Wat is Nederland toch mooi. Dat ontdekte ik opnieuw toen ik langs de slingerende Lek en haar uiterwaarden onderweg was naar Schoonhoven. In de Zilverstad verbleef ik in een nieuwe bed & breakfast: de Edelsmederij. Deze B&B is volledig in boutique hotel stijl ingericht. Tot in de puntjes verzorgd. Deze ‘boutique B&B’ is een enorme aanrader om Schoonhoven te verkennen.

Parel in Schoonhoven: Boutique B&B De Edelsmederij

“De Edelsmederij” is de perfecte naam voor deze boutique B&B in Schoonhoven. De naam verwijst naar geschiedenis van deze stad, en de bedrijvigheid waar ze nog steeds om bekend staat. Extra bijzonder maakt het dat deze locatie vroeger de edelsmid school was. De fotowand in de bed & breakfast is een ode aan dat stukje geschiedenis van Schoonhoven.

Vanuit het smalle steegje stapje in een oase van hotel luxe. Donkere wanden gecombineerd met goud accenten en een houten vloer met visgraat geven deze bed & breakfast een echte ‘boutique hotel’ sfeer. Helemaal voor jezelf. De boutique b&b is heerlijk ruim. Zodra je het kingsize bed ziet, wil je niets liever dan er op neer ploffen en al het moois in je opnemen. Een eyecatcher in de b&b is de ‘ensuite deur’ die het slaapgedeelte scheidt van de entree/keuken. De hotel chique sfeer is ook in de badkamer tot in de puntjes doorgevoerd.

in de buitenmuur is een ‘chocolade repen automaat’ in ere hersteld. In het verleden heeft er ook een Jamin in dit pand gezeten. In hun automaat kon je voor 10 cent een chocoreep kopen. Tijdens de restauratie van het apparaat werden nog 22 dubbeltjes in de automaat gevonden. Eén van die dubbeltjes staat ingelijst in de bed & breakfast. Een heel leuk detail!

Praktische informatie over ‘De Edelsmederij’

Boutique b&b De Edelsmederij is gelegen in een steegje achter Haven, richting de Lek. Vanaf deze b&b wandel je zo naar de Lek en de rest van het historische centrum. In de nabijheid van De Edelsmederij vind je verschillende restaurants en een ijssalon. Aan de haven vind je al enkele smederijen. Deze bed & breakfast is één van de weinige accomodaties in Schoonhoven en dus de perfecte plek om de zilverstad vanuit te ontdekken.

In de b&b bevindt zich een keukentje. Je kunt jezelf tijdens het verblijf voorzien van koffie, thee en frisdrank. In het keukentje kun je ook ontbijten op het moment dat het jou uitkomt. In de koelkast vind je melk en yoghurt dat je kunt gebruiken voor verschillende cruesli’s. Flesjes verse jus d’orange liggen ook voor je klaar. Heb je trek in een broodje of croissantje erbij? Een bakkerij is vlakbij.

Parkeren in Schoonhoven is gratis. Op de Haven mag je overigens overdag (tussen 9 en 17 uur) maar één uur parkeren. Een handige optie is om te parkeren op één van de parkings buiten het centrum. P1 is op loopafstand van b&b De Edelsmederij. Je loopt vanaf P1 in zo’n 6 minuten naar je verblijf. Op P1 kun je ook elektrisch je auto opladen (Smoov).

Amsterdam is ongeveer een uurtje rijden vanaf Schoonhoven. Een andere unieke b&b om te overnachten n de omgeving van Amsterdam en Utrecht is bed & breakfast Vreeland.