De tijd vliegt. Scott was niet veel ouder dan Skye nu is toen hij al uit zijn wieg was gegroeid en Hans aan het eind van de zomer in de tuin stond te klussen aan een ledikantje voor ons mannetje. Een look-a-like maakte hij van de het bekende en o zo toffe Crisis ledikant van Piet Hein Eek. En hoewel de naam van het ledikant anders doet vermoeden, is de prijs niet bepaald ‘crisis-proof’. Daarom klusten wij (nou ja: Hans) er zelf eentje. Scott heeft het underlayment ledikant ondertussen niet meer in gebruik en Skye heeft al een ander fijn bedje. Een tijdje terug beloofde ik dat we met een werkbeschrijving zouden komen. Et voila: hier is ie! Klusze!

Wat heb je nodig voor het underlayment ledikant?

Vooral underlayment. Dat kun je in grote platen kopen bij bouwmarkten. Om het jezelf iets makkelijker te maken (zoals wij zelf ook deden) lieten we platen al in grove stukken zagen, in de juiste maten voor het DIY underlayment ledikant. Dat scheelde als niet doorgewinterde klussers een hoop gezaag! Het DIY underlayment ledikant met onderstaande afmetingen is geschikt voor een kindermatras van 60 x 120 cm.

 • twee platen underlayment van 68 x 126 cm
 • twee platen underlayment van 65 x 100 cm
 • 12 zeskantige houtdraadbouten
 • houtboor
 • grote gatenboor
 • decoupeerzaag
 • kleine lattenbodem (of leg er een op maat gemaakte plank in zoals wij deden. Volgens de voorschriften hoort een lattenbodem vanwege ventilatie, gezondheid en veiligheid voorzien zijn van luchtgaten. In de plank zou je eigenlijk meerdere gaten moeten maken)

Hoe maak je het underlayment ledikant?

 1. Zaag het underlayment op maat: twee stukken van 68 x 126 cm en twee stukken van 65 x 100 cm
  Voor de stukken van 68 X 126 cm:
 2. De planken van de zijkanten sluiten aan op 8 cm vanuit de hoogte. Teken dit aan beide zijden van de plank met een potloodje af.
 3. Aan de onderzijde moet nog een inkeping uitgezaagd gaan worden van 40 cm over een groot deel van de breedte. Teken ook dit aan beide zijden van de plank met een potloodje af.
 4. Tussen de afgetekende stukken moeten per zijde drie houtdraadbouten komen om de planken aan elkaar te bevestigen. Verdeel de plekken waar de bouten moeten komen evenredig en teken af waar het midden van de bout moet komen
 5. Teken aan de onderzijde aan beide zijden van de plank 8 cm uit de kant af. Teken op 40 cm hoogte van de onderzijde van de plank een horizontale lijn en zorg dat deze zich precies in het midden van de plank bevindt. Verbindt de punten van 8 cm uit de kant met de uiteinden van de lijn op 40 cm hoogte.
 6. Zaag het afgetekende voorzichtig langs het afgetekende vlak af met een decoupeerzaag. Zo creer je de ‘pootjes’ van het ledikant.
 7. De afgetekende voorboor
  Voor de stukken van 65 x 100 cm:
 8. Op de zijplanken moeten 8 uitkepingen komen. De uitkepingen eindigen op 7 cm van de uiteinden van de plank.
 9. Tussen de buitenste zijde van de uiterste uitkepingen en de korte uiteinden van de plank zit 9 cm. Tussen elke inkeping zit 8 cm tussenruimte.
 10. Teken de inkepingen inclusief rondingen met een dun lijntje op het hout.
 11. Pak de gatenboor en zaag de ronde uiteinden van de inkepingen stuk voor stuk uit.
 12. Zaag vervolgens de met de decoupeerzaag het resterende deel van de inkeping uit.
  In elkaar zetten:
 13. Zet de planken met de houtdraadbouten aan elkaar.
 14. Schuur het underlayment grondig. Indien gewenst kan je met een blanke lak het underlayment verder afwerken (onze ervaring is dat dat niet per se noodzakelijk is).
 15. Leg daarna de lattenbodem en het matras erin. Het ledikantje mooi op maken en lekker slapen maar

Bekijk hier deΒ bouwtekening.

Nog meer DIY projecten doen?

Heb je de smaak te pakken? Klus dan ook zelf een commode of een stoere lamp boven je eettafel! Groeit jouw zoon of dochter uit het ledikant en toe aan een peuterbed? Ga dan aan de slag met een DIY bedhuis!