Voordat we naar Kroatië heb ik verschillende blogs afgestruind voor concrete tips waar het nou leuk is in Istrië. Eerlijk gezegd vond ik al die informatie maar algemeen: ga nar Rovinj, Porec, etc, etc. Ja, maar waar zijn die leukste plekjes dan..?  Eerlijk gezegd zijn die best lastig te vinden: hoe heerlijk Kroatië ook is als vakantieland, het is ook vreselijk toeristisch. 99% van de winkels en horeca is op de doorsnee toerist gericht. Dus wil je even geen Chineze prullaria en eens een keertje niet op die plastic horeca stoel zitten? Lees hier dan mijn tips voor de leukste instagram hotspots in Kroatië! (Binnenkort een uitgebreider blog over deze mooie regio). 

Kleurrijk Rovinj

Dit stadje op een schiereiland is op zichzelf al adembenemend mooi. Slenter door de smalle straatjes en je komt vanzelf de leukste huisjes tegen. Als je vanaf het parkeerterrein langs de boten en het minimarktje het eerste straatje omhoog neemt en dan rechtsafslaat, neem dan een kijkje in de eerste zijstraat ervan. Dit straatje biedt uitzicht op de helderblauwe zee en aan het eind ervan staat een liefelijk zitje van een kledingwinkel. Neem plaats en maak een foto op waarschijnlijk één van de meest ‘ge-instagramde’ plekjes van dit stadje. 

Doe overdag een koffie of ‘s avonds een cocktail bij Mediterraneo Bar (adres: Ulica svetog Kriza 24). Voor lunch of diner kun je terecht bij Bookeria (Trg Pignaton 7).
kleurrijk straatje zeezicht winkel rovinj kroatië istrië

Taart eten in Porec

Zelf vonden we dit stadje levendiger en leuker dan Rovinj. Echt instagrammable plekjes hebben we daarentegen zelf nog niet gespot. Maar op het pleintje met restaurantjes dat naar de haven leidt, heb je in ieder geval een restaurant met de mooiste en lekkerste taarten die je wel even op de foto moet zetten (dat zijn we zelf helaas vergeten :-))). De vitrine met de taarten is niet te missen.

Wil je dineren met een te gek uitzicht op zee en de zondsondergang? Kies dan niet voor een van de restaurantjes in de straatjes, aan de pleintjes of in de haven. Maar ga juist genieten bij het restaurant aan de boulevard aan de andere zijde van de stad.  

Pretty Fazana

Qua kleurtjes was dit stadje echt mijn lievelings. Restaurant Da Nonna (italiaanse gerechten staan daar op de kaart zoals je zult begrijpen) voert de kleuren van haar luiken door in de aankleding van haar terras. De tafels zijn prachtig gedekt. Het restaurant hoort bij hotel Heritage Chersin. In het interieur kom je de azuurblauwe kleur weer tegen. 

Links van dit restaurant springt meteen de zachtroze gevel van Villa Claudia in het oog. Met mintgroene luiken en mooie zitjes en plantenbakken te verleidelijk om niet even een fotootje te maken.

restaurant da nonna fazana kroatië croatia istria istrië pastel hotel fazana croatia kroatië istrië istria italiaaans restaurant pastel fazana da nonna istrië kroatië

Vrolijke parapluutjes in Novigrad

Ik tipte dit stadje al in mijn blog over tips voor uitjes met kinderen in Istrië. Want het is heus niet alleen leuk voor kids om met die paraplu’s hoog in de straten op de foto te gaan of er een foto van te maken. Verder spotte ik in één van de hoofdstraatjes een Kroatische variant op Dille en Kamille.

straatje gekleurde paraplu's kroatië istrië

Hotspot with a view

Daar heb je meerdere van in Istrië. Op verschillende plekken heb je prachtig zicht op zee of op de glooiende omgeving. Eén van de leukste plekjes met zicht op zee bevindt zich op camping Lanterna in Tar (waar wij verbleven). Bij het restaurant Tuna Bay Grill heb je de keuze uit verse visgerechten en heb je tijdens het eten een prachtig zicht op de zee met in de verte het torentje van Novigrad. En dat alles in de stijl van een frisse, moderne strandtent. 

valamar laterna camping restaurant aan zee kroatië istriË camping lanterna uitzicht op zee novigrad camping lanterna kroatië istrië restaurant tuna restaurant camping lanternaOf wat

Weelderig Groznjan

Wow. Dit stadje moet je gezien hebben. In elke straat vind je de mooiste huizen met daarin ateliers en winkeltjes. Vrijwel aan elk huis groeit een weelderig blauwe regen of druivenrank. Genoeg plekjes om onder stil te staan en jezelf te laten vastleggen. Of wat dacht je van die prachtig gekleurde deuren in de stenen wanden?

Tegenover de ‘grote poort’ zit Mama Maria waar je terecht voor taart en sapjes. Ga voor de lunch naar oModomio. 

blauwe deuren groznjan kroatië istriË

oModoMio

vlooienmarkt tweedehandsmarkt antiekmarkt kroatië istrië groznjan

Antiekmarkt

dorpje groznjan pleintje restaurants istrië kroatië groznjansapjes juices mama maria groznjan kroatië istriëpastelkleuren stoelen mintgroen lila mama maria cafe groznjan kroatië istrië

Wallware

Hoera! In Motovun trof ik het allereerste winkeltje aan dat mijn hart een sprongetje deed maken: Wallware. Je vindt er de mooiste keramiek zoals wandbordjes en mokken, handgemaakte sieraden en knuffels en stationary. En ja, ook de gevel van dit winkeltje is fijn: roze! 

Vlak ernaast zit het restaurant met de mooiste kleur luiken en het fijnste terrasje: Konoba Mondo. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht. Ook hier vind je fijne pasta’s op het menu met onder meer zwarte truffel (dat is nogal een dingetje in deze regio ;-)). 

restaurant mondo motovun kroatië istrië

winkel wallware istrië kroatië keramieken bordjes pastelroze muur pastel houses huizen street straat motovun istrië istria croatia kroatië

Tijdens onze vakantie in Kroatië verbleven we op een camping van Canvas Holidays. Hoe glamping in Kroatië ons is bevallen lees je hier. Ook verzamelde ik de leukste uitjes met kinderen in Istrië, Kroatië. Ben je nog lang niet uitgekeken in dit prachtige land? Doe hier inspiratie op: 12x de leukste dingen om te doen in Split!