Al een tijdje ben ik in samenwerking met Quaker de uitdaging aangegaan om mijn ontbijtpatroon aan het verbeteren. Die maaltijd aan het begin van de dag sloeg ik structureel over. Deels doordat ik ‘s ochtends vroeg nog niets door mijn keel krijg (zeker brood niet!). Deels doordat het toch altijd weer een race tegen de klok is om iedereen netjes en op tijd de deur uit te hebben. Wat ik nu het meeste ‘s ochtends eet? Je vindt hier mijn favoriete recept met havermout! 

Overnight oats: makkelijke havermout

Voor die uitdaging ging ik op zoek naar ontbijtjes die ik vooraf kan maken of in de ochtend zelf snel kan maken. Veel mensen tipten mij “overnight oats” daarvoor. Maar op één of andere manier wil dat bij mij niet goed lukken (tips voor een goede overnighr oats mag je onderaan dit blog geven, hoor!). Mijn meest favoriete ontbijt is tot dus ver de cruesli van Quaker met chocolade stukjes erin. Bij ons is er al een tijd geen snoep, chips, chocolade en ander vreetwerk in huis. Daarom kan ik in de ochtend exta genieten van die chocolade stukjes in mijn bakje cruesli. Ik eet de cruesli altijd met melk. Een liefhebber van yoghurt ben ik namelijk niet echt.

Variatie in je ontbijt!

Variatie in je eten is belangrijk. Daarom bleef ik zoeken naar andere opties voor een ontbijt. Een ontbijtje dat vooraf te bereiden is zodat ik daar in de ochtend weinig tot geen tijd aan hoef te besteden. In die zoektocht kwam ik een recept van Uit Pauline’s keuken tegen: zomerse havermout uit de oven! Ik ben enorm fan van ovengerechten dus dat recept triggerse mij meteen. Helemaal toen ik las wat er naast de havermout nog maar voor ingrediënten in het gerecht moesten worden verwerkt:  banaan, geraspte chocola én kokos! Match made in heaven if you ask me!

Recept voor havermout uit de oven

Het recept met havermout uit de oven heb ik uiteraard getest! Op de website van Uit Pauline’s keuken vind je het oorspronkelijke recept voor dit gerecht. Ik maakte hem zelf ietsje anders. Ik liet namelijk de pindakaas achterwege. Waarom dit een ideaal gerecht is voor ontbiijt voor mij?  Het ontbijt vult goed. Ik heb niet om tien uur in de ochtend behoefte aan een tussendoortje. Door de banaan wordt het gerecht natuurlijk gezoet. De geraspte pure chocolade en de kokosrasp geven het havermout prutje een lekkere bite. Warm uit de oven is de havermout heerlijk zacht nog. Maar ook koud is het een fijn ontbijt! 

Havermout Quaker
Ingrediënten havermout uit de oven

Voor 4 personen heb je het volgende aan ingrediënten nodig:

200 gr havermout

400 ml amandelmelk

2 bananen

1 ei

50 gr hazelnoten

40 gr pure chocolade

40 gr kokosflakes

4 el pindakaas

1 el gesmolten kokosolie

2 el honing

1 tl kaneel

Snuf zout

Zo maak je havermout uit de oven!

1. Zet de oven alvast aan: verwarm die voor op 189 graden.

2. Begin met het pureren van een banaan samen met de amandelmelk. Zorg dat heg een glad geheel wordt.

3. Kluts het ei en voeg dat samen met de gesmolten kokosolie toe aan het banaanmengsel.

4. Voeg vervolgens de havermoet toe.

5. Het havermoutmengsel kun je nu naar wens op smaak maken met honing, kanerl en een snufje zout.

6. Vervolgens hak je de hazelnoten grof. Meng de gehakte noten samen met de helft van kokosflakes door het havermout mengsel. 

7. Het mengsel is nu klaar om in de ingevette ovenschaal te gieten. 

8. Als finishing touch halveer je de banaan en leg je die op het havermout mengsel in de ovenschaal. Strooi wat gehakte of geraspte chocolade. 

9. Je havermout mengsel kan nu de oven in: bak de havermout in zo’n 30 minuten goudbruin in de oven.

10. Na het bakken geef je de allerlaatste finishing toucht: strooi de rest van de kokosflakes over het warme havermout gerecht heen.

11. Je kunt de gebakken havermout meteen serveren of bewaren in de koelkast het tot gebruik. 

Wie heeft er nog meer tips voor een goed vullend ontbijt? Ik ben namelijk niet goed in het goed maken van overnicht oats! 

Binnenkort staat op mijn to do lijstje om ook weer eens pannenkoeken met havermout als ontbijt te gaan maken! Yumm!

 

Heb je toch geen zin om de oven te gebruiken? Maar wel zin in wat lekkers met banaan? Probeer dan eens deze no bake bananentaart!