Fotograferen: het ding waar ik graag nog veel beter in wil worden. Maar waar de tijd ook een beetje voor ontbreekt. Twee weken geleden had ik wel een geluksmomentje in die ontwikkeling. Ik volgde een workshop Golden Hour fotografie bij Janneke van Daily Apple Fotografie. In de mooie zonsondergang legden we de prachtige Kelly en haar dochtertje Jip op een stukje heide in Vught.

Workshop Golden Hour fotografie

Hoewel ik nog heel veel kan leren over fotograferen bij zonsondergang, ben ik best trots op het resultaat van deze shoot. De resultaten zijn zo anders dan de foto’s die ik maakte bij zonsondergangen van de kinderen op Ibiza. In de fotoreeks kun je het stukje ontwikkeling en leren tijdens de workshop terug zien. Zo leuk vind ik dat!

De theorie werd door Janneke thuis in haar heerlijke woonkamer uitgelegd. Dat leidde meteen tot nieuwe inzichten: ik zou (en heb tot dusver) steeds compleet andere, vrijwel tegengestelde keuzes gemaakt toen ik bij een zonsondergang fotografeerde. Zo grappig om dat te constateren! En iets waar ik dus echt mee aan de slag kon tijdens het praktijkgedeelte van de workshop.

Ik begon heel voorzichtig en zette de sluitertijd al flink bij. Maar die bleek nog flink kleiner te kunnen en ik moest nog meer warmte toevoegen via het aanpassen van de Kelvin waarden (de witbalans). Vervolgens weer iets grotere sluitertijden om wel weer die magie in de foto te houden qua licht en detail.

Als ik de foto’s nu terug zie, is mijn grootste uitdaging om de ‘sun haze’ niet te veel over de personen heen te laten schijnen. En de nabewerking vind ik ook nog wel een uitdaging. Daar moet ik ook echt nog mee oefenen en mijn weg mee vinden. Desondanks: best tevreden over deze plaatjes!

Hoe nu verder?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Binnenkort maar fotogenieke plekjes voor zonsondergangen in/rondom Amsterdam opzoeken en uitproberen. Dat wordt wat met die ongeduldige kids van mij ;-)) Ik hoop dus op nog wat mooie nazomer- en herfstweken. Met niet te veel bewolking zodat we die zon nog wel zien onder gaan! Mocht je ook eens voor de lens als proefmodel willen staan (met of zonder) kids: let me know!

De resultaten van de Golden Hour fotografie workshop

De eerste voorzichtige foto’s:
golden hour fotografie workshop moeder dochter heide zonsondergang zonsondergang fotoshoot moeder dochter fotografie

Vervolgens meer warmte toegevoegd (Kelvin waarde aangepast):

meisje op de heide golden hour

Oefenen met het doseren van de Sun Haze:

Ondertussen werd het alweer donkerder. Wat meteen effect heeft op de kleuren en de sfeer van de foto’s: