We zijn ondertussen alweer een paar maanden verder sinds onze Novilon vloer werd gelegd. De vloer zie je regelmatig in mijn feed of storeis op instagram voorbij komen. Regelmatig krijg ik vragen over hoe we de vloer nu in de praktijk vinden. Dus bij deze het antwoord op al jullie vragen!Β 

Wat is het eigenlijk?

Het is een verend vinyl of vinylvloerbedekking. Gekscherend zeg ik altijd ‘het is gewoon zeil’. Novilon is verkrijgbaar op de rol (kamerbreed) of in (pvc) stroken en tegels). Omdat wij over de hele vloer hetzelfde wilde en echt totaal iets anders dan laminaat of een houten vloer qua patroon en uitstraling, kozen wij dus voor de kamerbrede variant. De breedste maat daarvan is 4 meter. Die was perfect voor onze afmetingen van de benedenverdieping. Een enorme rol werd uitgerold vanaf de ene kan van de kamer naar de andere. En met twee twee kleinere rollen werd de ruimte achter de bank en in de keuken gelegd. Zo zouden de naden het meest gunstig en minst in het zicht uitkomen.

Zie je de naden erg?

Nee, eigenlijk amper. De stoffeerder heeft de meest gunstige plekken gekozen om de naad te maken. De verschillende lappen ‘zeil’ worden heel strak tegen elkaar aan gelijmd. Nu we een paar maanden verder zijn en de noviolon vloer iets is gaan krimpen door gebruik van de vloerverwarming, zijn de lappen ietsje van elkaar af gegaan. Maar dan nog blijft de naad echt miniscuul. Hij valt bij ons ook amper op omdat we voor een donkerdere kleur kozen waar ook nog eens een patroon in gestanst is. Het patroon loopt keurig over van de ene lap naar de andere lap.

Onze benedenverdieping is vrij groot. Dus mocht je huis net andere afmetingen hebben, dan kan het zomaar zijn dat je helemaal geen naden hebt of dat ze makkelijk verstopt kunnen worden onder deuren.

Is het lekker zacht?

Ja zeker! Wat voelt deze vloer fijn aan je voeten zeg! We zijn echt ‘op blote voeten-lopers’ thuis en dat is zoveel fijner met deze vloer. Het voelt zacht en veerkrachtig aan je voeten aan. Ook geleidt de novilon vloer de warmte van de vloerverwarming super goed.

Beschadigt de vloer dan niet snel?

Nope! Ik vond het ook heel erg spannend hoor, een novilon vloer met kids en hond. Maar we hebben toch de gok gewaagd. Gelukkig is de novilon vloer voorzien van een speciale laag die beschermt tegen krassen en slijtage (de zogenaamde Diamond Seal). Die laag zorgt ook voor een matte en natuurlijke uitstraling. Om toch te zeker te zijn dat meubels de vloer niet beschadigen hebben we alle zware, grote meubels voorzien van goede viltjes. Onder de eetkamer stoelen hebben we de ‘hoogpolige’ doppen van Scratch No More bevestigd. Dat is dus geen vilt waar zand etc in blijft zitten en dat op den duur door herhaaldelijk heen en weer bewegen slijtage veroorzaakt. Omdat deze stoelen veel worden gebruikt en verschoven, is hier de kans op slijtage plekken het grootste. Met deze doppen voorkomen we dat makkelijk. Lees hier meer over het voorkomen van krassen door stoelen op je vloer!

Wat wel even wennen is dat zwaardere spullen deuken achter laten in de vloer. In het begin vond ik dat doodeng en deed ik uber-voorzichtig. Daar ben ik nu doorheen omdat ik de veerkrachtigheid van de vloer heb gezien. Hoe die ook de deuk, hij komt vanzelf weer omhoog. Erg fijn is ook dat de vloer geluiddempend is. Dat verschil merken we echt enorm in onze hoge woonkamer.

Ik moet eerlijk zeggen dat we wel al twee kleine beschadigingen hebben omdat we iets zwaars of scherps hebben laten vallen of stoten. Dat worden dan hele dunne sneetjes die je amper ziet. In een andere vloer zou je dan een pitje hebben zitten. Maar het blijft natuurlijk zachter materiaal dus je moet gewoon altijd blijven opletten bij het verschuiven van meubels dat je niet blijft haken.

We zijn nog steeds erg happy met de novilon vloer! Geen seconde spijt van gehad! Ook niet van de kleur trouwens (die op de foto’s altijd grijziger overkomt dan die in werkelijkheid is. Hij is echt groen hoor!)

novilon vloer