Al een tijdje liep ik met de gedachte om van het maandverband af te stappen en over te gaan op een menstruatiecup. Maar ik stelde dat steeds uit want ja: hoe zit dat nou eigenlijk? Tot ik bij de winkel het Faire Oosten tegen de natuurrubber menstruatiecup van Fair Squared aanliep. Ik besloot die gok van ongeveer twee tientjes maar gewoon te wagen. De menstruatiecup heb ik ondertussen al een paar keer gebruikt. Ik twijfelde of ik hier over een blog moest schrijven want een beetje intiem is het natuurlijk wel.. Tot ik me bedacht dat er vast meer vrouwen met die gedachte blijven rondlopen en ik ze wellicht bij de overstap kan helpen. Dus voila, hier lees je mijn ervaringen!

Waarom een menstruatie cup gebruiken?

Eigenlijk om twee belangrijke redenen: het is duurzaam, hygiënisch en veilig:

Een menstruatiecup is duurzaam en beter voor het milieu:

  • je produceert geen afval meer. Ik schrok toen ik las dat een vrouw wel 10.000 tampons in haar leven gebruikt (en ik vermoed dat het een vergelijkbaar aantal is voor als je maandverband gebruikt). Allemaal producten die we eenmalig gebruiken en na gebruik op de hoop afval terecht komen die we al met elkaar produceren.
  • een menstruatie cup gaat lang mee. Je kan er afhankelijk van hoe goed je de cup verzorgt, het ding wel 2 tot 10 jaar gebruiken (het is dus ook nog eens een stuk voordeliger!).
  • de cups worden gemaakt van siliconen waar geen latex of giftige stoffen inzitten (waardoor de cup ook erg geschikt is voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Een tampon tast namelijk de PH waarden van de vagina aan). En als je kiest voor een menstruatie cup van merken als Fair Squared dan weet je zeker dat je een duurzame cup te pakken hebt. Deze worden namelijk (in tegenstelling tot de cups van siliconen of plastic) gemaakt van 100% FSC® gecertificeerde Fair Trade natuurlijk rubber/latex uit Sri Lanka. Natuurrubber is ook voor een menstruatie cup juist aan te bevelen. Door de warmte van je lijf kunnen siliconen cups kleine deeltjes siliconen afgeven die in je lijf terecht komen. De Faired Square natuurrubber menstruatiecup is in 2 maten verkrijgbaar bij BOL.com.

Een menstruatiecup is hygiënisch en veilig:

  • De cup vangt het bloed up in plaats van de absorberen. Het oppervlakte van de cup is heel glad waardoor er geen bacteriën aan blijven plakken. Dat betekent dus geen irritaties etc!

Hoe werkt een menstruatie cup eigenlijk?

Je draagt de cup eigenlijk net als een tampon. Je brengt hem in door hem dubbel te vouwen en te ‘laten uitklappen’. Aan de cup zit een steeltje waar je hem er weer mee uittrekt. Je hoeft de menstruatiecup niet elk uur te legen hoor! No worries. Zo’n 2-5 keer per dag is voldoende. De hevigheid van je menstruatie heeft wel invloed natuurlijk. Je kunt de cup als je wilt tot 12 uur achter elkaar in laten zitten. Een uitgebreide gebruiksbeschrijving vind je op de website van menstruatiecup.nl!

Wat vind ik van het gebruiken van een menstruatiecup?

Man, wat ben ik blij! Eindelijk van die verschrikkelijke plakaten in mijn broek af en niet meer bang dat je het touwtje uit je ‘doos’ trekt maar de tampon zelf niet ;-))

De eerste dagen waren natuurlijk wel even wennen. Je bent je er dan super bewust van en ik ging ‘em wel elk uur legen volgens mij. Want ik was toch een beetje nerveus: zou het niet (door)lekken? Dat is tot op heden niet gebeurd, ook niet op de hevige menstruatiedagen. Ik vond vond in eerste instantie vooral het steeltje niet prettig, die voelde ik al heel gauw met bewegen en zitten. Daar heb ik een stukje vanaf geknipt en was dat opgelost.

Het inbrengen van de cup is eenvoudig en je wordt er steeds handiger in. Doordat je steeds sneller en beter voelt voor je zelf wanneer dat ding goed zit. Het legen vind ik ook erg goed te doen. Zo’n vol stuk maandverband vind ik echt een stuk onaangenamer om uit je broek te halen. Ik zorg altijd dat ik voor het legen al wat toiletpapier klaar heb liggen zodag je de menstruatiecup daar even op kunt leggen totdat je hem omspoelt. Door het gladde oppervlakte is de cup heel snel schoon gespoeld. Je hoeft de cup niet per se elke keer om te spoelen maar dat vind ik zelf wel prettig. Alleen als er geen wasfonteintje ergens is bij de wc, dan veeg ik de cup alleen goed af.

Ik ben superblij met de menstruatiecup en tijdens elke menstruatie en verschoning die ik daar binnen doe denk ik echt: yes, weer onnodig afval voorkomen! Nu moet ik dat ook nog op andere vlakken in ons dagelijkse leven gaan bewerkstelligen.

Wil je meer lezen over het gebruik van de menstruatiecup? Blogger Linda nam de menstruatiecup mee op reis.

Nu ben ik we heel benieuwd natuurlijk. Zou jij een menstruatiecup aandurven??