Een tijdje terug verzuchtte ik in een blog hoe leuk instagram ‘vroegah’ was. En nog steeds hoor maar toch. In die early days draaide het nog niet om de cijfertjes. Nou ja, zoals ik in dat blog ook vermeldde: die elfde like was wel echt een dingetje! Instagram komt naar verwachting morgen – of in ieder geval heel binnenkort – met een nieuwe update that will shock our online world! Denk jij dat het straks anders aan toe zal gaan met deze instagram update…?

Instagram update: aantal likes wordt niet meer getoond!

Jup. Je leest het goed. Met de nieuwe update wordt er niet meer onder je post vermeldt hoeveel likes die heeft opgeleverd. Wel kun je zelf zien hoeveel keer jouw foto een hartje heeft gekregen. Instagram zegt er zelf het volgende over tegen The Daily Mail:

“We want Instagram to be a place where people feel comfortable expressing themselves.

‘We hope this test will remove the pressure of how many likes a post will receive, so you can focus on sharing the things you love.“

In Australië worden de likes bij een post al niet meer weergegeven. Hetzelfde geldt voor  Canada, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Straks staan bij ons de cijfertjes er niet meer onder. Maar alleen nog een paar ‘namen en anderen’ hebben je foto geliket.

Wat vind ik van deze instagram update?

Eén van de dingen die ik heb onthouden van de introductie Communicatiewetenschappen tijdens mijn bachelor Bestuurskunde is wel het feit dat iedereen beinvloedbaar is. Juist ook degenen die het hardste roepen dat zij dat niet zo zijn. Ik denk dat dat hier ook wel

opgaat: (on)bewust zijn we gevoelig voor de aandacht en liefde en post op instagram.

Dat er likes op de foto die je deelt binnenkomen, is hartstikke leuk. Er zijn veel verschillende soorten gebruikers op instagram en voor de ene is het aantal likes belangrijker dan voor de ander. Een deel van de gebruikers kan een sociale druk voelen om te blijven scoren. Scoort een foto wat minder: ligt er dan iets aan hen en hun populariteit? Een onzinnige vraag als je het mij vraagt. Instagram is zo’n ingewikkelde wereld geworden met algoritmes etc. Wie weet heb je die dag gewoon pech. En ik snap de verleiding om jezelf te vergelijken met anderen. Dat is ook heel menselijk volgens mij. Natuurlijk doe ik dat ook wel eens ondanks dat ik de cijfertjes wel flink heb losgelaten.

Ik vroeg mezelf af: hoe vind ik het straks als die getallen onder mijn posts wegvallen? Eerst een beetje jammer maar toen kwam het besef: maar voor wie doe ik het eigenlijk? Niet voor de cijfertjes toch en voor wat de buitenwereld van die cijfertjes vindt? Was niet mijn hele punt dat ik met instagram ben begonnen omdat ik het leuk vond om foto’s te delen? In het moment? Het heet niet voor niets ‘insta’-gram. En hoe relevant is het eigenlijk voor die anderen om dat cijfertje met aantal likes te zien? Moeten ze uit medelijden op het hartje klikken omdat een foto – pak hem weg –  ‘maar’ 150 likes haalt?

Ik denk dat deze instagram update voor veel mensen een verademing zal zijn. De constatering van andere artikelen over dit onderwerp dat de influencer wereld daar ook mee gaat veranderen, volg ik niet helemaal. Hoewel niet zichtbaar voor anderen, blijft het aantal likes wel geregistreerd en zichtbaar voor degene die de post heeft geplaatst. Dus als er sprake van samenwerkingen is, dan ben je nog altijd in staat om die statistieken met een opdrachtgever te delen. Voor die influencer wereld zal de instagram update niet zo heel veel veranderen schat ik dus zo in.

Wat denk jij van deze instagram update?

Yay of nay! Laat het hieronder vooral weten!