De voorjaarsvakantie zit erop. Onze eerste vakantie op de basisschool. Ik was het al bijna vergeten en had redelijk laat de familie ingeschakeld waar Scott terecht kon die dagen. Skye kon natuurlijk gewoon naar het kinderdagverblijf. De tweede week gingen we met zijn allen naar Denemarken. Deze vakantie deed me beseffen dat ik het zeker in de grote zomervakantie eerder moet gaan bedenken en allemaal moet plannen. We hebben er voor gekozen om niet in de vakanties BSO af te nemen dus het betekent dat Scott 4 dagen per week onder de pannen moet zijn in de weken dat we zelf niet op vakantie zijn. Ik zal de familie maar alvast heel lief aankijken ;-))

Twee weken vakantie. Daarvoor was Scott nog niet zo heel lang naar de basisschool natuurlijk, zo’n week of vier. De eerste week ging hij maar halve dagen. Dus echt in het stramien van het basisschool leven zat hij nog niet. Een beetje spannend was het dus wel voor hem om weer naar de basisschool te gaan. Die maandag waren we nog onderweg uit Denemarken. Dinsdag was zijn eerste dag: en het was pyjamadag! Hij slaapt nooit in een pyjama maar gelukkig hadden we er wel eentje in huis. Hij was een beetje bang dat hij de enige zou zijn in zijn pyjama. Gelukkig zagen we al snel andere kindjes in hun pyjama op de straat bij school. Dat luchtte hem al een beetje op.

Binnen stonden de juffen te wachten samen met de gymmeester. Ook in hun pyjama’s. Om de dag te beginnen met een vrolijk dansje en ochtendgymnastiek met alle klassen en de papa’s en mama’s die de kids weg brachten. Scott die stond stokstijf tegen mij aan. Veel te druk vindt hij dat soort dingen. Ik probeerde hem een beetje aan te moedigen maar merkte al gauw dat hij dat niet op prijs stelde. Dus ik liet hem tegen me aan staan en nam hem even later aan de hand mee naar zijn lokaaltje. Daar kreeg ik extra dikke knuffel en ik zag aan hem dat hij weer vertrouwen had in de dag.

broodtrommel variatie

Omdat het vullen van broodtrommeltjes en het bedenken van tussendoortjes nog helemaal nieuw voor mij is, heb ik verschillende moeders – die al wat meer basisschool ervaring hebben -gevraagd een kijkje in het broodtrommeltje te geven van hun kindjes. Ik vroeg ze ook meteen even naar hun luizenmoedermoment. Want elke moeder maakt blunders op het schoolplein en gedeelde smart is halve smart, niet waar?

Wat zit er in de broodtrommel van Emily, Max en Beau

Vandaag in de rubriek: de uber creatieve moeder Anne Zondag, die je misschien wel al op instagram volgt als @annezozo@annezozo. Deze mama heeft drie kids tegelijk op de basisschool, dus ook drie broodtrommeltjes te vullen heeft. Respect! Hieronder lees je haar aanpak! Volg Anne ook als je een portie inspiratie wilt op het gebied van de leukste combinaties in kinderoutfits!

Wij hebben drie kinderen en dus ook 3 verschillende trommels. Om het extra lastig te maken hebben wij ook nog 2 scholen. Max van 7 en Beau van 4 zijn gestart op een nieuwe school in onze nieuwe woonplaats. Emily gaat naar groep 7 en haar basisschool rond ze in ons oude dorp af. De oudste 2 hebben beide 2 broodtrommels omdat ze een continue rooster hebben. Op woensdag lunchen ze alle drie thuis en op vrijdagmiddag ben ik met de jongens thuis.

10 uurtjes

De 10 uurtjes zijn het lastigste. Beau mag een heel stuk fruit meenemen naar school en zijn juffie maakt dan van al het fruit een mega groot uitdeelplateau, ideaal vind ik, kinderen krijgen van alles aangeboden.

Bij Max in de klas mogen ze niets wat eindigt of begint met koek of reep in de naam. Je snapt: dan valt er veel af. Ook kost het wat meer werk om te maken. Een appel in stukjes met wat rozijntjes. Wat pel pinda’s, een krentenbol, fruitsalade in een bakje waar ik de vork dan op het bakje plak. Of groenten met wat heksenkaas of smeerkaas. En als ik een beetje te laat uit bed ben gekomen mik ik een mandarijn in zijn tas. Zo maakte ik wel een keer granola bars.  De meester heeft er om gelachen en vond het creatief.

Emily krijgt dit bovenstaande ook mee maar ivm glutenallergie zitten er bij haar wat variaties. Een banaan, een bakje druiven, repen of ontbijtkoek. Want tja zij mag dat wel. Drinken is vaak een pakje optimel. Beau krijgt drinken in een beker in de klas.

Broodtrommels

De broodtrommel is ook weer verschillend. Beau heeft iedere dag les tot 1 uur en eet bij de BSO. Op woensdag en vrijdag haal ik de jongens op en omdat 1 uur best laat is eten ze vaak dan een broodje in de auto onderweg naar huis op.  Ik wissel af, met boterhammen en broodjes. Regel is dat het een beetje moet plakken dus vlokken en vruchtenhagel krijgen ze niet. Ik heb geen regels qua zoet of hartig beleg. Gewoon lekker eten wat ze willen. Chocopasta, smeerkaas, smeerworst en een plakje worst vinden ze allemaal lekker. Worst en kaas pak ik vaak extra in, in folie, zodat de boterhammen niet gaan vliegen door de trommel.

Als extra’s soms een babybel, paar nootjes of een olijfje. Ik heb ook wel eens groentespread en sandwichspread geprobeerd maar dat vonden ze echt niet lekker. Kaas met zelf gekweekte tuinkers doet het ook goed! De ene lust dit niet en de andere dat niet. Dat is soms een enorm gedoe. Oh kak, Max lust geen banaan en Emily wil geen chocolade pasta. Als ik opsta ga ik eerst trommels maken en ontbijt smeren. Het gaat in een moeite door en ik ben er niet zo lang mee kwijt. In een ideale wereld, he ik alles uiteraard geprept en alles voorgesneden voor meerdere dagen. Maar ja, we leven niet in een ideale wereld. Ik heb het voornemen vaak gehad en dat gaat dan een dag of twee goed. Zo ontbijt ik wel als de kinderen op school zitten lekker rustig.

De trommel van Blafre is super fijn, want heeft vakjes en zo kun je er wat extra bij doen. De bekers zijn ook echt een mega aanrader! Hier blijft het drinken koel in (of warm). Ik ben erg makkelijk met drinken: ik geef rustig een beker appelsap mee of doe een scheut aanmaaklimo erin. Ze zitten tot 3 uur op school en ik drink zelf ook niet de hele dag water. Emily drinkt graag met een sportdop en Max met een gewone dop. De tas moeten ze zelf uit ruimen na een schooldag. Als ze het niet doen, krijgen ze de volgende dag een vieze trommel mee. Dat hoefde ik trouwens maar 1 keer echt te doen.

broodtrommel inspiratie

Anne’s luizenmoeder moment

Heb je al eens een luizenmoeder momentje op de basisschool of een blunder meegemaakt?

Ik schreef al het is geen perfecte wereld. Sportdag vergeten, schooluitjes. Fiets die mee moest naar school. Breng je lievelings knuffel-boek of whatever mee naar school. Veel is het, heel veel wat moet! En dan vergeet je wel eens iets. Zo staat onze dochter bekend als het meisjes dat echt- echt niet mee gaat doen aan sportdagen: de hockey korfbal voetbal en alle avondvierdaagse heeft ze overgeslagen (dit is allemaal in eigen vrije tijd dus niet verplicht). En klapper op de vuurpijl: ik vroeg ik laatst wie die nieuwe jongen was in de klas. Bleek het de stagiair te zijn.. ai!!

Zin in nog meer inspiratie voor het vullen van de broodtrommel? Bekijk dan nog eens de broodtrommel van Stan!

Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me dan even een mailtje!