Misschien denk je dat een spijkermat of acupressuurmat alleen iets is voor zweverige types of echte yogi’s. Dat dacht ik eerst ook. Tot ik de kans kreeg om een acupressuurmat van Pranamat Eco uit te proberen. Het viel me op hoe makkelijk het voor me was om de mat en het kussen in mijn dagelijks leven te integreren. In dit blog vertel ik je alles erover. Over hoe ik de acupressuurmat gebruik en tegen welke klachten het bij mij helpt.

Hoe werkt de acupressuurmat van Pranamat Eco?

Ik heb de Pranamat Eco set in huis. Deze set bestaat uit een massagemat en massagekussen. De acupressuurmat is vrij groot (45 x 73 cm) waardoor de mat je hele rug bedekt. Op de spijkermat en het spijkerkussen zijn lotusbloemen met ‘scherpe’ punten van hypoallergeen en ecologisch plastic. Het matje is gemaakt van kokosvezels. Eromheen zit een katoenen hoes en de linnen bekleding met de lotusbloemen.

Door het liggen op de puntige lotusbloemen wordt de productie van endorfines gestimuleerd. Doordat zij zich aan bepaalde delen in de hersenen binden, zijn endorfines krachtige, natuurlijke pijnstillers. Daarnaast stimuleren endorfines ook de slaap en geluksgevoelens.

Je kunt de massagemat voor veel delen van je lijf gebruiken: rug, schouders, nek of een ander lichaamsdeel. Het is alleen niet te gebruiken voor je gezicht. Je gebruikt de Pranamat Eco door er op te gaan zitten of liggen. Of door vanuit een zittende positie druk uit te oefenen op de voeten.

Verlichting van spanning in nek met de massagemat

Als kind klaagde ik veel over hoofdpijn. Een echte reden kon er lang niet gevonden worden. Uiteindelijk kreeg ik in de brugklas een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek ik een korte nekspier te hebben waardoor ik de neiging heb mijn hoofd verkeerd te houden. Waardoor de spier verder verkrampt. Die verkramping straalt uit over mijn hoofd. En veroorzaakt zo hoofdpijn.

Met mensendieck heb ik beter leren letten op mijn houding waardoor ik erge hoofdpijn heb leren voorkomen. Toch heb ik heel regelmatig dagen dat het daarbij in schiet of letten op mijn houding niet afdoende is. Die dagen eindigen steevast met een stijve nek en hoofdpijn. Het stretchen van de spier werkt dan niet meer om de klachten te verminderen. Je snapt het: ik was erg benieuwd wat de Pranamat Eco voor mijn nek- en hoofdpijnklachten zou gaan doen.

De Pranamat Eco set gebruik ik op twee verschillende manieren om deze klachten tegen te gaan. Het verschilt per dag wanneer de stijfheid en hoofdpijn optreedt. Wanneer dit aan het einde van de werkdag is, gebruik ik de massagemat op de bank. De mat leg ik tegen de rugleuning van de bank aan. Het spijkerkussentje leg ik op de rugleuning. Tijdens het tv kijken lig ik zo al gauw 20-30 minuten. Gewoon op het vloerkleed in de woonkamer vind ik ook prettig.

Heb ik in de avond andere dingen te doen of komen de klachten later opzetten, dan doe ik eigenlijk hetzelfde. Maar dan op bed. Omdat het matras een zachtere ondergrond is dan de stevige bank of het vloerkleed, gebruik ik de Pranamat Eco daar eigenlijk altijd plat liggend.

Wanneer ik net op de spijkermat ligt, voelt het even ongemakkelijk. Pijnlijk is het eigenlijk niet. Na een minuut of drie verdwijnt dat ongemak. De druk gaat dan over in een warm en tintelend gevoel in mijn nek en rug. Het voordeel van het gebruiken van een acupressuurmat is ook dat je ‘mentaal’ tot rust komt. Ik heb gemerkt dat ‘multitasken’ tijdens het liggen op de mat niet prettig is. Door bijvoorbeeld op je telefoon bezig te zijn, heb je je armen in een andere houding waardoor je de druk onregelmatig maakt op je lijf. Een perfecte manier dus om voor bedtijd je screentime te verminderen. Na gebruik van de mat is de stijfheid verdwenen en de hoofdpijn weg of verminderd.

Ook goed om te weten: tijdens mijn menstruatie wil die pijn nogal eens flink uitstralen naar mijn onderrug. Ik vind het dan erg fijn om met het kussen onder mijn onderrug te liggen zodat de pijn en druk daar wordt verlicht. In de handleiding die je bij de Pranamat Eco krijgt vind je meer mogelijke posities voor de massages. Je vindt ook tips voor het gebruik van de Pranamat op hun website.

Geen dof gevoel meer in mijn linkervoet

Zo’n negen jaar geleden heb ik mijn voet gebroken tijdens een klein auto-ongeluk. Omdat ik het aanzag komen, heb ik mij schrap gezet met mijn linkerbeen naar voren. Door de impact van de klap is mijn linkervoet dubbel geklapt. Daardoor zijn mijn middenvoetsbeentjes gebroken.Β Sinds het gips eraf is heb ik elke dag last ervan gehad. Ik ben mij continue bewust van die linkervoet- en enkel. Het voelt alsof er de hele tijd een band om mijn enkel knijpt.

Maar het meeste last heb ik van mijn voorvoet. Als ik uit bed stap is die zo gevoelig dat ik daar eerst kreupel oploop. Verder heb ik de hele dag daar een dof, slapend gevoel in. Dat wordt veroorzaakt door de zenuw in mijn voet die minder ruimte heeft. De botjes zijn dikker geworden door de voetbroek. Met steunzolen heb ik dat probleem redelijk kunnen oplossen de afgelopen jaren. Tot ongeveer een jaar geleden.

De Pranamat Eco heb ik de afgelopen weken ook voor die gekke voet gebruikt. Wat ben ik blij met de spijkermat zeg! Het heeft mijn klachten echt aanzienlijk verminderd. Ik gebruik de mat elke dag 1 Γ  2 keer ongeveer 15-20 minuten. Ik leg hem onder mijn bureau op mijn thuiswerkplek of ’s avonds bij de bank. Mijn blote voeten plaats ik op de mat en ik oefen af en toe wat druk toe door ze te bewegen. Erop staan doe ik soms ook, maar dat houd ik maar kort vol. Na de massage voelt het alsof ik op wolkjes loop. De onderkant van mijn voeten voelen veel beter aan.

Deze dagelijkse massage heeft ervoor gezorgd dat het doffe gevoel in mijn voorvoet zeker met zo’n 90% is verminderd. Ik hoef ’s avonds niet meer met mijn been omhoog om de voet rust te geven. Ik kan nu ook normaal lopen na het opstaan ’s ochtends. Door de massage is de doorbloeding van mijn voeten veel beter geworden. Man, ik ben zo blij!

Nog meer mogelijkheden met de acupressuurmat Pranamat Eco

Next on my to do list om uit te proberen met de Pranamat Eco is het verstevigen van de huid. De kilo’s die er afgelopen zomer afvlogen na mijn avontuur in het Franse ziekenhuis, heb ik er sinds de laatste lockdown weer vrolijk aangegeten. Oops… ik zie dat ook meteen in de stevigheid van de huid van mijn benen. Er zijn weer meer pitjes te zien. In combinatie met gezond eten en meer beweging wil ik met de spijkermat aan de slag om de huid van mijn buik en benen te verstevigen. Ik laat jullie weten wat mijn bevindingen zijn!

Ook blogger Mirjam van Een Goed Verhaal gebruikt een spijkermat. Op haar blog beschrijft ze haar ervaring met en nog meer voordelen van het gebruiken van een acupressuurmat!

pranamat eco ervaring acupressuurmat massagemat spijkermat

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Pranamat Eco.