Scott slingert als een apekop al een hele tijd mee bij Monkey Moves. Daarvoor was hij al fanatiek ‘Voetjeballer’. Hij was nog geen twee jaar oud toen hij naar zijn eerste sportles ging. We kozen ervoor om hem als dreumes, bijna peuter kennis te laten maken met bewegen. Vooral omdat Scott vanaf zijn geboorte een grote en stevige baby en dreumes was. Met extra bewegen wilden we voorkomen dat hij overgewicht zou ontwikkelen (ondertussen is het een lange spriet!). Ook wilden we dat Scott leert dat een activiteit in het weekend erbij hoort. Dat je een afspraak hebt en daar ook naar toe gaat, dat je leert meedoen in een groep mensen en kinderen die je misschien minder goed kent. Voor Scott die van nature het liefste de “aap uit de boom kijkt”, vonden we dat een belangrijke ontwikkeling.
Ondertussen is hij een kleuter van 5 jaar en gaat hij elke zaterdag met veel plezier naar zijn multisport les. Klimmen, klauteren, balanceren en rennen. Vooral dat rennen vind hij helemaal geweldig. Het principe van multisport past precies bij hem. In dit blog neem ik jullie verder mee in deze wereld van sporten met kinderen. Waarom zou je als dreumes of peuter al beginnen met sporten? Wat houdt multisport in? En waarom zit Scott nog niet op een teamsport?
Waarom peuter- en kleutersport zo belangrijk is
Een klein voorzetje deed ik al in de inleiding: de belangrijkste redenen voor ons om Scott al als dreumes kennis te laten maken met sporten, was gezondheid en sociale ontwikkeling. Een bekend gezegde is: “jong geleerd, is oud gedaan!”. Zo werkt het ook bijeen gezonde levensstijl. Door je peuter, dreumes en kleuter al te laten sporten, is de kans groter dat je kind op latere leeftijd een actieve levensstijl behoudt.
Door het sporten ontwikkelt je kind zijn of haar motoriek op verschillende vlakken. Op een andere manier dan hoe ze die ontwikkelen thuis of op school. Denk aan dingen als balanceren. In peuter- en kleutersport wordt daarom op verschillende aspecten gelet. Elke les bij Monkey Moves voor peuter en kleuters daagt je kind uit op de volgende grondvormen:
• Balanceren
• Stoeien en vechten
• Gaan en lopen
• Springen en landen
• Rollen, duiken en draaien
• Gooien en vangen, werpen en slaan
• Trappen en schieten
• Klimmen en klauteren
• Zwaaien
• Bewegen op muziek
Sporten is veel meer dan het bewegen alleen. Kinderen oefenen in die context ook verschillende sociale rollen. Door middel van sport leren ze met elkaar om te gaan maar ook meer te luisteren naar leeftijdsgenoten en volwassenen. Sport daagt kinderen uit buiten hun comfort zone te gaan, durf en lef te hebben. Bij Scott zien we dat gebeuren. Altijd even de kat uit de boom kijken, bestuderen wat anderen doen, hoe ze dat doen. En dan gaan met die banaan! Soms ook helemaal op zijn eigen manier.
Spelen is leren. Dat geldt ook zeker tijdens het sporten. Sporten is leren. Tijdens de sportlessen kunnen peuters en kleuters kleuren benoemen, dingen tellen, opdrachten uitvoeren. Via sporten leren kinderen sneller omdat het is gekoppeld aan een leuke, positieve ervaring. En wist je dat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen gaan als je beweegt?
Naast een psychologische verklaring is er ook een lichamelijke verklaring voor waarom sport bijdraagt aan leerprocessen. Wanneer je beweegt, gaat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen. Bewegen tijdens het leren zorgt er op die manier voor dat je informatie o.a. langer kan onthouden. Dit kan je ook prima thuis inzetten, bijvoorbeeld als je de wat oudere kinderen helpt met huiswerk. In plaats van dit zittend aan de eettafel of een bureau te doen, zou je de leerstof ook kunnen doornemen tijdens een wandeling door de buurt of tijdens het overgooien bijvoorbeeld.
Monkey Moves Multisport
Monkey Moves is op en top multisport. De kinderen maken kennis met elf sporten. In een vaste volgorde. Er is goed nagedacht over welke sporten worden aangeboden. Balsporten, fysieke sporten, teamsporten en individuele sporten. Elke sport wordt drie weken achter elkaar gegeven. In de les is ruimte voor die sport maar ook voor ‘apenkooien’. Klimmen, klauteren, balanceren, noem maar op. Elke week staat er weer een goed doordacht parcours in de gymzaal uitgestald. Er worden 7 verschillende vermogens van de kinderen uitgedaagd: koppeling, differentiatie, reactie, ritme, orientatie, aanpassing en evenwicht.
Alle vestigingen in het land volgen hetzelfde sportprogramma, wel zo leuk! Na die drie weken ontvang je een sticker van Apie, de mascotte van Monkey Moves. Die krijgt een plekje op je eigen poster met apenrots en allemaal apies. Elke apie beeld een andere sport uit. Superleuk om te verzamelen! Scott vraagt regelmatig hoe vaak hij een sport ook alweer heeft gedaan. Dan weet hij of hij bijna weer een sticker krijgt of niet.
Alle apenkoppen krijgen hun eigen tenuetje: een paar shirt met het Monkey Moves logo en een zwart broekje. Trouw gaat het sportpakje elke les aan. Behalve als we thuis de oefeningen doen (zoals op een aantal foto’s bij dit blog. Dan hoort het niet volgens Scott). De opzet van deze multisport samen met de mascotte Apie en de tenuetjes zorgen ervoor dat je kind een echt clubgevoel krijgt! De groepen hebben maximaal 15 kinderen en het zijn vaste groepen. Wel zo fijn: elk kind kan aandacht krijgen en heeft de ruimte. Zeker voor Scott die een nieuwe omgeving en mensen best spannend kan vinden!
Zo raken de kinderen snel aan elkaar gewend en voelen ze zich vrij genoeg om zichzelf te zijn. Op die manier nemen ze sneller dingen van elkaar aan, leren ze van elkaar, groeien ze samen en zijn ze sociaal betrokken. Hierdoor worden samenwerkingsopdrachten zonder problemen uitgevoerd en zijn ze bereid om elkaar te helpen.
Monkey Moves zit verspreid door het hele land. Maar nog lang niet in elke plaats. Zit Monkey Moves niet bij jou in de buurt? Geen nood! Je kunt lid worden van de online community waar lessen, challenges en andere tips worden gedeeld om te bewegen met je kinderen. Of misschien is het stippenspel of het touwspel wel wat voor jou? Met de stippen en het touw kun je zowel binnen als buiten aan de slag. Bij beide spellen wordt een boekje geleverd waarin 25 spelvariaties staan voor verschillende leeftijdscategorieen. Of bedenk natuurlijk je eigen spel! Als wij met de stippen aan de slag gaan, wil Scott steevast een parcours maken. Terwijl Skye alles op kleur wil sorteren. Zo grappig om die verschillen in kind en leeftijd te zien en te ontdekken samen!
En hoe zit dat dan met teamsport voor Scott?
Scott vraagt nog niet om een andere sport. Wel is hij gek op voetbal. We sluiten dan ook niet uit dat hij daarvoor gaat kiezen. Hij vraagt er nu nog niet naar. Dat laten we voorlopig nog even zo. Aan teamsport wordt door iedereen vrijwel altijd een aantal voordelen verbonden: samenwerken, leren communiceren en competitie. Samenwerken en leren communiceren zijn mooie voordelen die we juist ook bij de multisport lessen van Scott terug zien komen. In de lessen komen activiteiten voorbij waarin de kinderen uitgedaagd worden om juist samen een doel te bereiken of worden ze bij spellen met bandjes aan een ander gekoppeld. Dit helpt bij het elkaar leren helpen, vertrouwen en luisteren naar wat de ander nodig heeft. Ook bij multisport moet Scott luisteren naar de instructies van de meester of juf en moet hij inschatten wat de behoeftes van andere kinderen zijn.
En dat wedstrijd element. Dat hoeft voor ons nog niet op deze leeftijd. Competitie is goed: het is leuk om een wedstrijd te doen en het draagt bij aan saamhorigheid. Bij Monkey Moves is bewust niet gekozen voor het competitie element. Het doel van multisport is dat Scott en andere kinderen lekker kunnen sporten. Daar plezier aan beleven zonder het gevoel te kunnen krijgen dat ze hebben gefaald.
Het is jammer als kleine jongens of meisjes een leuke voetbal wedstrijd hebben gespeeld en van de 22 kindjes op het veld er 11 teleurgesteld afkomen. Natuurlijk moeten ze om leren gaan met teleurstellingen en winnen en verliezen, maar wij zijn van mening dat dit niet het plezier van de sport mag beïnvloeden.. Daarom werken we bij Monkey Moves non-competitief. Dat wil zeggen dat we winnen of verliezen niet belangrijk vinden.
Onze mening? Een teamsport is zeker goed, maar deelnemen aan een teamsport, zodat je kind een teamsport doet, zou niet het uitgangspunt moeten zijn. Ieder kind is anders en als kinderen een aantal jaar met Monkey Moves multisport hebben gedaan dan ontdekt jouw apekop van zelf wat hij of zij leuk vindt en waar hun kwaliteiten liggen. En zeg nou zelf, het is toch veel belangrijker dat kinderen iets doen waar ze echt blij en gelukkig van worden en waar ze een succeservaring uit kunnen halen dan de sport die papa of mama voor ze bedacht heeft.
Multisport en een sportvereniging hoeft elkaar niet uit te sluiten natuurlijk. Ook voor sportverenigingen kan het interessant zijn om multisport toe te passen in de trainingen, etc.
Meer inspiratie voor en informatie over sporten met jonge kinderen
Bij Monkey Moves kun je niet alleen terecht voor het sporten. Er is een actieve online community (daar over later meer). En je kunt op hun websites verschillende blogs lezen die je kunnen helpen in het bewegen van en met je kind. Lees bijvoorbeeld meer over:
Is winnen belangrijk voor kinderen?
5 redenen waarom multisport voor kinderen zo belangrijk is
Effecten van sport en bewegen op schoolprestaties
Maak gebruik van ‘Loose parts’!
Topsporters met een multisport achtergrond
Waarom vroeg beginnen met bewegen goed is
Sporten met een kind van 1,5 jaar
Voordelen van multisport op/voor een sportvereniging
Vanwege de huidige Corona Crisis kunnen de sportlessen in de gymzaal helaas niet doorgaan. Gelukkig kunnen we via de online community de sportlessen thuis volgen. Dus onze peuter en kleuter gingen aan de slag. Het was een groot succes! Atletiek staat nu op het schema. Het was veel rennen in huis vandaag: een schat op tijd oppikken en op je plekje thuis zijn, een parcourtje lopen. Het trucje om zonder je handen een krant vast te houden vonden ze helemaal te gek! Hieronder vind je wat foto’s van Scott en Skye die vanmorgen heerlijk thuis aan het bewegen waren!
Reacties van anderen