Vandaag was qua weer niet de meest fijne dag. Maar de prachtige designs en vrolijke kleuren die Mirjam van Een Goed Verhaal en ik aan het einde van de dag bij de collectiepresentatie van Return to Sender zagen, maakten een een hele hoop goed! Lees en kijk mee!

Return to Sender: een nieuwe koers

Dit non-profit merk van Katja Schuurman kent vrijwel iedereen wel. Het heeft een aantal jaar in de winkels van HEMA gelegen. Met deze nieuwe collectie is een andere aanpak gekozen dan voorheen. Een team van zes designers is uitgedaagd om bijzondere ontwerpen te maken. Een van die ontwerpers kreeg bijvoorbeeld de opdracht om een symbolisch ontwerp te maken en blies de Zuid Amerikaanse ‘worry dolls’ een nieuw leven in. Voor alle designers gold dat zij ontwerpen moesten maken die relatief eenvoudig zijn te maken voor de vrouwen in de verschillende landen waar Return to Sender samenwerkingen heeft lopen: Kenia, Nepal, Vietnam, noem maar op. Dat is ze gelukt en de ontwerpen zijn werkelijk waar oogstrelend!
return to sender katja schuurman hanna verboom

return to sender katja schuurman hanna verboom

Focus op vrouwen en meisjes

Return to Sender werkt in het bijzonder met projecten die draaien om vrouwen en meisjes een zet in de goede richting te geven. Want zij zijn de drijfveren voor verandering. Even heel kort door de bocht: zij gaan met hun verdiende geld anders om dan mannen. Zij denken na over de behoeften van het gezin, wat ze de volgende dag aan eten en dergelijke nodig hebben. Mannen zouden het verdiende geld alleen maar meenemen naar de kroeg, waardoor levensomstandigheden alsnog niet kunnen veranderen. Door deze projecten genereren de vrouwen en meisjes een eigen inkomen en krijgen ze meer zeggenschap in hun eigen leven. Hoe mooi is dat! In deze mooie opgave werkt Return to Sender nauw samen met Plan Nederland: een deel van de winst wordt geinvesteerd in beroepsopleidingen voor meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden.
return to sender
return to sender
return to sender

Kleurrijk

Zoals je mag verwachten van producten die verspreid over de hele wereld worden gemaakt is dat ze onderscheidend zijn. Lokale technieken en werkwijzen worden gebruikt voor het maken van de Return to Sender collectie. Zoals de slingers van lokta papier uit Nepal. Geheel met de hand gemaakt. Het papier dat ze gebruiken komt van de lokta-plant uit de Himalaya en wordt met de hand geschept. Het hele productieproces is zo omvangrijk dat er minstens 200 handen aan te pas komen, waaronder die van designer Floris Hovers. Als je een papieren product koopt bij Return to Sender weet je zeker dat je een product heb dat met liefde is gemaakt!
return to sender
return to sender katja schuurman
return to sender
return to sender katja schuurman
return to sender
return to sender
return to sender