Wil je deze zomer een dagje erop uit naar een stad met de mooie straatjes, een prachtige poort, heerlijke chill plekken en de tofste hotspots? Aarzel dan niet langer en vermaak jezelf net als ons een dag in Amersfoort! Onze route heb ik voor je bijgehouden en als je onze voetstappen volgt, dan kom je vanzelf op de leukste plekjes van deze fijne stad! Have fun!Β 

Start van de shoppingroute Amersfoort: tosti’s, Muurhuizen en een conceptstore!

Onze route startten wij vanuit parkeergarage Koestraat (ingang Grote Haag). Sla vanaf die hoofdingang rechtsaf de Grote Haag op. Aan de rechterkant kom je al gauw langs de hoek waar Matser Design is gevestigd: een woonwinkel waar je design klassiekers kunt vinden zoals de Vitra Eames Elephant. Sla daar rechts de hoek om en loop de Arnhemsestraat helemaal uit. Aan het einde tref je aan de rechterhand Son of a Croque waar we alledrie overheerlijke tosti’s aten. Hans ging voor een variant met ei en kip sate. Ofwel: tosti no. 47. Ik ging voor tosti no. 03: met ananas en koos daarbij voor gruyere kaas. Heerlijk die combinatie zoet met zout! Scott kreeg de kindertosti en was helemaal over the moon dat daar een lolly bij zat! Het interieur is om door een ringetje te halen: de goede kleur donkergroen op de muur, een donker plafond met lampen a laΒ Jimmy Woo en een toffe bar waar je bestelt door het door jou gekozen tosti nummer te geven. Een perfecte plek voor een (laat) ontbijt of juist een vroege lunch en je buik te vullen voor je dagje Amersfoort!

huisgemaakte tosti's dagje uit kids amersfoort lunchen shopping route

Alles is te gek bij Son of a Croque!

son of a croque amersfoort lunchen tosti

Steek vanaf Son of a Croque de Varkensmarkt over en sla vervolgens rechtsaf op de Zuidsingel. Loop die af tot de Weeshuisgang en ga via die brug naar Muurhuizen. Sla linksaf op de Muurhuizen. Je passeert dan de synagoge en slenter verder door deze prachtige, sfeervolle straat. We kwamen een bramenstruik tegen en Scott pikte daar natuurlijk een paar van!

muurhuizen amersfoort wandeling stadswandeling dagje uit shoppingroute

Muurhuizen: wat een prachtige straat!

Aan het eind van Muurhuizen loop je vanzelf langs Blur your life: Amersfoort’s concept store waar je met een gerust hart kunt shoppen. Je vindt er duurzame cadeau’s, food en drinks. Het is een walhalla voor “mensen die liefde hebben voor producten die ‘goed’ doen. Van pindakaas tot mooie kleding, heerlijke wafels, koffie en unieke cadeau’s”. En: je krijgt er geen plastic rietjes! Blur your life gebruikt namelijk hele toffe, metalen rietjes. Die ze ook verkopen in de winkel. Ik kon niet vertrekken zonder een paar van die rietjes in koperkleur aan te schaffen. Ook ging er een Liesje vaas van Hella Duijs en een mintgroene kandelaar mee naar huis. Je kunt er trouwens ook perfect shoppen voor kraamkadootjes! Wij dronken er ook nog wat huisgemaakte limonade en vervolgden onze route.

Conceptstore Amersfoort Blur your life duurzaam kadootjes shoppen shoppingroute winkelen dagje uit

Hier word je hebberig for sure: conceptstore Blur your life

Door naar Onze Lieve Vrouwe en de Krommestraat

Laat Blur via de Scherbierstraat achter je, steek de Lange Straat over en vervolg je route op Lieve Vrouwestraat. Zo kom je vanzelf langs het Lieve Vrouwekerkhof met Amersfoorts ‘landmark’: de Lieve Vrouwe Toren! Verlaat het plein via de Zwanehalssteeg en sla linksaf de Lange Gracht op. Je loopt nu paralel aan de Krommestraat aan de andere kant van het grachtje. Geniet ook hier weer van de mooie geveltjes en loop door tot het eerste bruggetje. Rechts van het bruggetje dat tot de Marktgang leidt, zit het te gekke terras van restaurant Madonna. Links van het bruggetje kom je langs de altijd fijne winkel van Dille & Kamille.

We sloegen rechts de Krommestraat in. Onze eerste stop in deze gezellige winkelstraat was het Speelboek. Waar je – zoals de naam al doet vermoeden – terecht kunt voor een uitgebreide collectie kinderboeken (tip: we spotten er onder meer het grote Gruffalo Doe Boek!) en het leukste speelgoed. Vervolgens dook ik naar binnen bij kledingzaak Roots. Hier kun je terecht voor eigentijdse dames- en herenkleding. Maar ze hebben bijvoorbeeld ook de perfecte jeans voor je mini. En super handig: er is een compleet ingericht speelhoekje onder de trap. Ook grote kids kunnen zich daar prima vermaken met de game console die er staat! En vergeet niet het pand in je op te nemen waar deze hippe kledingwinkel in is gevestigd: prachtig!

De volgende stop was bij Corazon Bakery: producten met eerlijke en natuurlijke ingrediΓ«nten. We kochten er American Chocolate cookies in de spelt variant. (In dezelfde straat zit trouwens ook Coffee Corazon waar we alleen langs zijn gelopen. Als je met kids op stap bent, is het ook een perfecte stop. Er is een prima speelhoek met een trein die langs de muur rijdt: succes gegarandeerd!).Β 

roots krommestraat amersfoort winkelen dagje uit shoppen shoppingroute

Shoppen voor jezelf en je mini bij Roots in de Krommestraat

krommestraat roots amersfoort corazon bakery speelboek sloop restaurant

Krommestraat: wat een fijne winkelstraat!

We vervolgden onze route over de Krommestraat richting Havik. Bij restaurant Sloop scholen we onder de grote parasol op het terras aan de achterzijde (met uitzicht op de Lieve Vrouwe Toren!) voor de regenbui. Onder het genot van een fijn gebakje. Ik nam er een Amersfoortse kei. Superlekker! Ga jij die ook testen? Wij vonden dit stoere restaurant waar je terecht kun voor ‘wine & dine’ een fijne plek!

restaurant sloop amersfoort

Op Havik sloegen we een klein stukje rechtsaf en namen een kijkje bij Stoer & Sober Wonen. Hier kun je terecht voor stoere woonaccessoires, meubels en andere lifestyle artikelen in rustige kleuren met her en der een kleurig accent. Deze winkel heeft een fijne selectie van Zusss in de collectie by the way! Via Havik, Nieuwe Weg en Grote Spui liepen we door naar nog zo’n landmark van Amersfoort: de Koppelpoort.

stoer en sober wonen woonwinkel woonaccessoires amersfoort grachtje dagje uit winkelen

Via Stoer & Sober door richting Koppelpoort en De Nieuwe Stad

Koppelpoort en verder: De Nieuwe Stad

De eeuwenoude Koppelpoort maakte onderdeel uit van de tweede stadsmuur van Amersfoort en is volle glorie bewaard gebleven. Het is een indrukwekkend aangezicht als je de poort tegemoet loopt over het Grote Spui met het uber moderne Eemhuis op de achtergrond (‘De Nieuwe Stad’). Steek de koppelpoort over en vervolg je route langs het water op de Kleine Koppel. Aan de linkerkant passeer je het Eemplein met het Eemhuis waarin onder ander Kunsthal Kade is gevestigd. Omdat we Scott niet los wilden laten in een museum liepen we verder totdat we bij Zandfoort aan de Eem uitkwamen. Hier waan je je echt even bij een strandtent. Scott kon er heerlijk spelen in de speeltuin en met het buitenspeelgoed. We genoten van wat koude frisdrank en bitterballen.
(Omdat het al tegen het einde van de middag liep zijn we hier niet verder gelopen maar hotspots die je in dit gedeelte van Amersfoort nou zou kunnen bezoeken, zijn: Het Lokaal, Kroast Amersfoort en aan de andere kant van de Eem: mezzes restaurant Dara).

eemhuis koppelpoort amersfoort dagje uit winkelen shoppingroute

Oud vs. nieuw: de Koppelpoort en het Eemhuis

zandfoort aan de eem amersfoort speeltuin buiten spelen kidsproof dagje uit

Bij Zandfoort aan de Eem

zandfoort aan de eem speeltuin ruimteschip restaurant kidsproof strandtent

Out of space! Heerlijk spelen bij Zandfoort aan de Eem!

Terug naar de oude stad

Vanaf Zandfoort aan de Eem liepen we dezelfde route terug naar de Krommestraat en staken ter hoogte van Dille & Kamille via Achter het Oude Stadhuis door naar Hof waar de wekelijkse markt is (maar je kunt natuurlijk ook voor een andere route door de straatjes vanaf Havik kiezen). Volgens mij ben ik nog nooit op zo’n luidruchtige markt geweest: hij is klein en gezellig en de marktkooplui roepen er om het hardst! Midden op de markt kun je met je gebakken visje of patatje neerstrijken bij Miek’s Koffie Enzo.

Hof amersfoort weekmarkt markt dagje uit shoppen shoppingroute

De vrolijke, wekelijkse markt op het Hof

Via Zevenhuizen en Haversteeg verlieten we weer de markt en kwamen op het allerlaatste stukje van de Krommestraat uit. Daar draaiden we rechts de hoofdwinkelstraat Langestraat. Ik dook daar dameskledingzaak Kloos in. Een fijne winkel waar no nosense merken als Selected Femme worden verkocht. Van dat merk kocht ik in deze fijne winkel een hele toffe sweaterdress! Ik wilde ook langs Reuring dus we gingen weer de andere kant de Langestraat op. Mijn hart maakte van deze winkel ook weer echt een sprongetje: je vindt er een heerlijke selectie (Scandinavische) merken. Hier shopten we een trui van Foret Studio en sneakers van Cortica voor Hans.

shoppen winkelen amersfoort hip kloos reuring liberty lifestyle shoppingroute

Scott had de ijswinkel gespot. Na ons welverdiende ijsje verlieten we de Langestraat en vervolgden we onze route via Valkestraat en Achter de HH Geest. We sloegen links de Korte gracht op en stopten bij Liberty a state of mind. Hiervoor kun je terecht voor merken als Denham maar ook voor toffe woonaccessoires. Wij kochten er tof kussen in de trendy bruinachtige okergele kleur van Limelight Textile. Loop de Korte Gracht verder af en je komt vanzelf langs het Mondriaanhuis: in het geboortehuis van deze beroemde kunstenaar is nu een museum gevestigd. Vervolg de route door vanaf deze gracht weer rechts Muurhuizen op te slaan, vervolgens weer linksaf de Weeshuisgang in, rechts de Zuidsingel op en dan linksaf de Kleine Haag. Daar zit het prachtige Buuf in de Serre gevestigd: hier smul je van ambachtelijke taarten gemaakt van lokale producten. Zoet en hartig. Het interieur bij Buuf is erg instramgram proof πŸ˜‰

Eind in zicht: recht tegenover de ingang van Buuf loop je weer de Grote Haag in en ben je weer bij je beginpunt (parkeergarage Koestraat)!

korte gracht amersfoort mondriaanhuis buuf in de serre dagje uit winkelen

Het einde van de shoppingroute: de Korte gracht met het Mondriaanhuis en Buuf in de Serre

taart eten winkelen shopping routen amersfoort buuf in de serre

Verliefd op deze plek: Buuf in de Serre!

Bezoek Amersfoort

En dan nu: Hup, allemaal Amersfoort ontdekken! Deze stad heeft zeker ons hart veroverd en we gaan zeker nog eens terug voor de hotspots waar we nu nog niet zijn geweest. Laat je weten wat jouw favoriete hotspots zijn die ik in deze route heb gemist?

Tip: ga je deze route ook afleggen en wil je het jezelf makkelijk maken? Sla dan deze locaties vooraf in Google maps zodat je ze allemaal op de kaart ziet!

 

Dit blog is tot standgekomen in samenwerking met VVV Amersfoort (Tijd voor Amersfoort).