Een mooie foto van je interieur maken? Soms lijkt het makkelijker dan je denkt. En lukt het toch uiteindelijk niet helemaal… Hoewel ik verre van een professional ben, heb ik wellicht wel wat tips voor interieurfotografie je waar je wat aan kunt hebben.
Interieurfotografie tip 1: styling is de basis
Alweer een aantal jaar geleden mocht ik een workshop fotografie(styling) volgen van Paulina Arcklin en Tim Collins. uitspraak van Tim die dag is me altijd bijgebleven: “You think the camera doesn’t lie, but it does. Doesn’t it?”. Met die opmerking bedoelde hij vooral te zeggen dat het lijkt alsof iets ‘gewoon’ op de foto is gezet maar niks is minder waar. Het lijkt alsof de foto is genomen vanuit een natuurlijk perspectief maar in werkelijkheid staat de camera niet op ooghoogte. Ook wordt het nodige verschoven voordat de foto wordt gemaakt. Het kan zijn dat je het ene voorwerp iets meer naar voren of achter wilt schuiven, of juist naar links of rechts.
Voor deze eerste onderstaande foto heb ik bijvoorbeeld het kleine vaasje meer naar voren geschoven dan hij normaal gesproken staat. En om wat kleur in de foto te brengen in de hoek linksonder heb ik een kleed over de stoel gedrapeerd op de volgende onderstaande foto. Die ligt er normaal gesproken niet.
Verder is rust in de foto ook belangrijk. Dus zorg er voor dat je geen rondslingerende spullen in je beeld hebt. Is mijn huis altijd zo opgeruimd? Niet altijd. Voordat ik foto’s ga maken, zorg ik dat alle losse spullen uit beeld zijn. Zorg ervoor dat je van losse accessoires clusters maakt, zodat het niet rommelig oogt. Voor de onderstaande fotoshoot door Binti Home voor een binnenkijker in Flair ruimde ik ook drastisch onze kledingkast op: netjes gevouwen en te opvallend gekleurde stuks kleding er tussen uit.
Interieurfotografie tip 2: less is more
Naast losse spullen weghalen vind ik het in de nabewerking ook belangrijk om te kijken naar de foto zelf: staan er nog dingen of zaken op de foto die onnodig of overbodig zijn? Snij foto’s waar nodig dus bij zodat er meer rust in de foto komt. En ook belangrijk: is het beeld uiteindelijk wat scheef geworden, corrigeer dat dan ook. Maak daarom foto’s ook niet te krap en laat ruimte aan de zijkanten over zodat je nog ruimte hebt om deze correctie te doen.
Interieurfotografie tip 3: Gebruik een statief en investeer in een goede lens
Sinds kort gebruik ik ook een statief bij het fotograferen in huis. Dit was zo verademing, had ik veel eerder moeten doen! Door het gebruik van een statief kun je wijzigingen in je opstelling doen zonder dat je je camera daarvoor hoeft los te laten en je gewoon vanuit dezelfde positie/hoek die je had verder kunt gaan. Ook geeft het je de mogelijkheid om meer te variëren met de sluitertijd bijvoorbeeld, waardoor je lichtere foto’s kunt maken. Het maakt de kans op bewogen foto’s aanzienlijk minder. Probeer maar eens!
Zelf gebruik ik al jaren een systeemcamera. De Sony a6000 is handig in gebruik. Het voordeel van een systeemcamera is dat je de wijzigingen in je instellingen digitaal kunt zien in je scherm/zoeker. Bij een spiegelreflexcamera zie je het effect van je instellingen pas als de foto is gemaakt op je scherm. Toen ik de Sony kocht zat er een standaard ‘kit-lens’ bij (16-50mm met kleinste f 3.4). Ik kocht er een 50mm/f 1.8 lens en een 35mm/f1.8 lens bij. Deze lenzen zijn een stuk lichtgevoeliger en geven meer scherpte-diepte effect.
Interieurfotografie tip 4: Volg een cursus
Wil je de basics echt goed onder de knie krijgen, dan is het volgen van een cursus fotografie aan te raden. Met een cursus leer je je (spiegelreflex- of systeemcamera) handmatig in te stellen zodat je het mooiste plaatje kunt schieten. Een basiscursus fotografie volgde ik bij Daily Apple fotografie. Janneke legt rustig en duidelijk de basis van fotograferen uit. Deze cursus heeft mijn fotografie echt een boost gegeven. Wil je je specifiek op interieurfotografie richten? Bekijk dan eens het aanbod met interieurfotografie cursussen van Muk.
Reacties van anderen