Tijdens onze twee weken op Ibiza heb ik flink de stories op instagram lopen spammen. Dagelijks nam ik jullie mee in wat we allemaal ondernemen op dit fijne eiland. En daarmee ontstaag voor onszelf ook een foto- en filmpjes dagboek. Twee vliegen in één klap dus. Ik kreeg veel vragen over de bewerking van die foto’s. Dat doe ik namelijk met behulp van een aantal Lightroom presets. Al eerder kon je lezen over vijf fotobewerkingsapps die je niet kunt missen. Vandaag deel ik mijn favoriete presets die ik aangeschaft heb via Etsy.

Lightroom presets gebruiken: hoe werkt dat

Voor die stories gebruik ik 90% van de gevallen foto’s die ik met mijn iPhone heb gemaakt. Die foto’s kunnen wel wat extra’s aan sfeer etc gebruiken, vond ik een tijdje terug. De filters in de stories vond ik op een gegeven moment onvoldoende daarvoor. Mijn favoriete filter in de instagram stories functie is overigens “Lagos”.

Daarom ging ik op zoek naar andere, snelle mogelijkheden. Alles handmatig bewerken voor een story, dat is niet handig. Een story wil je in het algemeen toch in het moment delen. Hanna van @mamaophakken tipte mij om presets voor de Lightroom app aan te schaffen. Die app had ik al op mijn telefoon staan.

Op Etsy kun je heel veel verschillende presets vinden. Zoek maar eens op ‘preset lightroom app’. Let goed op: er zijn soms bestanden die alleen voor de desktop versie zijn van lightroom. Andere aanbieders maken weer presets die je zowel voor de app als de desktop kunt gebruiken.

Heb je een preset gevonden met een sfeer die jij fijn vindt, dan kun je dat bestand na aankoop downloaden. Vaak krijg je een mail met de downloadinstructies of staat het al in de aankoopbevestiging hoe het werkt. Het is eigenlijk vrij simpel. Het komt op het volgende neer. Je klikt op het downloadbare bestand. Dat opent vervolgens. Er wordt gevraagd hoe je dat bestand wil open. Geef dan aan dat je het bestand in Lightroom app wil openen. Het bestand (de foto in DNG format) komt dan in je foto’s in de Lightroom app te staan.

Wil je een foto bewerken? Dan ga je eerst naar de foto met de preset die je wilt toepassen. Rechts bovenin klik je op de drie puntjes en vervolgens kies je voor ‘kopieer instellingen’. Daarna ga je naar de foto die je wilt bewerken, klik je weer op de drie puntjes en kies je voor ‘plak instellingen’. Makkelijk toch?

Mijn 3 meest gebruikte Lightroom presets

Een preset fixt niet alles. Probeer bij het maken van de foto (ook al is het ‘maar’ voor de instagram stories) ook altijd te letten op kleur, compositie en achtergrond. Verder moet je je ook beseffen dat een filter niet op elke foto mooi uitpakt. Ik heb meerdere presets aangeschaft en getest. Uiteindelijk zijn er drie presets voor lightroom die het beste passen op mijn iPhone foto’s:

Hawaii Presets

Deze presets gebruik ik voornamelijk als ik veel blauw en felle kleuren in de foto heb. De lucht krijgt een extra tropisch sfeertje door deze filters. Shoplink: Hawaii Presets Lightroom app

lightroom presets hawaii

Tropics Blogger Presets

Deze presets zijn perfect voor foto’s waarin je wat mee neutrale kleuren en aardtinten hebt. Instant een fijn sfeertje met deze lightroom presets! Shoplink: Hawaii Presets Lightroom app Deze preset is ook gebruikt bij de omslag foto boven aan het blog.

lightroom app presets gebruiken

Uit deze serie presets heb ik steeds deze filter gebruikt:

Lightroom app presets gebruiken

Everyday Bright Presets

Deze filter gebruik ik als ik een foto lichter of dromeriger wil maken. Het nadeel van bovenstaande presets is dat de huidskleur van de mensen in je foto’s snel te oranje kan uitpakken. Oempaloempa’s noem ik dat. Wanneer dat het geval is of ik wil niet een extreme bewerking van mijn foto’s dan kies ik een van de presets uit deze set. Er zitten maar liefst 15 presets in. Mijn favorieten daarvan zijn Light, Xtra bright, Warm & Contrast. Shoplink: Everyday Bright Lightroom app

lightroom presets everyday bright

 

Ik ben benieuwd: ga jij ook aan de slag met de presets? Of heb je andere te gekke presets voor de lightroom app? Laat het me vooral weten (en zien ;-)))!

Wil je meer weten over het opslaan van presets in lightroom en nog meer inspiratie voor mooie presets? Lees dan het blog van PSCheryl over eenvoudig foto’s bewerken met Lightroom Mobile.