Aan de bak moet ik. Met fit worden. En dat doe ik nu samen met Mama Gezond en Fit. Even voor jullie een stukje achtergrond: sporten is nooit mijn hobby geweest en dat zal het ook nooit worden. Toen ik als klein meisje vroeg of ik mocht paardrijden of kunstschaatsen en ik nul op request kreeg van mijn ouders (want deels ook dure sporten) en ik de suggestie mee kreeg “maar korfbal is toch ook leuk?”, wist ik al dat dat niets voor mij zou zijn. Ik heb op dit soort vlakken absoluut geen discipline en zag me zelf niet elke week verplicht naar trainingen voor teamsport gaan. Ik heb wel eens pogingen later gedaan om gestructureerd naar de sportschool te gaan maar ook die mislukten jammerlijk. De laatste jaren fiets ik wel meer naar mijn werk (ca. 40 min heen en weer terug), zo’n 2-4 per week. Mijn motto was daarmee geworden dat fietsen naar mijn werk wel voldoende sport is.

En toch bleef er iets knagen…

…. maar ook letterlijk in de weg zitten. Want laten we er maar eerlijk op wezen: in de afgelopen jaren ben ik er niet slanker op geworden. Veel kleding zit niet meer zoals ik het helemaal mooi of lekker vindt zitten. Voordat ik zwanger werd van Scott was ik bijna 15 kilo afgevallen. Ik gooide destijds rigoreus het roer om, compleet met maaltijdshakes enzo. Niet de meest verantwoorde aanpak maar die werkte wel omdat de knop toen echt omging dat het anders moest. Mede doordat ie werdafgetopt door de ziekte van Pfeiffer die veel energie vergde. Tijdens de zwangerschap van Scott kwam ik 15 kilo aan en die was ik na de bevalling vrijwel meteen kwijt. Maar tijdens mijn verlof verviel ik weer in oude gewoonten en zat ik ook nog eens heerlijk mee te snoepen met elke kraamvisite die langs kwam. Zo vlogen de kilo’s er weer aan. En deze erfenis nam ik mee in de zwangerschap van Skye. Tijdens de zwangerschap kwam ik maar zes kilo aan en die raakte ik ook zich wel snel kwijt. Maar dat achterstallige onderhoud van daarvoor zeul ik nog met mij mee. Fit worden na de bevalling is best wel een dingetje. Ik ken mijzelf ondertussen wel een beetje en zag mezelf voor dezelfde valkuilen staan. Na deze bevalling pak ik het dus anders aan: met begeleiding van Mama Gezond en Fit. Thuis en grotendeels in mijn eigen tempo.

Eerste stap bij fit worden na je bevalling: zorgvuldigheid en rustige opbouw

Je lijf heeft een flinke optater gehad na je bevalling. Rustig aan beginnen en voelen wat goed voelt, wat je lijf aankan, is daarom belangrijk. Van Willeke kreeg ik voor de eerste weken tips en oefeningen mee voor de bekkenbodemspieren. En ook bij de eerste reeks oefeningen zat er eerst een check ingebouwd om te kijken hoe je lijf er aan toe is en of er met bepaalde punten rekening gehouden moeten worden in het vervolgprogramma. Deze trapsgewijze aanpak vind ik tot nu toe erg fijn. Het zorgt voor een zorgvuldigheid richting je eigen lijf en vaak wil je na je bevalling al veel te snel dingen doen. Zo word je een beetje tegen die valkuil beschermd.

Hoe sta ik er nu voor met Mama Gezond en Fit?

Ondertussen ben ik aan mijn tweede serie oefeningen toe. Met Willeke had ik afgesproken dat ik drie keer per week de oefeningen zou doen. De afgelopen weken met het starten op het werk had ik daar best moeite mee. Maar zoals Willeke zegt: “Met één keer per week onderhoud je wat je hebt”. Dat gaf me wel een geruststelling, ik deed het die ene keer niet voor niets. Afgelopen week was ik er zelf pas aan toe om de frequentie omhoog te gooien en aan de slag te gaan met mijn voedingsdagboek. De tussentijdse coachingsgesprekken met Willeke helpen daar ook bij. Haar nuchterheid, relativeringsvermogen en praktische tips helpen me steeds een beetje verder. Omdat je de oefeningen zelf thuis doet, is feedback erg fijn. Voor je lijf ook erg belangrijk dat je de oefeningen technisch gezien ook goed uitoefent.

Deze week doe ik voor het eerst drie keer per week de oefeningen. En het begint naar meer te smaken. Het lijkt me leuk om jullie van mijn vorderingen op de hoogte te houden. Tips voor een leuke vorm hiervoor zijn welkom! Ik wil jullie in ieder geval op de hoogte houden van de kilo’s die ik kwijtraak! Tips voor makkelijke, gezonde recepten voor het gezinsleven hoor ik ook heel graag van jullie (PS: voor recepten en tips over oefeningen kun je  zelf ook terecht op het blog van Mama Gezond en Fit!)

 

Dit blog is tot standgekomen in samenwerking met Mama Gezond en Fit.

De foto’s die je in dit blog ziet zijn gemaakt door Happy Fotographer in Haarlem. Ze markeren hoe ik nu ben. Niet iets waar ik ontevreden mee ben, maar van ik zeker wel denk dat het gezonder kan. 

Mama gezond & fit Mama gezond & fit Mama gezond & fit Mama gezond & fit