Een blog vol inspiratie: Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke diy's en uitjes!

Een blog vol inspiratie: Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke diy's en uitjes!

Ikea Besta hack speel- en zithoek

Ikea Besta hack speel- en zithoek

In onze werkkamer a.k.a. ‘het computerhok’ stond een Ikea bureau met schragen die we nog meenamen uit ons vorige huis. Een tof bureau nog steeds maar vanwege zijn omvang in ons hok eigenlijk een enorme sta in de weg. Dat moest anders! 

In het hok hadden we behoefte aan meer beweegruimte en meer opbergruimte. Het eerste losten we op door het Ikea bureau te vervangen door een statafel van Jaswig die we over kochten van Fleur van PRCHTG. Het bureau draaiden we een kwartslag zodat je zicht hebt op het water en de voorbij varende boten als je aan het werk bent. Het fijne aan de statafel vinden we dat je veel efficiënter met je tijd achter de computer omgaat en je er niet achter blijft plakken. We hebben allebei een kantoorbaan en wilden in onze vrije tijd niet nog meer achter een computer plakken. Wat natuurlijk een uitdaging is met een blog en online groothandel naast onze banen. Dit werkt wel: onze schermtijd achter de computer is aanzienlijk verminderd! 

Ikea Besta hack voor meer opbergruimte

In het computerhok hadden we eerst een tweedehands kast via Marktplaats staan en daarna een leuke Ivar combinatie. Maar beiden boden eigenlijk te weinig opbergruimte voor alle fotoalbums ect die er al in zaten en alle aanwas van spullen die we hebben met twee kids. Zo ontstond het plan om met Ikea Besta kasten een zit/speelhoek te creëren met veel opbergruimte.

Zo maak je de makkelijke Ikea hack Besta zithoek helemaal zelf:

 1. Bepaal wat voor zithoek/zitplek je wilt en bepaal vervolgens met behulp van de online planner welke Besta onderdelen je nodig hebt.
 2. Zet de kasten in elkaar. Wacht wel nog even met het plaatsen van de deurtjes.
 3. Wij kozen voor vier lage kasten op de vloer. Voor over die vier kasten lieten we underlayment op maat zagen, ook voor langs de zijkanten.
 4. Eén van de planken trokken we door over de loze ruimte in de hoek (waar de twee kasten van elke zijde elkaar raken) en zorgden dat we die met een balkje ondersteunden.
 5. In die hoek kwamen twee grote vierkante Besta kasten waarvoor we ook weer underlayment op maat lieten zagen om de kasten mee te omkleden.
 6. Met een kitspuit en bizon kit plak je de underlayment onderdelen tegen de basis van de kasten aan. Zet ze stevig vast met lijmklemmen en laat het goed drogen.
 7. Eenmaal droog hang je de deurtjes er weer in en voorzie je ze van de handgrepen.

Goed te doen, toch?

Nieuwe zithoek, nieuwe kleur op de muur

De sfeer van het computerhok paste eigenlijk ook minder bij de rest van de benedenverdieping. De zachtroze kleur roze was nog wel prachtig maar iets te zoet geworden ten opzichte van de rest van de inrichting van de woonverdieping. De lambrisering kreeg een andere kleur: muurverf IG PS-1066 van Karwei. Een hele fijn warme kleur al zeg ik het zelf!

Het zitkussen bestelde ik op maar via nofruit. Eigenwijs als ik ben, bestelde ik geen kleurstalen. De kleur groen die ik koos, was in werkelijkheid totaal anders en een mismatch met wat ik in gedachten had. Een zachtbruingrijze grote lap hydrofiele stof eromheen werd de oplossing. Voor de sierkussens erop koos ik ook warme aardetinten, en ik kon het niet laten: een wolken kussen! En je hebt misschien genoeg andere leuke dingen op de foto’s voorbij zien komen. Binnenkort volgt een shop-in-stijl met details waar je het zelf kunt shoppen!

En tip van flip: kijk voor hoe je op een slimme en snelle manier een strak geverfde lambrisering aan brengt het blog van Mardou van Sevencouches. Dan sta je niet zo te hannesen met meten enzo als wij destijds hebben gedaan ;-)))

Heb je de smaak te pakken en wil je aan de slag met nog meer Ikea hacks? Bekijk dan eens deze toffe Ikea hack op Een Goed Verhaal: Mirjam gaf het Ikea Kura bed een geweldige make-over! Of maak eenvoudig een speelhoek van de IKEA Stuva serie!

Kijk onder Wonen voor meer inspiratie voor een Scandinavisch interieur en makkelijke DIY’s!13 thoughts on “Ikea Besta hack speel- en zithoek”

 • Super leuke zit hoek! Ik vroeg me af waar dat houten gereedschapskoffertje van is, ben al een tijdje naar zo iets opzoek!

  • Hoi Maya, dank je wel! Leuk om te horen! Ja tof koffertje he! Hij is van Ikea, vrij nieuw in de collectie. Zo’n 15 euro als ik het goed uit mijn hoofd zeg. Wij hebben em vol met stiften en andere knutselspullen zitten. Gr, Annelies

  • Hi, dat is eigenlijk een plantenbak van Wout Design at ik gevuld heb met boekjes. Groetjes, Annelies

 • Wat een leuke kast/bank. Ik denk dat ik zoiets ook ga maken voor de kamer voor mijn dochter. Waar hebben jullie het hout op maat laten zagen? Kan dit gewoon bij gamma/praxis oid?

  • Hi! Wij hebben het bij Karwei laten doen maar volgens mij heeft elke bouwmarkt een houtzagerij erin zitge . Heel veel succes met de klus!

 • Ja, te leuk gedaan! de underlayment hebben jullie niet aan de onderkant gedaan toch? Die zie ik niet. Ben ook heel benieuwd naar de kleur roze op de muur 🙂 Kan je ons dat laten weten? Tnx voor het plaatsen! Is een underlayment nodig?

  • Hoi Carolien, leuk om te horen. Nee, we hebben geen underlayment op de grond onder de kasten. We hebben de Ikea Besta kasten direct op de grond geplaatst. Kleur op de muur is IG PS-1066 van Karwei. Groetjes, Annelies

 • Is de underlayment nodig voor stabiliteit???? Of je heb hem gekozen want je het mooi vind ? Ik wil zo een bankje ook maken en dan vroeg ik me af of mensen kunnen werkelijk rustig op deze besta modules zitten ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *