Van de hanzesteden hebben we Deventer, Zwolle en Elburg al eens bezocht. Nog lang niet allemaal dus. Over hanzestad Harderwijk hoorde ik altijd al goede verhalen. In de voorjaarsvakantie verbleven we bij Centerparcs de Eemhof. Harderwijk is goed te berijden vanaf dat vakantiepark. Step en buggy mee voor de kids. Klaar voor een rondje door Harderwijk! In dit blog neem ik je mee in het rondje dat wij met de kinderen door deze hanzestad hebben gemaakt. In Harderwijk zijn er genoeg mooie straatjes, fijne afhaalmogelijkheden en voldoende speelgelegenheid om een bezoekje met kinderen aan te brengen.

Begin van de wandeling: door de charmante straatjes van Harderwijk

We parkeerden onze auto op het parkeerterrein ‘Boulevard’. Op steenworp afstand van het gezellige centrum van Harderwijk. Het stadje liepen we in via de Molenstraat. Aan het einde van deze straat sloegen we rechtsaf: de Grote Marktstraat in. Wat een charmante straat is dit, met karakteristieke huizen. De straat gaat over in de Vischmarkt, een statig maar knus plein. Ook hier zijn de panden om het plein weer om te watertanden. Zo fotogeniek ook! De Vischmarkt is ook een fijne plek om even met de kinderen te zijn. Het is ruim. Er kan heerlijk gerend worden. Of eventjes gespeeld op de ‘buurt-skelters’.

harderwijk stadswandeling

Na het spelen met de skelters volgden we de Schapenhoek in. Vervolgens sloegen we linksaf de Hoogstraat in. In die straat kwamen zoete walmen ons tegemoet. Het rook zΓ³ lekker dat we onze neuzen wel moesten volgen, verder de straat in. Op de hoek met de Kleine Marktstraat kwamen we erachter wat er zo lekker rook. Het was de Ouderwetse Bakkerij. Met de kinderen ging ik naar binnen. Scott koos krakelingen. Skye ging voor kleine stroopwafels. En ik kon het niet laten om dΓ© specialiteit van Harderwijk te bestellen: een Zeebeer. Je kunt het een beetje vergelijken met suikerbrood. Maar dan nog met allerlei andere ingedredienten er nog in verwerkt. Zoals walnoten en abrikozen.

Op naar het strandeiland en Patrijs!

We vervolgden onze weg over de Hoogstraat en Grote Poortstraat. We sloegen rechtsaf de Schoenmakersstraat in. Daar hadden we de volgende stop ingepland. Om een kop koffie af te halen bij Y.A.M. Bij deze lunchroom kun je terecht voor afhaal lunches. En voor ijs. Scott en Skye aten hier hun eerste ijsje van de dag.
Via de Wolleweverstraat zetten we koers naar de Markt. En vervolgens via de Bruggestraat rechtdoor naar onze volgende bestemming: Strandeiland. Dit is een soort van schiereiland bij Harderwijk in het Veluwemeer. Er is een stadsstrand met een leuke strandtent: Walhalla. Helaas is de strandtent vanwege de corona maatregelen gesloten en was er ook geen afhaalmogelijkheid. Walhalla ademde zo een relaxte sfeer uit. Ik ben heel benieuwd hoe het is wanneer het weer levendig is.

walhalla strandtent harderwijk

We liepen naar het uiterste puntje van het schiereiland. Scott ging zelfs een stapje verder. Over de stenen klom bij naar een klein eilandje ervoor met een metalen kunstkrokodil. Trots was hij dat hij het durfde (en wij ook!). We liepen weer terug naar het begin van strandeiland. Op de heuvel is een groot klimrek en een drietal trampolines. Perfect plekje om Scott en Skye weer even te laten spelen. Ondertussen genoten wij van het uitzicht. Er staan twee houten ligbedden waar je het je zelf even gemakkelijk kunt maken.

strandeiland uitzicht harderwijk

Daarna deden we de laatste etappe van onze korte stadswandeling door Harderwijk. We kregen meerdere keren Patrijs getipt voor een lekker ijsje of gebakje. We liepen over de boulevard en via de Hoogstraat naar deze patisserie in de Hondegatstraat. Het was echt de moeite waard om hier langs te gaan. De mooiste gebakjes, lekkerste koeken en romigste ijs lachten ons toe. Ik had serieus keuzestress. Omdat we het lopend met de kids zouden opeten, ging voor een wat praktische keuze: de arretjescake. Een kleurige variant ervan! Een feest om te zien. En om op te eten πŸ˜‰ Via de Kleine Marktstraat, Vischmarkt en Molenstraat ben je zo weer bij je beginpunt.

patrijs harderwijk gebak ijs

Nog meer tips voor Harderwijk

Wij hebben met de kinderen lang niet alles gezien of gedaan in Harderwijk. Op ons ‘to do-lijstje’ voor een volgende keer staat nog: