Een blog vol inspiratie: Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke diy's en uitjes!

Een blog vol inspiratie: Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke diy's en uitjes!

Kijkje in de broodtrommel van Eli

Kijkje in de broodtrommel van Eli

Scott’s eerste wenweek (waarin hij alleen de ochtenden naar school ging) hebben we alweer achter ons. Vandaag begint zijn tweede schoolweek. Deze week gaat hij volle dagen naar school. Hij heeft een continue rooster dus eet niet alleen een tussendoortje op school. Ook zijn bammetje moet hij samen met de juf en kinderen van zijn klasje opeten. Zelf ben ik erg makkelijk in wat Scott op zijn boterham eet. Eigenlijk is dat thuis altijd chocoladepasta. Variatie kreeg hij wel op het kinderdagverblijf dacht ik dan altijd 🙂 Nu is dat natuurlijk anders. Er moet door ons meer gevarieerd gaan worden met het beleggen van zijn broodje.

Mijn plan om hem toch ook regelmatig gewoon chocopasta mee naar school te geven, is overigens in duigen gevallen. In het klasje naast die van Scott zit een jongetje dat een ernstige (dodelijke!) allergie heeft voor noten. Omdat de groepen met elkaar verbonden zijn door een schuifpui nemen ze het zeker voor het onzekere: beide klassen moeten geheel notenvrij zijn. Zelfs producten waar een vleugje of sporen van noten in zitten, zijn uit de boze. Chocopasta dus. Maar ook groentespread, pindakaas, humus en pesto bijvoorbeeld. Gelukkig is Scott gek op oude kaas. Dus kreeg hij dat vandaag mee naar de basisschool. Variatie daarop moet ik nog even bedenken. Ik zie het in ieder geval niet zitten om vlokken of hagelslag mee te geven vanwege het knoeien. Tips voor notenvrije beleg welkom dus :-)))

Omdat het vullen van broodtrommeltjes en het bedenken van tussendoortjes nog helemaal nieuw voor mij is, heb ik verschillende moeders – die al wat meer basisschool ervaring hebben -gevraagd een kijkje in het broodtrommeltje te geven van hun kindjes. Ik vroeg ze ook meteen even naar hun luizenmoedermoment. Want elke moeder maakt blunders op het schoolplein en gedeelde smart is halve smart, niet waar?

Wat zit er in de broodtrommel van Eli

Lees vandaag mee wat Eli (4) in zijn broodtrommel mee krijgt naar de basisschool. Papa Bram bakt het brood daar in huis maar mama Mirjam pakt de broodtrommel voor Eli in. Mirjam ken je misschien al van het blog Een Goed Verhaal over eerlijk en duurzaam leven. Op haar blog deelt Mirjam naast praktische tips om bijvoorbeeld je afval te beperken ook een flinke portie interieur inspiratie en hele toffe DIY’s.

Wat voor broodtrommeltje hebben jullie? Gebruiken jullie er eentje of meerderen?

Eli heeft een rvs broodtrommeltje van The Zoo Collection. En een klein bamboe doosje bij Blokker vandaan.

Waar is de inhoud van het dagelijkse broodtrommeltje uit opgebouwd? Wat zijn jouw tips voor variatie?

Op maandag en dinsdag mogen ouders en kinderen zelf bepalen wat ze meewillen. Dan kiest Eli meestal voor een (zelfgebakken) broodje met pindakaas. De andere 3 dagen zijn fruitdagen. Dan krijgt hij een banaan mee of stukjes appel. By the way: Eli heeft nog geen continurooster, dus eet hij tussen de middag thuis of op de overblijf. De lunch wordt bij de overblijf geregeld, dus hoef ik niets mee te geven.

Doe je ook wel eens wat extra’s?

Soms doe ik kaneel over de appel of teken ik iets extra’s naast zijn naam op de schil. Veel gekker dan dat wordt het niet.

Wat vind je kind het allerlekkerst en wat absoluut niet? Houd je daar rekening mee?

Eli heeft meestal wel trek, dus vind hij een broodje aan het eind van de ochtend het lekkerst. Stiekem zou hij ook best een schoolkoek mee willen, zoals veel van zijn klasgenootjes krijgen. Maar wij kiezen liever voor onverpakt en gezond, dus heeft hij pech.

Wat geef je mee om te drinken?

Eli krijgt gewoon kraanwater mee.

Mirjam’s luizenmoeder moment

Heb je al eens een luizenmoeder momentje op de basisschool of een blunder meegemaakt?

Sinds de 2 maanden dat Eli op school zit heb ik er zelfs al meerdere gehad. De tweede week vond ik een streng briefje in Eli’s broodtrommel. Ik had het “lef” om Eli op fruitdag een broodje pindakaas mee te geven. Zelf dacht ik: Waar maak je je druk om? En het was voor de toon (Echt een juf Ank briefje) waar ik mij aan stoorde. Maar blijkbaar is het echt een heel belangrijke regel.

Ik heb daar zelf ook een beetje moeite mee. Ik snap dat je kinderen een gezonde levensstijl wilt aanleren maar eerlijk gezegd: ik vind het nogal doorslaan. Ik vind het niet leuk dat Scott overal over vraagt: is dat gezond, mam? Mijn vaste antwoord: Het is lekker lieverd! Ik probeer het woord gezond zoveel mogelijk te mijden in huis: ik wil niet dat hij daar continue mee bezig is. Ik omzeil het dus door te zeggen dat er vitamientjes in zitten die je nodig hebt of dat een appel gewoon lekker is.

Zin in nog meer inspiratie voor het vullen van de broodtrommel? Bekijk dan nog eens de broodtrommel van Lauren!

Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me dan even een mailtje! 

broodtrommel duurzaam

 

 5 thoughts on “Kijkje in de broodtrommel van Eli”

  • Tips voor notenvrij beleg zijn volgens mij jam/fruitspread, appelstroop, honing, vleeswaren, zuivelspread/roomkaas, kokosbrood. Ik heb zelf een broodtrommel met vakjes dus naast een boterham gaat er ook yoghurt, fruit, komkommer, nootjes, gedroogd fruit, soepstengel, toastjes etc. mee.
    Een (chocolade)rijstwafel, een krentenbol of een kaasstengel geef ik zo nu en dan als “10 uurtje” mee naast fruit.

  • Thx! Ik geef em morgen jam mee idd! Wat voor broodtrommel heb je precies? Ben ik wel nieuwsgierig maar, misschien is het ook wat voor ons. Of nog leuker: als ne llk wilt mee doen voor deze rubriek, let me know!

  • Mijn nichtje heeft ook een dodelijke allergie voor oa pinda’s. Ook erg opletten dus als zij tzt naar school gaat. Mijn zus weet inmiddels precies wat wel en niet mag en wat lekkere alternatieven zijn. Best even wennen, maar zo gevaarlijk!

    Lekkere dingen voor op brood: smeerkaas, smeerworst, appelstroop, jam. Het verschilt ook nog wel eens per verpakking of je iets wel of niet mag qua allergenen. Van de kleine keuken hebben ze vaak ook wat andere smaken of varianten van producten. Bijv. Appel peer stroop.

  • Lewis wil altijd standaard hagelslag en op het KDV moet hij eerst hartig kiezen, daarna mag hij zoet. om eerlijk te zijn, op een gegeven moment ben ik niet heel creatief meer geweest maar op heldere momenten van mama 😛 maak ik wel eens een broodje gezond dik belegd. Dan gaat er van alles op wat we samen snijden.
    Komkommer, tomaat, sla, kaas je kent het wel. Een wrap ipv een broodje is ook voedzaam (volkoren wrap dan), met bijv wortel (frietjes/sliertjes) en andere groente. In elk geval allemaal nootvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *