Natuurlijk is de kust van Kroatië prachtig en zijn de dorpjes en stadjes in Istrië oogstrelend. Maar een kind vind daar niet altijd wat aan. We zijn nu zo’n anderhalve week op vakantie in dit fijne vakantieland en hebben al heel wat leuks gedaan en bezocht. Hoog tijd dus om de leukste uitstapjes in Kroatië met kinderen op een rijtje te zetten.

Dolfijnensafari vanuit Poreç

Deze intelligente, elegante dieren spreken bij groot en klein tot de verbeelding. Het was heel bijzonder om er een aantal vanaf een gepaste afstand te bewonderen tijdens de dolfijnensafari. We vertrokken rond zes uur ’s avonds uit de haven van Porec en voeren in zo’n drie kwartier naar het gebied waar de dieren meestal worden gespot. Niet lang nadat we er waren, zagen we in de verte een vinnetje boven water komen. De kapitein manoeuvreerde rustig aan die kant op en daarna zagen we meerdere keren groepjes dolfijnen boven water komen. Rond acht uur ’s avonds waren we weer terug bij ons vertrekpunt in de haven. Op de terugweg genoten we van het ondergaande zonnetje.

De safari kostte voor twee volwassenen en een kind (en een baby ;-)) 300 kuna. Dat is zo’n 40 euro. Drinken (wijn, ijsthee en water) aan boord is bij de prijs inbegrepen. Je moet dus wel even vooraf wat eten (of wat meenemen op de boot).

Een leuke, niet al te lange boottocht om overdag te doen met kinderen, is de tocht die een rondje langs de Burunji eilanden doet. We vertrokken uit het pittoreske Fazana en waren met zo’n 1,5 uur weer aan wal. De boottocht kostte 120 kuna (ca. 18 euro) per volwassene (de kleine kinderen waren gratis).

boottocht Burunji eilanden fazana kids kroatië istrië

Boottocht langs de Burunji eilanden

Dinopark in Funtana

Niet het eerste waaraan ik had gedacht om heen te gaan op onze vakantie. Maar op een regenachtige dag gingen we toch. Die nacht ervoor was de bliksem ingeslagen dus de dino’s in het park bewogen niet. We mochten gratis even een rondje nemen. Scott was dolenthousiast (wat ik gezien zijn afwachtende houding op het moment echt niet had verwacht). Op de volgende regenachtige ochtend gingen we daarom nog een keertje. De dino’s deden het weer en Scott klom er zelfs bovenop!

Ook schoven we aan bij de ‘Dino-show’ (bij de entreeprijs in begrepen): wat eigenlijk meer een klein circus waarbij aan het begint en aan het einde een dinosaurus door het publiek loopt. Scott was enorm onder de indruk. ’s Avonds zei hij dat hij de show het mooiste van de dag vond. Verder vind je in het park nog allemaal kleinere attracties, zoals een achtbaantje, draaimolens en een kinderboerderij. Je kunt er zelfs ponyrijden. Voor ieder wat wils dus! En oh, vergeet vooral niet wat te eten bij de MC Dino’s ;-))))

kids kinderen dinopark kroatië istrië funtana

Eten bij papegaai Gonzo

In onze eerste week was restaurant Mexico nog gesloten (aan de weg vanaf Tar naar Camping Valamar Lanterna). Maar wat zag het er aanlokkelijk uit. Met vrolijke kleuren en kleedjes over de tafels die zo uit de voormalige KitschKitchen winkel konden zijn ingevlogen. De tweede week van onze vakantie was het restaurant dan eindelijk open en gingen wij er een avondje heen. Bij het openslaan van de menukaart bleek de Mexicaan geen Mexicaan te zijn. Op het menu stonden de gerechten die je vrijwel in elk restaurant hier zit. Onze hoop op een lekker burrito of fajita vervloog meteen. We lieten ons wel verleiden tot het bestellen van een Kroatische stoofschotel met een kippenborst op aardappelen en wat paprika en courgette. Dichterbij latijns-amerikaans eten kwamen we die avond niet.

De entourage met de grote cactussen voor de deur en de felle kleuren overal maken het restaurant enorm leuk voor kinderen. Scott heeft er genoten. Buiten vind je ook papegaai Gonzo van de eigenaar (die zo een crimineel zou kunnen zijn qua uiterlijk) en wie je samen met hem een stukje brood mag geven (als je durft ;-)). Verderop op het veld staan nog wat old skool speeltoestellen. Je kids zullen zich hier wel vermaken!

En dit is niet het enige thema restaurant. Aan dezelfde weg vind je een restaurant compleet uitgevoerd in western stijl met een cowboy die je vanaf de weg toezwaait. En verderop in de buurt zit nog een pizza Pirate met een grote haai boven de entree en wat dacht je van “Lord of the Grills”?

mexicaans restaurant cactus spelen kroatië istrië uitjes met kids kinderen kids kinderen uiteten spelen mexicaans restaurant mexico Tar Kroatië Istrië

Voor de grotere kinderen

Manlief heeft deze vakantie maar liefst twee keer gekart (nabij Tar). Ze hebben daar duokarts dus dan kun je samen met je eigen kleine snelheidsduivel gaan racen. Ook zijn er her en der grotten in Istrië. De dichstbijzijnde bij Poreç zijn die van Baredine. Omdat we vermoeden dat Scott het nog even too much is, hebben we de grotten nog maar even overgeslagen.

In Pazin (meer in het binnenland van Istrië) verdwijnt de rivier de Pazintica onder een hoge klif. Over het ravijn kunnen waaghalzen via ziplines over verschillende lengtes van de ene naar de andere kant. Ook kun je een deel van de ondergrondse rivier in de spelonk bekijken. In deze officiële hoofdstad van Istrië staat ook een kasteel. Leuk om even om heen te lopen. Het is nu in gebruik als etnografisch, historisch museum over de streek. Dat spreekt niet echt tot de verbeelding bij de meeste kids ;-))) dus wij zijn er maar voorbij gelopen en hebben naast het kasteel de indrukwekkende afgrond en spelonk bewonderd.

Paraplu’s in de straten van Novigrad

Een leuk stadje om met kids naar toe te gaan is Novigrad. Het is niet zo groot en bij de haven heb je her en der leuke attracties voor kinderen. Scott koos voor de trampoline. Voor 20 kuna mag je je 10 minuten lang uitleven op zo’n ding. Wat ook erg leuk is, zijn de vrolijk gekleurde paraplu’s in de straten van Novigrad. Leuk om naar te kijken (en voor jou om je kind mee op de foto te zetten ;-))

novigrad kindermode kinderkleding zomer shirt lacoste broek zara

Meer inspiratie voor uitstapjes en reizen met kinderen vind je onder Eropuit.