Een tijdje terug deelde ik op instagram de vraag hoe andere ouders die fulltime werken het met de opvang van hun kids hadden geregeld. Een maand of twee voordat Scott naar school was, hadden we nog niet echt wat geregeld. Wel twee dagen bso voor hem. Maar dat was het. De paniek sloeg even toe en ik vroeg me af: zou ik niet minder willen werken? Die vraag beantwoordde ik voor mezelf al snel met nee. Dus moesten we aan de bak om de opvang van Scott en Skye goed te regelen. Op instagram opperden een aantal personen het idee van een gastouder aan huis. Die suggestie bleef bij ons hangen…

Ons oppasrooster voor Scott en Skye

Tot voor kort pasten zowel één van mijn zussen als mijn moeder een dagje in de week op Scott en Skye. Dat betekende dat we maar twee dagen opvang hoefden te regelen want ik ben zelf ook altijd 1 dag in de week vrij.

Vanaf dat Scott naar school ging stopten zij beiden met oppassen en hadden we voor beide dus vier dagen opvang nodig. Vier dagen naar school met bso en Skye vierdagen kinderdagverblijf? Dat vonden we erg veel. Hoe leuk het ook is met kindjes/vriendjes spelen, vier hele dagen leek ons intens.

Daarom kozen we voor twee dagen bso/kinderopvang (donderdag en vrijdag) en voor twee dagen een gastouder aan huis (maandag/dinsdag).

Waarom een gastouder aan huis

Een druk leventje hebben we wel. Naast onze full time banen runnen we een blog en een online groothandel. En natuurlijk willen we genoeg tijd besteden aan onze lieve kinderen. Voordat we eenmaal thuis zijn met zijn allen, is het alweer etenstijd en eten we pas laat om dat er nog gekookt moet worden.

Twee dagen een gastouder aan huis die de kinderen verzorgt, ze uit school haalt en eten voor ons kookt, leek daarom ons een enorme rustpunt in ons gezinsleven. Naast het feit dat we zoals hierboven uitgelegd het fijn vinden voor Scott en Skye dat ze in hun eigen omgeving kunnen spelen een aantal dagen per week.

We hadden natuurlijk ook in ons eigen netwerk of via één van de vele oppassites iemand kunnen zoeken voor die twee dagen. Maar wie vraag je dan? En voelen we ons wel op ons gemak bij iemand die we (via via) kennen? Ga je dan gesprekken uit de weg misschien als het niet lekker loopt? En via zo’n oppassite: hoe beoordeel je of iemand geschikt is en bij je past? We hadden eens een oproep geplaatst en we kregen meteen tientallen reacties. Daar schrokken we van en zijn daarmee gauw mee gestopt.

Nanny Inc. kwam op ons spoor: een bemiddelingsbureau tussen ouders en gastouders. Dat vonden wij erg prettig: dat je een professionele derde partij er bij hebt. Na een intake bij ons thuis (wie zijn we, wat verwachten we van een nanny, etc) werd een vacature online gezet. Al binnen een week was er een reactie. Nanny Inc. had een eerste ‘sollicitatiegesprek’ met de kandidate, waarna ze pas aan ons werd voorgesteld. Gelukkig was het meteen een schot in de roos, een lieve meid die goed bij ons gezien past. Na ons klikgesprek kwam ze bij ons langs om ook kennis te maken met Scott en Skye. Ze heeft nu een paar dagen bij ons gewerkt en de kinderen zijn al dol op haar. Toen ik van de week Scott uit school haalde en zei dat we even naar de winkel moesten, wilde hij liever meteen naar huis omdat hij wist dat onze nanny er nog was. Dat is een goed teken, nietwaar?!

Gastouder aan huis: procedure en wat kost het

Als er een nanny is gevonden, begint het proces bij de GGD. Een gastouder aan huis moet namelijk ook aan de wet- en regelgeving voor kinderopvang voldoen, zodat je een LRK-nummer krijgt. Met dat nummer kunnen wij weer aanspraak bij de belasting op de kinderopvangtoeslag. Niet geheel onbelangrijk dus!

De GGD controleert of de nanny in bezit is van de juiste papieren en een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). Maar controleert ook ons huis, dat zij als kinderopvanglocatie en haar werkplek zien. Wij mochten daarom met de kinderen niet aanwezig zijn bij de inspectie. De gastouder is verantwoordelijk voor de zorg van onze kinderen op die twee dagen.

Voorafgaand aan die inspectie heb ik samen met Nanny Inc en de nannu in spé onze risicoanalyse gemaakt. Daaruit bleek dat we een aantal punten moesten aanpakken om door de keuring te komen:

– het plaatsen van traphekje

– het plaatsen van een extra rookmelder in de woonkamer/eetkamer

– folie plakken op de onderste glazen ramen van onze klapdeuren

– een ehbo trommel en blusdeken aanschaffen en die zichtbaar in de keuken aanwezig hebben

– alle scherpe messen en andere gevaarlijke dingen voor Skye uit de keukenlades, ook elastiekjes en lucifers. Die staan nu in een bak op het aanrecht of liggen in het washok.

– alle vaatwasblokjes en afwasmiddelen uit de keukenlades. Die staan nu ook in het washok. Net als de wc eend die standaard naast het toilet op de begane grond stond.

– het keukentrapje niet meer in de keuken zodat Skye dat niet kan gebruiken als opstapje naar de hete waterkraan of het fornuis (dat zie ik haar serieus ook nog wel eens doen dus maar beter zo!)

– verder hebben we nog alle lage stopcontacten afgeplakt met een beveiliging, dat hadden we niet overal boven nog bijvoorbeeld

– De toegang vanuit de tuin naar het water moest helemaal dicht zijn. Dat was al aan één kant zo, maar de andere kant nog niet. Dat moesten we op tijd afhebben dus.

– de achterdeur die naar het vlotje gaat en de kelderdeur moeten op slot blijven.

– het tuinhek moest nog worden voorzien van een slot en we hebben een extra plank onder het hek gemaakt zodat Skye er niet onder door kan kruipen.

Tijdens de inspectie loopt de GGD die risicoinventarisatie langs, waar nog veel meer aspecten in staan dan hierboven genoemd. En het oordeel was dat ons huis geschikt is! Gelukkig want ik vond het toch wel even spannend. Wat als het wordt afgekeurd? Je krijgt twee weken de tijd om het een en ander nog aan te passen. Maar wat als het oordeel dan negatief blijft? Zouden we dan de procedure stoppen en de nanny op een andere manier inhuren ofzo? Dat hadden we vervelend gevonden omdat we het juist zo op deze manier wilden.

Voordat we deze keuze maakten, hebben we natuurlijk op een rijtje gezet of het financieel ook haalbaar was. Met de toeslag meegerekend en de schoonmaakster die nu minder hoeft te komen, kwamen we erop uit dat we nu elke maand zo’n €100 extra kwijt zijn. Dat bedrag vonden we de moeite waard gezien het gemak en de rust die we er een deel van de week bij krijgen!

Naast onze maandelijkse kosten hebben we ook de eenmalige intakekosten (ca. €150) en betalen we de helft van de leges voor de aanmeld procedure bij de GGD in Amsterdam (zo’n €250).