Wat hebben we een geluk met zo’n heerlijk lange, warme nazomer. Heb je nog wat gaatjes in je agenda de komende tijd voor een minibreak? Ga dan eens de omgeving van Dordrecht verkennen en verblijf bij het Stayokay Dordrecht. Wie weet heb je dan net zo’n geluk als wij hadden met het weer. Maar in de herfst en winter is hier ook genoeg moois te zien en te beleven. Eropuit met kids naar Dordrecht en de Biesbosch is heel goed te doen met het programma wat wij deden! 

Dagtrip Dordrecht en omgeving met kids

Stop #1: Kinderdijk

kinderdijk molens holland

Rond een uurtje of half tien lieten wij Amsterdam achter ons. Onze bestemming was Kinderdijk. De start van onze mini break was deze uber Hollandse plek met vooral veen Aziatische toeristen. We waren er rond kwart voor elf. Nog nét voordat de echte drukte losbarstte en daardoor konden we nog een plekje vinden op het parkeerterrein bij de dijk (anders moet je verderop aan de dijk parkeren). De meeste toeristen blijven hangen bij de eerste molens. Even verderop heb je alle rust en ruimte om van het Hollandse landschap en de molens te genieten.

Stop #2: Lunchen in Dordrecht

Vanaf Kinderdijk reden we richting Dordrecht. In de gezellige Voorstraat in hartje centrum van Dordrecht vind je dé plek voor een heuse instagramwaardige lunch: Smooth. De inrichting is om door een ringetje te halen. Eyecatcher is de neonlamp achter de bar. De taartjes en brownies zijn er heerlijk en de kleurrijke bowls zien er prachtig uit. Ik had de Love Bowl, en jongens: wat was die heerlijk! Scott pikte natuurlijk wat hapjes mee. En voor ik het wist waren mijn aardbeien en frambozen uit mijn bowl verdwenen! 

smooth dordrecht love bowl

Deze keer deden we geen uitgebreide shoppingroute zoals van de zomer in Amersfoort. Maar ik heb wel een shortlist met hotspots in Dordrecht voor je (you’re welcome ;-)):

Het Magazijn
Kindzoblij
Bluebirds in the backyard
Twostories
Rockinitems
Stoersnoer
Nobels Brood
Coffeelicious
Finn’s
Smooth
Khotinsky
Villa Augustus
Dok Bar & Bites
Zusjes lunchroom
Huis van Gijn

Stop #3: Rondvaart door de Biesbosch

De Biesbosch is een prachtig natuurgebied dat je het beste per fluisterboot kunt verkennen. Vanaf Dordrecht zetten we koers naar het Biesboschmuseum dat op een eiland in de Biesbosch ligt. Je moet met de auto op een grote pont om er te komen. Een avontuur voor kids dus! 

Bij het Biesboschmuseum kun je vooraf online heel makkelijk een rondvaart reserveren. Wij kozen voor de rondvaart van ruim een uur in een fluisterboot. Met zo’n boot kun je nog net door de wat kleinere slootjes om van al het natuurschoon te genieten. 

biesbosch rondvaart kinderen

Inchecken bij Stayokay Dordrecht

Na ons tochtje door de Biesbosch reden we (via het pontje) weer terug naar Dordrecht om in te checken bij het Stayokay Dordrecht. Als je denkt dat dit maar gewoon een hostel is, dan heb je het mis! Dit hostel laat het hart van elke interieurliefhebber sneller kloppen. Maar nog bijzonderder zijn de Wikkelhuisjes die op het bijbehorende campingterrein staan. 

stayokay dordrecht duurzaam wikkelhuis
Wat een heerlijke plek om te vertoeven: een Wikkelhuis bij Stayokay Dordrecht

In een Wikkelhuis mochten wij op uitnodiging van Stayokay Dordrect verblijven. Het Wikkelhuis is op duurzame wijze gemaakt van duurzame materialen en praktisch ingericht. Het gekromde exterieur is al een eyecatcher op zich. Maar het interieur is ook fantatisch gedaan. Wij waren fan van de wc en douche die volledig van hout waren uitgevoerd (op de pot na dan natuurlijk, haha!). De ‘woonkamer’ was heerlijk eigentijds ingericht. Een klein RVS keukentje maakte het huiselijke gevoel helemaal af. Scott koos er natuurlijk voor om in het bovenste bed van het stapelbed. Skye sliep in het houten ledikantje dat speciaal voor haar was neergezet (hoera! Geen onhandig campingbedje!). En ons bed? Dat lag ook heerlijk!

Het verblijven in een Tiny House is ons erg goed bevallen. Gaan we zeker vaker doen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een Tiny House aan het Veluwemeer?? Of nog avontuurlijker: overnacht op een kampeervlot. Durf jij dat aan??

stayokay dordrecht wikkelhuis binnen

Uiteten bij Khotinsky

We kozen ervoor om niet het centrum van Dordrecht in te gaan. Even buiten het centrum, op een paar minuten afstand van het Stayokay Dordrecht vind je het Energiehuis. Een prachtig industrieel gebouw dat verschillende nieuwe functies heeft gekregen. Zo kun je er naar de film of naar het theater. Of een borrel doen of dineren bij restaurant Khotinsky. Khotinksy is groot dus de kans dat je kinderen anderen storen is klein. Ook handig: ze hebben gewoon een kindermenuutje op de kaart staan. Zelf koos ik voor de gemarineerde bavette. Mocht je geen vegetarier zijn, dan is dat echt een enorme aanrader!!

khotinsky dordrecht uiteten restaurant
De volgende ochtend: rustig aan! 

Vanaf ons Wikkelhuis liepen we ‘s ochtend naar de ontbijtzaal van het Stayokay Dordrecht. Omdat we de dag ervoor al best een vol programma hadden, besloten we het de volgende dag lekker rustig aan te doen. Na het ontbijt keken we even op de steiger van Stayokay, je staat er midden in de Biesbosch. Scott speelde even in de speeltuin van het hostel. We keerden terug naar het Wikkelhuisje, chillden daar nog even, pakten onze laatste spulletjes in en vertrokken naar ons laatste programmapunt: Villa Augustus. Nog zo’n  heerlijke plek in Dordrecht. Zo’n gebouw en tuin zie je eigenlijk nergens anders in ons land. We vonden de kaart wel een beetje mwah. Zeker met kids. En de grote hoeveelheid personeel zijn zeker geen horecatijgers. Stel je daar in ieder geval op in als je deze bijzondere plek bezoekt.

Meer ideetjes op doen voor Eropuit met kids? Ga dan even naar de categorie Eropuit!