van de prachtige bollenvelden van Fam Flower Farm

Fam Flower Farm: een uniek bloembollen bedrijf!

Twee familiebedrijven samengevoegd tot één prachtig kweekbedrijf. Twee vriendinnen die elkaar al vanaf hun 12e jaar kennen en beiden getrouwd met kwekers,  beiden wilden meer met die twee kwekerijen. De ene kweekte tulpen, de andere dahlia’s. Beide bloemsoorten wisselen elkaar af qua bloei dus zijn daarom perfect te combineren voor de samengevoegde kwekerij.

Linda en Marlies hadden dus meer voor ogen: niet alleen maar de kleuren produceren die de exporteurs van ze wensten. Maar juist ook oog en oor hebben voor de wensen van de consument. Mensen overal ter wereld weer de echte liefde voor bloemen bij brengen: plant die bollen gewoon eens weer in je tuin! Om hun prachtige bloemen onder de aandacht te brengen waren we bij deze mooie dames te gast in een idyllische setting. Lees: de mooiste gekleurde tulpen in het veld, een lange tafel prachtig gedekt met een kanten kleed, de mooiste glazen en tulpen uit het veld op tafel. De mintgroene verschoten stoelen maken het plaatje helemaal af.

instameet lunch fam flower farm tulpen

Scroll straks lekker verder naar beneden voor een uitgebreid fotoverslag!
Kijk hier voor Inspiratie en ideeën voor een bos bloemen in huis!

De Fam Flower Farm Dahlia’s

De kwekerij verkoopt de prachtigste soorten dahlia’s. Maak er een enorm boeket van of zet een enkele in een mooi vaasje en creër zo een stilleven. Mijn allerlievings dahlia’s uit de webshop van Fam Flower Farm zijn toch wel de varianten Maya en Cafe au lait. Hoe je deze mooie bloemen het beste kunt planten en verzorgen? Je leest het hier:

Hoe en wanneer planten
Deze zonnetjes van bloemen bloeien volop in de zomer, tot aan de herfst. Je kunt ze pas planten als er geen kans meer is op nachtvorst (meestal ergens in mei dus). De dahlia’s zijn eigenlijk knollen en geen bollen. Knollen bevatten meer vocht, daarom wil je ze niet in de winter in de grond hebben: ze kunnen dan bevriezen. Een dahlia heeft een plekje nodig in de ochtendzon met daarbij voedzame grond. Daarom is het verstandig door het plantgat wat mest en potgrond te mengen. Wanneer de dahlia’s tot een grootte van circa 20 cm zijn gegroeid, knijp je de topjes uit de knoppen. Een beetje gemeen is het wel maar daardoor vertakken de planten beter en kun je straks van meer bloemen genieten. In droge periodes moet je deze prachtige bloemen regelmatig van water voorzien. Eenmaal in bloei geldt dat hoe meer bloemen je van de plant knipt, hoe langer ze bloeien. En knip uitgebloeide planten natuurlijk regelmatig weg.

Overwinteren
Dahlia’s blijven over het algemeen tot ver in oktober bloeien. Een klein beetje kou kunnen ze wel hebben (één of twee nachtjes) maar daarna moeten ze toch echt de grond uit om niet te bevriezen. Alleen als je de knollen weer uit grond haalt, kun je volgend jaar dus weer van je bloemen genieten. Uit de grond halen doe je door ze voorzichtig uit te scheppen, de takken/stengels allemaal af te knippen en ongeveer 15 cm stengel aan de knol vast te laten zitten. Vervolgens wikkel je ze in oude kranten en leg je ze op een donkere plek weg. Verpakken in plastic is geen goed idee: dan gaan de knollen verrotten. Tijdens hun winterslaap hebben de knollen geen water nodig. Dit betekent wel dat ze wat ingedroogd zijn als je ze er weer bijpakt. Niet getreurd: ze nemen weer water op zodra het weer wat warmer is en ze geplant zijn.

De Fam Flower Farm Tulpen

Wanneer de eerste tulpen in januari verkrijgbaar zijn, dan heb ik instant voorjaarskriebels. Jij ook? Ook van deze bloemen heeft deze kweker de prachtigste varianten in het assortiment waar wij tijdens de instameet ongegeneerd tussendoor liepen om mooie plaatjes te schieten. Na de instameet ging ik met een prachtig bosje tulpen: de variant Marit. Absoluut mijn favoriet! In de velden en in de webshop hebben ze natuurlijk nog veel meer kleuren.

tulpen tulpenveld lisse

Tulpen zijn wat makkelijker dan de dahlia’s. Ze hoeven niet te overwinteren. Voor de tulpen zorg je zo het beste: bepaal de plek waar de bloembollen moeten komen en maak de aarde daar eerst de aarde goed los. Met een kleine schep of een bollenplanter maak je een gat in de aarde. De bloembollen plaats je er vervolgens in met de punt omhoog (uiteraard :-)). Voor grote tulpen moet je rekening houden dat je een gat van 15 cm diep graaft en dat je ze minimaal 15 cm uit elkaar zet. Dan is het een kwestie van het gat dichtgooien, wat aandrukken en een beetje water geven als de grond droog is.

Heb je zin in voorjaar in je tuin? Blogger Linda vertelt je dan welke voorjaars bloembollen je moet hebben!

DIY dahlia’s: free printables voor een fleurig Moederdag boeket!

Wil je nu alvast genieten van dahlia’s? Ik maakte een free printable met dahlia’s. En de letters M en O in ‘folie-ballon-letter-alfabet’. Daarmee kun je mom spellen dus! De letters zijn er verschillende groottes. Klik op de links, print de free printables en leef je uit voor Moederdag! Ik ben benieuwd naar de boeketjes die jullie met de bloemen en letter gaan maken!

Dahlia’s en kleine letters free printable

MOM gouden folie letters A4

Goeden folie letter ‘M’

Gouden folie letter ‘O’

En dan nu de foto spam…. 😉

welkom fam flower farm lisse
instagrammers tulpenveld lisse
Wanneer je instagramgekkies loslaat in een prachtig tulpenveld, dan is het foto’s maken wat de klok slaat! Hier zie je @yglas, @sabrinavisual, @roestompoes en @sproetinhuis.
mintgroene stoelen buiteneten
verschillende tulpen in mini vaasjes
fietsmand bloemen tulpen lisse
vintage gedekte tafel buiten eten romantisch
grown with love fam flower farm
vaasjes tulpen op tafel tulpenveld lisse
vintage bord naamkaartje tafelsetting bruiloft
emmers tulpen tulpenveld fam flower farm
buiteneten aan tafel tulpenveld
klompen wooden shoes tulips tulpen holland lisse
flower heaven fam flower farm
bloemenmeisje roze tulpen
lleefstijl tulpenveld
Lieve Suus van Leeffstijl