Een blog vol inspiratie: Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke diy's en uitjes!

Een blog vol inspiratie: Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke diy's en uitjes!

Een menstruatiecup gebruiken: hoe zit dat?

Een menstruatiecup gebruiken: hoe zit dat?

Al een tijdje liep ik met de gedachte om van het maandverband af te stappen en over te gaan op een menstruatiecup. Maar ik stelde dat steeds uit want ja: hoe zit dat nou eigenlijk? Tot ik bij de winkel het Faire Oosten tegen de menstruatiecup van Fair Squared aanliep. Ik besloot die gok van ongeveer twee tientjes maar gewoon te wagen. De menstruatiecup heb ik ondertussen al een paar keer gebruikt. Ik twijfelde of ik hier over een blog moest schrijven want een beetje intiem is het natuurlijk wel.. Tot ik me bedacht dat er vast meer vrouwen met die gedachte blijven rondlopen en ik ze wellicht bij de overstap kan helpen. Dus voila, hier lees je mijn ervaringen!

Waarom een menstruatiecup gebruiken?

Eigenlijk om twee belangrijke redenen: het is duurzaam, hygiënisch en veilig:

Een menstruatiecup is duurzaam en beter voor het milieu:

 • je produceert geen afval meer. Ik schrok toen ik las dat een vrouw wel 10.000 tampons in haar leven gebruikt (en ik vermoed dat het een vergelijkbaar aantal is voor als je maandverband gebruikt). Allemaal producten die we eenmalig gebruiken en na gebruik op de hoop afval terecht komen die we al met elkaar produceren.
 • een menstruatiecup gaat lang mee. Je kan er afhankelijk van hoe goed je de cup verzorgt, het ding wel 2 tot 10 jaar gebruiken (het is dus ook nog eens een stuk voordeliger!).
 • de cups worden gemaakt van siliconen waar geen latex of giftige stoffen inzitten (waardoor de cup ook erg geschikt is voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Een tampon tast namelijk de PH waarden van de vagina aan). En als je kiest voor een menstruatiecup van merken als Fair Squared dan weet je zeker dat je een duurzame cup te pakken hebt. Deze worden namelijk (in tegenstelling tot de cups van siliconen of plastic) gemaakt van 100% FSC® gecertificeerde Fair Trade natuurlijk rubber/latex uit Sri Lanka.

Een menstruatiecup is hygiënisch en veilig:

 • De cup vangt het bloed up in plaats van de absorberen. Het oppervlakte van de cup is heel glad waardoor er geen bacteriën aan blijven plakken. Dat betekent dus geen irritaties etc!

Hoe werkt een menstruatiecup eigenlijk?

Je draagt de cup eigenlijk net als een tampon. Je brengt hem in door hem dubbel te vouwen en te ‘laten uitklappen’. Aan de cup zit een steeltje waar je hem er weer mee uittrekt. Je hoeft de menstruatiecup niet elk uur te legen hoor! No worries. Zo’n 2-5 keer per dag is voldoende. De hevigheid van je menstruatie heeft wel invloed natuurlijk. Je kunt de cup als je wilt tot 12 uur achter elkaar in laten zitten. Een uitgebreide gebruiksbeschrijving vind je op de website van menstruatiecup.nl!

Wat vind ik ervan?

Man, wat ben ik blij! Eindelijk van die verschrikkelijke plakaten in mijn broek af en niet meer bang dat je het touwtje uit je ‘doos’ trekt maar de tampon zelf niet ;-))

De eerste dagen waren natuurlijk wel even wennen. Je bent je er dan super bewust van en ik ging ‘em wel elk uur legen volgens mij. Want ik was toch een beetje nerveus: zou het niet (door)lekken? Dat is tot op heden niet gebeurd, ook niet op de hevige menstruatiedagen. Ik vond vond in eerste instantie vooral het steeltje niet prettig, die voelde ik al heel gauw met bewegen en zitten. Daar heb ik een stukje vanaf geknipt en was dat opgelost.

Het inbrengen van de cup is eenvoudig en je wordt er steeds handiger in. Doordat je steeds sneller en beter voelt voor je zelf wanneer dat ding goed zit. Het legen vind ik ook erg goed te doen. Zo’n vol stuk maandverband vind ik echt een stuk onaangenamer om uit je broek te halen. Ik zorg altijd dat ik voor het legen al wat toiletpapier klaar heb liggen zodag je de menstruatiecup daar even op kunt leggen totdag je hem omspoelt. Door het gladde oppervlakte is de cup heel snel schoon gespoeld. Je hoeft de cup niet per se elke keer om te spoelen maar dat vind ik zelf wel prettig. Alleen als er geen wasfonteintje ergens is bij de wc, dan veeg ik de cup alleen goed af.

Ik ben superblij met de menstruatiecup en tijdens elke menstruatie en verschoning die ik daar binnen doe denk ik echt: yes, weer onnodig afval voorkomen! Nu moet ik dat ook nog op andere vlakken in ons dagelijkse leven gaan bewerkstelligen.

Nu ben ik we heel benieuwd natuurlijk. Zou jij een menstruatiecup aandurven??

 

 8 thoughts on “Een menstruatiecup gebruiken: hoe zit dat?”

 • Ik gebruik het recent!! Super blij mee. Tijdens heftige dagen moet ik wel elk uur legen, maar dat moest ik met tampon ook. Twijfel nog een beetje over de maat want soms wel lekken, maar ook dat had ik met tampon. Hoe maak jij het schoon?

  • Oh wat goed zeg! Ik heb nog nooit last van lekken gehad dus wellicht dat het inderdaad aan de maat ligt? En hij moet ook goed vaccuum zitten zeg maar ;-)) ik haal hem zittend op de wc eruit en kiep hem dan meteen leeg. Ik heb altijd een wc papiertje klaar liggen om hem op te zetten totdat ik hem omspoel. Het is vooral handigheid er in krijgen. Had ik ook pas met een dag of drie/vier

 • Ik gebruik ‘m inmiddels al maanden, ídeaal! De eerste dagen even prutsen, en op de zwaarste dagen (maar dat zijn er hooguit 2 per cyclus) 1x per 1-2 uur legen, maar de andere dagen: ‘s ochtends en ‘s avonds en verder niks! Ik gebruik het in combinatie met de inlegkruisjes van Sanature: uit milieuoogpunt én zo ontzettend huidvriendelijk: geen last van irritaties meer! Zo wordt het bijna (ik zeg, bijna) leuk om ongesteld te zijn ?

  • Ja goed he! Ik ben ook superblij dat ik ben overgestapt. Ik ben me er door de cup soms bijna niet meer van bewust dat ik ongesteld ben. Het is zo veel relaxter en je merkt er amper wat van!

 • Ik heb ze nu drie keer gebruikt en vind het ideaal! Even wennen en oefenen met inbrengen, maar als ie eenmaal op z’n plek zit heb je er geen omkijken meer naar! Op vakantie er zelfs mee gezwommen. Ik ben om!

 • oeh, mij niet gezien! Ik ben heel erg blij met het biologisch afbreekbare maandverband / of tampons van YUNI.
  Ik ben altijd verschrikkelijk ongesteld en ja je kunt zo’n cup wel laten zitten maar dat vind ik dan weer een vies idee. Ook heb ik vernomen van 2 vriendinnen dat de maten of te smal of te groot waren dus dat dat een heel gepuzzel bleek.

  • Haha, je hoeft hem niet te laten zitten. Je kan het zo vaak verschonen als je wilt. Met de maat hier geen last gehad gelukkig. Het is ook heel persoonlijk maar ik moet er niet meer aan denken om terug te gaan naar die andere middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *