Voorlezen: het is iets wat kinderen heerlijk vinden. In deze bijzondere situatie brengen we meer tijd met elkaar thuis. Een mooie kans om meer voor te lezen uit de Mijn Peuterbijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap. De Babybijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap hebben we al een tijdje in huis. In dit blog vertel ik je meer over onze ervaringen met deze kinderbijbels.

Mijn Peuterbijbel

Voor hun geboorte kregen Scott en Skye allebei kinderbijbels. We hebben ze nog niet heel veel gebruikt. De verhalen zijn nog net even te lang. Of soms zelf nog even te heftig qua verhalen. Natuurlijk hoort die kant ook bij het geloof. Ik vind het op deze jonge leeftijd vooral fijn om ze te leren dat het om (naasten)liefde draait.

In Mijn Peuterbijbel bestaan de Bijbelverhalen uit zo’n drie alinea’s. De zinnen zijn kort. Daardoor kan Skye de Bijbelverhalen uit deze peuterbijbel al goed volgen. De illustraties erbij zijn zacht, kleurrijk en ondersteunen het verhaal.

Peuterbijbel

Het allerleukste aan Mijn Peuterbijbel vind ik dat het verhaal meteen vertaald naar de praktijk of dat er actieve vraag wordt gesteld. Een paar voorbeelden:

Bij het verhaal over de schepping wordt verteld dat het in het begin heel donker was op de aarde. Om een voorstelling te krijgen hoe donker dat was, wordt aan het kindje gevraagd zijn of haar handjes voor de ogen te doen.

Psalm 8 gaat over het zorgen voor de wereld. De wereld die zo mooi is gemaakt. En de mensen mogen voor alles zorgen! Op de pagina’s bij dit verhaal staan verschillende dieren afgebeeld. Aan de kindjes wordt gevraagd wat het lievelingsdier is en of het kindje voor alle dieren wil zorgen. “Doe maar net alsof je ze allemaal eten geeft. Haphaphap! En haal je ook wat drinken voor de dieren uit de rivier”?

In Mijn Peuterbijbel is ook aandacht voor de spreuken. Drie ervan worden vertaald naar de belevingswereld van kinderen. Wat doe je als een kindje boos wordt en je slaat? Wat doe je als je allebei dorst hebt maar er is maar één bekertje met drinken? En: als je iets belooft, dan moet je dat wel echt doen!

Een ander bekend en sprekend verhaal uit de Bijbel is dat van de broden en vissen. Bij dat verhaal kun je het aantal manden tellen.

Als ik voorlees uit deze kinderbijbel voorlees voor Skye, zit grote broer ook aandachtig mee te lezen. Ook hij vindt de vragen en opdrachten bij de verhalen erg leuk.

BABY Bijbel

Voorlezen voor de allerkleinsten is heel belangrijk. Met een kleintje van 4 maanden kun je al makkelijk gaan voorlezen. Natuurlijk begrijpt je kleintje dan nog niet alles maar het is een belangrijke basis voor de taalontwikkeling. Zo leert je baby nieuwe woorden en leren ze spelenderwijs belangrijke communicatieve principes. Samen een boekje lezen is natuurlijk ook heerlijk knus! Zo’n lekker klein en warm lijfje tegen je aan!

Babietjes horen ons graag praten en houden van klanken en muziek. Deuntjes, liedjes, rijmpjes: ze vinden het heerlijk! Wanneer je baby zo’n 9 maanden oud is, wordt het steeds meer een gezamenlijke activiteit. Je kindje wil plaatjes aanwijzen, het boek vasthouden, samen benoemen wat er allemaal te zien is. Kleintjes houden van verhaaltjes op rijm, ook al kunnen ze dat zelf nog lang niet.

christelijk kraamkado babybijbel babybijbel

De Babybijbel sluit perfect op die ontwikkeling aan. De zwart-witte prints prikkelen het zicht van de baby. Als ze zo klein zijn, zien namelijk het liefst contrast. Hoe scherper het contrast, hoe beter je kindje het kan zien. Op elke bladzijde van de babybijbel is genoeg te zien. Dus genoeg aan te wijzen en te benoemen.

De verhaaltjes zijn kort en krachtig. Op rijm ook. Bij elk verhaal zit een liedje die de essentie van het verhaal bevat. Je kunt dat liedje zingen op de melodie van bekende Nederlandse kinderliedjes. Superleuk om ook nog te doen met Scott en Skye, al zijn ze geen baby meer!

Wat ik zelf ook erg fijn vond aan deze babybijbel. Hij is “Skye-proof”. Skye is een kind dat dingen graag scheurt, dubbel vouwt of stuk pulkt. Met de dikke, kartonnen bladzijden van deze kinderbijbel hoefde ik me daar geen zorgen om te maken!

kinderbijbel lezen

Win een Mijn Peuterbijbel en BABY bijbel!

Heb je nog geen kinderbijbel in huis? En zou je graag je baby of kindje willen voorlezen uit één van deze leuke kinderbijbels van het Nederlands Bijbelgenootschap? Doe dan mee met de winactie op mijn instagram account en maak kans op een Babybijbel of Mijn Peuterbijbel! Good luck!